17 februari 2017

Trimma din viljestyrka för jobbjakten

Väljer du alltid att fokusera på andra roligare saker framför det tålamodskrävande jobbsökandet? Det går att fixa! Ny forskning visar nämligen att din viljestyrka fungerar som en muskel. Du kan alltså träna upp den och därigenom optimera dina förutsättningar för att söka och få jobbet! Här är sju sätt att öva.

Träna

Precis som dina fysiska muskler växer bara självkontrollen om du faktiskt använder den. Börja med små, hanterbara saker som att bädda sängen varje dag, förbättra din hållning eller sluta svära. Det hjälper dig sedan med större utmaningar eftersom det är samma ”muskel” som då får jobba.

Försvåra

Bara ett litet hinder mellan dig och distraktionen, som att du måste resa dig från stolen eller logga in på kontot gör stor skillnad och hjälper dig att behålla ditt fokus. Lägg alltså mobilen i ett annat rum, logga ut från facebookchatten och stäng av tv:n för att säkerställa att du ostört kan ägna dig åt jobbsökandet.

Förenkla

På samma sätt kan du underlätta för dig själv att komma till skott med det du ska göra. Ha Platsbanken som startsida på datorn, se till att ditt cv är uppdaterat och att du har gott om batteri i laptopen när du sätter igång.

Ta tid

Det är betydligt lättare att komma till skott och fokusera när du vet hur länge du ska hålla på. Sätt en timer på 30 minuter och gör enbart det du ska tills klockan ringer. Sen kan du göra något annat. Du hinner betydligt mer än du tror när du inte är distraherad.

Ha tålamod

Även om du ställt klockan och lagt undan distraktionerna kommer du förmodligen tänka på dem upprepade gånger. Det är okej, se det som en påminnelse om att rikta tillbaka ditt fokus till jobbsökandet, och kom ihåg att varje gång du gör det stärker du din självkontrollsmuskel.

Skratta

När du är glad och mår bra fungerar din självkontroll bättre. I en studie hade försökspersoner som sett ett roligt filmklipp betydligt bättre självdisciplin än de andra.

Återhämta

Muskler kan ju också bli trötta till slut, så efter en insats som kräver mycket viljestyrka är det viktigt att du vilar och äter. Din förmåga att kontrollera dig själv är nämligen beroende av att din kropp har energi och är utvilad.

Läs fler artiklar från Platsjournalen

Fler tips i Jobbpodden - "Sluta skjut upp jobbsökandet"

TEXT: LINNEA MOLANDER
ILLUSTRATION: LOTTA SJÖBERG

Tillägsinformation

Bild av Platsjournalen nummer 6 2017

Läs senaste Platsjournalen

Starta prenumeration
på e-tidningen  


Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev med e-tidningen direkt till din mejl.

Namn
E-postadress

Starta kostnadsfri tidningsprenumeration
  

Fyll i ditt namn och adress och få tidningen Platsjournalen hem till din brevlåda varje måndag.

Starta prenumeration