17 februari 2017

Anställningsstödet gav Pontus butiksjobb

I flera år gick Pontus Kärrlander arbetslös med ett självförtroende som bara sjönk och sjönk. Ett särskilt anställningsstöd ändrade på allt. I dag kan Pontus vara en av Sveriges gladaste barnvagnsförsäljare.

Fyra minuter tar det för Pontus Kärrlander att fälla upp och slutmontera en paraplysulky på butiksgolvet. Då är det ändå en helt ny modell. Han har fått rutin på jobbet nu – och en struktur på livet i sin helhet.

– Det är så skönt att tjäna egna pengar och känna att man klarar sig, säger 26-årige Pontus Kärrlander.

Från början hade han tänkt sig en karriär inom webbdesign. På gymnasiet gick han mediaprogrammet men kände inte för att plugga vidare direkt. Att jobba ett år eller två före högskolan var mer lockande. Så dagen efter studenten skrev han in sig på Arbetsförmedlingen. Sedan hände inte mycket mer.

– Jag sökte förstås jobb för fullt. I början precis allting: i butik, på lager, sådant man kan få när man inte har någon utbildning. Några svar fick han sällan och kom de var det blankt nej.

Ett mindre funktionshinder

Till saken hör att Pontus Kärrlander har ett mindre funktionshinder. Som barn bröt han högerarmen vid flera tillfällen och en gång läkte den fel. Det gör att han inte kan vinkla armen fullt ut. Tunga lyft funkar därför inte.

I Halmstad finns det en rad stora lager. Många ungdomar i Halmstad arbetar ofta en tid på exempelvis Retlog, Biltemas logistikföretag. Netto söker också ofta folk till sitt stora lager i närbelägna Falkenberg. Pontus Kärrlander förstod snart att han inte var aktuell för de jobben.

– Visst skulle jag kunna köra truck. Men på ett lager måste man kunna bära grejer också, säger han.

Pontus Kärrlanders arbetsförmedlare greppade läget och försökte hitta andra typer av arbeten åt honom att söka. Dessutom fick han gå en tre månader lång söka jobb-kurs.

– De hjälpte mig att fixa till cv:t och alla handlingar. Man fick lära sig att prata inför folk och att gå ut på stan och söka jobb. Det kändes bra. Men sedan gick allt tillbaka till det vanliga. Har man ingen arbetslivserfarenhet är det svårt att komma någonstans.

Stillestånd

Det stod still på alla fronter. Den långvariga sysslolösheten bröts av ytterligare ett par liknande aktiviteter och dessutom ett och ett halvt år på högskolan.

Pontus bestämde sig nämligen för att trots allt börja plugga istället för att gå arbetslös och sökte till en nystartad webbdesignutbildning på högskolan. Den var dock en stor besvikelse.

Nästan alla studenter hoppade av och Pontus var en av dem. Han hann också med en praktikrunda som lärarassistent på en skola. Pontus stortrivdes.

I tre månader fick han känna att han gjorde en viktig insats. Sedan tog praktiken slut – och det hade det gått fem år sedan han tog studenten utan att han fått något jobb.

Hittade jobb

– Men så en dag kom min arbetsförmedlare och sa att han hade hittat något som nog kunde passa mig. Var jag intresserad av att börja arbeta på Barnvagnshuset?

Pontus nappade. Han och arbetsförmedlaren Niclas Ekeroth åkte ut och talade med Yvonne Ljungberg som driver företaget. De kom överens om att han skulle få en månads praktik.

– Efter den månaden var hon jättenöjd och jag fick fortsätta. Nu har jag arbetat här i snart två år, säger Pontus nöjt.

– Han kan mycket som jag inte kan vid datorn! Och även om han inte har min erfarenhet som säljare är han en social person. Jag hoppas att jag får behålla honom, säger YvonneLjungberg.

Anställningsformen är nämligen ingen vanlig tillsvidareanställning utan ett jobb med särskilt anställningsstöd. Detta eftersom Pontus Kärrlander hade gått arbetslös så länge.

I början jobbade han mest med hemsidan men i dag handlar det lika mycket om att beställa hem varor, packa upp, paketera produkter som sålts via nätet och ta emot kunder i butiken.

– Jag brukar börja med babyskydden, de som gör så att bebisarna sitter säkert i bilen. Sedan går vi över till barnvagnarna. Det är mycket att tänka på. Hur mycket plats tar den modell kunden gillar i bilen? Bor man på landet eller gillar skogsutflykter? Då är det inte så smart att välja en vagn med små framhjul...

Hjälper vilsna hitta rätt

Roligast tycker Pontus att det är att guida just de kunder som vill ha mycket information, att försöka analysera deras behov och få de vilsna att välja rätt. Men så gott som alla kundmöten i en barnvagnsaffärär positiva.

– De som kommer hit är unga, glada och trevliga. De ska ju ha barn!

Det särskilda anställningsstödet varade i ett år till att börja med. Därefter förlängdes det med ytterligare ett. Nu löper tiden snart ut igen och Pontus hoppas på att få stanna kvar på sitt nuvarande jobb ytterligare något år även om han gärna vill utbilda sig till lärare senare.

– Jag trivs jättebra. Det är skönt att ha något att göra om dagarna. Efter att ha stått utanför arbetslivet så länge började jag känna mig helt bortglömd. Mitt jobb ger mig mening och rutiner och så är det kul att träffa alla människor.

TEXT: KARIN HYLANDER
FOTO: ANDERS ANDERSSON

Läs fler artiklar från Platsjournalen

Flera sorters stöd på arbetsmarknaden


Särskilt anställningsstöd kan den arbetsgivare få, som anställer en person som är inskriven på Arbetsförmedlingen och har deltagit i jobb och utvecklings-garantin i minst sex månader. Ungdomar upp till 25 år kan få stödet direkt vid inskrivning efter att ha varit inskrivna 15 månader i Jobbgarantin för ungdomar.

Särskilt anställningsstöd är alltså till för att människor som har varit arbetslösa under mycket lång tid ska få in en fot på arbetsmarknaden. Arbetsgivaren får ersättning från staten med upp till 85 procent av lönekostnaden. Den anställde får lön och förmåner enligt kollektivavtalet i branschen.

Andra stöd för långtidsarbetslösa är nystartsjobb, extratjänst inom offentlig sektor och moderna beredskapsjobb i staten. När det gäller personer med nedsatt arbetsförmåga på grund av en funktionsnedsättning finns det ett stöd som heter lönebidrag.

Tillägsinformation

Bild av Platsjournalen nummer 6 2017

Läs senaste Platsjournalen

Starta prenumeration
på e-tidningen  


Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev med e-tidningen direkt till din mejl.

Namn
E-postadress

Starta kostnadsfri tidningsprenumeration
  

Fyll i ditt namn och adress och få tidningen Platsjournalen hem till din brevlåda varje måndag.

Starta prenumeration