10 februari 2017

Teamet som hjälper långtidsarbetslösa

I ett nytt grepp från Arbetsförmedlingen arbetar ett mobilt team med att minska antalet långtidsarbetslösa i Södertälje. Målet är att 300 ska komma i arbete, berättar teamets gruppledare Johanna Kock för Platsjournalen.

Vad är det mobila teamet?
– Vi är fem personer med bakgrunder från olika arbetsförmedlingar. Vi jobbar sedan i höstas i Södertälje med insatser för att få ut långtidsarbetslösa i jobb. Uppdraget är att arbeta på ett Af-kontor i taget i ett halvår. Målet är att få ut tio procent av de inskrivna i jobb- och utvecklingsgarantin i arbete. För att nå det målet ska 300 av våra deltagare ha fått jobb. Nu är vi uppe i 253, så vi är nära.

På vilka orter arbetar ni?
– Vårt arbetsområde är hela Stockholms län och vi ska verka i de områden där behoven är som störst. Först ut blev Södertälje eftersom arbetslösheten här pendlar runt 14–15 procent, vilket kan jämföras med 6 procent i Stockholm bara några få mil bort. Bland utrikesfödda invånare i Södertälje är arbetslösheten så hög som 26 procent. 

Vilka är de största jobbhindren?
– Först och främst motivationen. Många här har varit arbetslösa väldigt länge och har därför gett upp. Många saknar dessutom utbildning och har liten eller ingen yrkeserfarenhet. De har alltså mycket små chanser i konkurrensen om jobben. Bland det viktigaste är att förmå dem att söka arbete på andra orter där arbetslösheten är lägre. Inne i Stockholm till exempel är ju deras chanser betydligt större. Men många känner en motvilja mot det. Södertälje innebär en stor trygghet, här finns vännerna och det är lätt att klara sig på sitt hemspråk.

Hur bedriver ni ert arbete?
– Vi börjar med att skaffa oss en bild av deltagarnas erfarenheter. Därefter sätter vi igång och letar passande arbetsgivare. Vi surfar runt på deras sajter, mejlar, ringer, knackar dörr. Det är viktigt att vi får reda på rekryteringsbehov innan annonser går ut – annars har våra deltagare små chanser. En annan viktig bit är våra förrekryteringar. Dyker det upp ett ledigt jobb så väljer vi ut ett antal deltagare från gruppen och ordnar en rekryteringsträff med arbetsgivaren. Sedan är vi med som stöd i hela processen från intervjuer till anställning.

Vad är planerna för teamet?
– Det är ett pilotprojekt i ett år. Vi hoppas på en fortsättning eftersom resultaten är så goda. Orter som då är aktuella är Botkyrka och Stockholm city.

Läs fler artiklar från Platsjournalen


Tillägsinformation

Bild av Platsjournalen nummer 6 2017

Läs senaste Platsjournalen

Starta prenumeration
på e-tidningen  


Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev med e-tidningen direkt till din mejl.

Namn
E-postadress

Starta kostnadsfri tidningsprenumeration
  

Fyll i ditt namn och adress och få tidningen Platsjournalen hem till din brevlåda varje måndag.

Starta prenumeration