24 februari 2017

Magnus automatiserar industrin

Det är ingen slump att ordet automatisering ofta återkommer när framtiden kommer på tal. För industrin är det där som automationsingenjören kommer in i bilden.

För Sveriges stora industriföretag är automatisering en fråga om överlevnad – alltså att en allt större del av produktion och tillverkning läggs över på robotar. Som automationsingenjör styr och övervakar du de automatiserade tillverkningsprocesserna och ser till att produktionen hela tiden utvecklas till det bättre.

Ett kreativt yrke

– I dag blir allt mer automatiserat. De maskiner som vi tar fram ska ofta kunna kopplas upp mot molnet för att sedan kunna övervakas och styras från andra platser, säger Magnus Lagnelöv, automationsingenjör på ÅF i Kristianstad.

Det är ett väldigt kreativt yrke där man har stor nytta av sin fantasi, ett logiskt tänkande och en god samarbetsförmåga.

– Det gäller att hitta nya lösningar, införa dem och sedan få dem att fungera i verkligheten. Man måste också vara driven och noggrann, säger Magnus Lagnelöv.

En av de saker som han är mest stolt över är en dynamisk lösning som han jobbade fram på sitt gamla jobb. Den gjorde så att en maskinlinje ökade och minskade produktionstakten automatiskt efter behov.

– När vi var klara så behövde operatörerna inte jobba ihjäl sig när det inte behövdes,förklarar Magnus Lagnelöv.

Programmerar och producerar 

Men jobbet handlar inte bara om att utveckla och ta fram innovationer. Du jobbar också mycket mot kunder.

– Som konsult på ÅF har jag en ganska blandad roll. Ibland programmerar och producerar jag. Men vi är ofta ute hos kunder och jobbar med driftsättning, startar upp nya maskiner eller letar efter fel i anläggningar. Jag räknar även på kostnaden för nya jobb. Jag tycker om att vara med i hela kedjan från offert till slutfört projekt, säger Magnus Lagnelöv.

Som automationsingenjör är du en del av framtiden och behovet av utbildade ingenjörer på arbetsmarknaden är stort.

– Vår yrkesroll är nyckeln för att behålla svensk industri i Sverige. Om man får till en bra automationsnivå så blir produktionen kostnadseffektiv och kvaliteten på leveranserna blir bättre, säger Magnus Lagnelöv.

TEXT: DANIEL SIKSJÖ

Fler artiklar från Platsjournalen

Bli automationsingenjör

Studera till automationsingenjör på Högskolan i Gävle eller Mittuniversitet där utbildningen är 180 poäng. Det finns också en rad tvååriga YH-utbildningar och  KY-utbildningar.

Tillägsinformation

Bild av Platsjournalen nummer 6 2017

Läs senaste Platsjournalen

Starta prenumeration
på e-tidningen  


Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev med e-tidningen direkt till din mejl.

Namn
E-postadress

Starta kostnadsfri tidningsprenumeration
  

Fyll i ditt namn och adress och få tidningen Platsjournalen hem till din brevlåda varje måndag.

Starta prenumeration