17 februari 2017

Handlaren Jonas har ordnat hundratals praktikplatser åt nyanlända

Ica-handlaren Jonas Berg i Södertälje har ordnat praktikplatser åt hundratals nyanlända, har utsetts till Årets Europé och har fått medalj av kungen för sitt engagemang mot utanförskap.
– Om vi kan bidra med en påfartssträcka till arbete har vi gjort en viktig insats, säger han till Platsjournalen.

Du har prisats för dina samhällsinsatser, vad är din drivkraft?

– Jag mår bra av att se andra må bra. Jag är i den positionen att jag kan påverka saker och då vill jag göra det. Det tycker jag att fler företagare borde göra eftersom vi har nätverk och resurser att till exempel hjälpa en flykting att få praktik, lärlingsplats eller en anställning.

Du har valt att driva butik i utsatta områden, varför?

– Jag har varit handlare i 25 år i de södra Stockholmsförorterna och känner mig hemma här. Jag vet hur snacket går i Södertälje och kan koderna. Jag är medveten om utmaningarna men också vilken oerhörd kraft och skaparglädje som finns här.

Varför är utanförskapet så påtagligt i Södertälje?

– Det finns många orsaker: hög arbetslöshet, många saknar utbildning eller yrkeserfarenhet och har gett upp hoppet efter år av arbetssökande. Det finns också en uppfattning i det här landet att det är livsfarligt att göra fel, att det bara finns ett sätt som är rätt. Det gör att vi inte vågar ta risker och missar en massa influenser utifrån, andra synsätt, andra perspektiv. Att göra fel är ett steg mot att bli bättre. Att ge en nyanländ som inte kan språket arbetsuppgifter med kundkontakter eller en före detta snattare förtroendet att börja jobba i din butik är sådana steg.

Du ordnar hundratals praktikplatser åt nyanlända, varför?

– Om vi kan bidra med en påfartssträcka till arbete så har vi gjort en viktig insats.
Vi kanske inte kan anställa någon direkt, men en praktikperiod ger värdefulla kunskaper och självkänsla. Det är nästan omöjligt för en nyanländ att komma ut i produktion. Men i det här yrket kan du börja leverera och bli sedd redan från första dagen.

Du vill inte förminska någon, hur menar du?

– Att inte ställa krav är att förminska. Rimliga krav, förtroende och tillit är det som får individer att växa. Det är vår företagskultur.

Du fick genom din pappa upp ögonen för utanförskap, hur då?

– Pappa var rektor på ett ungdomshem. Det handlade om kriminalitet, missbruk, eller stökiga uppväxter. Ungdomarna blev mina vänner och efter det har jag alltid haft förståelse för de som hamnar lite snett, jag förstår mekanismerna bakom.

TEXT: PATRIK HED
FOTO: MAGDALENA SEKKENES/ICA-HANDLARNAS FÖRBUND

Vill du läsa fler artiklar från platsjournalen

Tillägsinformation

Bild av Platsjournalen nummer 6 2017

Läs senaste Platsjournalen

Starta prenumeration
på e-tidningen  


Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev med e-tidningen direkt till din mejl.

Namn
E-postadress

Starta kostnadsfri tidningsprenumeration
  

Fyll i ditt namn och adress och få tidningen Platsjournalen hem till din brevlåda varje måndag.

Starta prenumeration