17 februari 2017

Så vässar du profilen på Linkedin

Skapa en bra profil och ligg bättre till när rekryterare och chefer kollar in dig. Så här kommer du igång med att visa upp dina unika erfarenheter och kompetenser på Linkedin.

– Väldigt många jobb och jobbmöjligheter kommer idag ut via nätverk, framförallt via världens största yrkesnätverk Linkedin. Vill du ta del av dem bör du synas där, säger Charlotte Hågård, karriärexpert och författare till boken "Stick ut på Linkedin."

Ger träffar på google

I alla tider har släktingar och vänner spridit jobbtips mellan sig. I dag fyller Linkedin den platsen genom att göra nätverkandet mycket enklare. Det är som Facebook fast för jobb och karriär istället för kompis- och vänskapsrelationer.

I dag googlar alla rekryterare på dem som söker jobb. Vid en sökning på ditt namn kommer din Linkedin-profil alltid högt upp i sökresultatet. Därför tycker Charlotte Hågård att det är viktigt att skapa sig en bra profil som visar din erfarenhet och vad du kan.

Att ha en porträttbild i profilen är en god start.

– Det allra bästa är att ha en professionellt tagen bild. Fotot är det som ger det första intrycket av dig. Har du ingen sådan, välj i alla fall en där du ser trevlig och professionell ut. Inga bilder med halvnakna överkroppar eller där du klappar din katt. Le gärna och titta mot betraktaren och se till att ansiktet och huvudet tar upp 80 procent av bilden.

Utöver en bra profilbild finns en mängd olika fält att fylla i i profilen. Det kanske allra viktigaste är yrkesrubriken som visas direkt under ditt namn. Charlotte Hågårds tips är att du där ska ge så mycket information som möjligt.

Skriv inte bara ett ord för din titel, position eller utbildning utan ange också din specifika inriktning.
Se också till att ha med din arbetslivserfarenhet,
din utbildning och gärna en sammanfattning över vem du är, vad du kan och vilka erfarenheter du har.

En programmerare kan till exempel lägga till det programmeringsspråk hon eller han helst vill jobba med. Om du har mångårig erfarenhet kan du med fördel lägga till det, liksom om du har erfarenheter från en speciell bransch.

– Linkedin fungerar utifrån sökord så lägg in ord som visar upp din erfarenhet och kompetens och fyll på med information om de funktioner du har haft. Eftersom det finns en massa fält att fylla i är det bara att ge sig hän, tycker Charlotte Hågård.

Bygg ditt nätverk

Nästa steg är att börja bygga upp ditt nätverk. Poängen med Linkedin är att koppla ihop sig med andra som kan hjälpa dig i ditt jobbsökande.

– Här får du börja med kompisar och bygga ut det successivt. Linkedin kommer också att hjälpa dig med det genom att föreslå personer för dig. Tänk gärna bredare än de närmsta kompisarna för jobbmöjligheter kommer inte bara från dem, säger Charlotte Hågård.

Precis som i andra sociala medier går det ut på att göra inlägg, gilla och kommentera vad andra gör. Det är ett sätt att synas och sticka ut. Men tänk på att Linkedin är ett forum för vad som sker inom den yrkesmässiga delen av livet.

Har du inget du tycker är spännande att dela med dig av från ditt jobb eller dina studier kan du dela artiklar som kan vara intressanta för andra att läsa.

– En bra vana är att gå in på Linkedin tio minuter varje dag. Kolla vilka inbjudningar du har fått och läs i flödet vad som händer. Det är viktigt att vara aktiv och alltid uppdatera sin profil, säger Charlotte Hågård.

TEXT: TERES HALLMAN

Läs fler artiklar från Platsjournalen

Fler tips om hur du hittar jobben via sociala medier

Fyra tips från Charlotte   

Var kortfattad, rekryterare och chefer läser många profiler och har inte tid att gå igenom långa texter. 

Titta på hur kollegor, studiekompisar och personer du ser upp till har formulerat sig. Hur skriver de och vad lyfter de fram i sina profiler.

Skriv en personlig hälsning när du skickar en nätverksförfrågan. Det ökar chansen att den blir accepterad.

Gå med i grupper och var aktiv i dem för att bygga ditt nätverk.

Tillägsinformation

Bild av Platsjournalen nummer 6 2017

Läs senaste Platsjournalen

Starta prenumeration
på e-tidningen  


Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev med e-tidningen direkt till din mejl.

Namn
E-postadress

Starta kostnadsfri tidningsprenumeration
  

Fyll i ditt namn och adress och få tidningen Platsjournalen hem i din brevlåda varje måndag.

Starta prenumeration