10 februari 2017

Säsongsjobb ett smart karriärsdrag

Du har kul och är på fina platser dit folk åker för att semestra. Att vara säsongare kan verka vara ett glassigt tidsfördriv men kontakterna och erfarenheterna är ofta användbara i den fortsatta karriären.

Att varva jobb på fjällanläggningar vintertid med arbete på semesterorter om sommaren är en livsstil för tusentals unga. Patrik Lundholm, 25 år, är en av dem. I somras jobbade han som värd på en semesteranläggning i Vaxholm och nu är han inne på sin andra säsong som skidinstruktör i Sälen.

– Jag kände att det här vara helt fantastiskt och jag var tvungen att åka upp igen. Man får göra det man tycker bäst om och får betalt för det.

I Sälen är det hårt jobb i veckorna. Han lär alltifrån treåringar till vuxna att ta sig ner för backarna på skidor. Han älskar sitt jobb.

– Det är verkligen en kick att se någon som inte har kunnat stå på skidor första dagen komma susande ned för backen i slutet av veckan, säger han.

På helgerna förfinar Patrik sin skidåkning på arbetsgivaren Skistars skidakademi, som ger anställda möjlighet att utveckla sitt kunnande. Men det blir också en del fritt åkande.

– Ibland kan vi ta en bil och åka till Trysil i Norge för att åka på egen hand, säger han.

Passionen för skidåkning väger tungt när Patrik berättar om säsongshoppande. Men det finns mer.

– Det är ett fantastiskt liv. Man får träffa så många spännande människor man aldrig hade mött annars. Man får vänner och kontakter för livet och man kan åka på långresor mellan säsongerna, säger han.

Utifrån sett kan säsongandet verka som ett lättsamt sätt att tillbringa några år i livet. Men en sådan period kan vara till stor nytta i karriären och ska inte ses på som bortkastad på något sätt, menar Catharina Utanskog, branschstrateg för besöksnäringen på Arbetsförmedlingen.

– Som säsongsarbetare får man ofta mycket ansvar. Man utmanar sig själv, klipper banden med tryggheten hemma och träffar många nya människor i jobbet och bygger nätverk som man kan ha nytta av resten av sitt liv, man utvecklas socialt och växer som individ, säger hon.

En del blir kvar branschen och bosätter sig på orterna. Men de som har andra jobb i siktet får ändå mycket med sig från säsongarlivet.

– Om du har arbetat säsong under några år får du med dig mycket som gynnar dig yrkesmässigt och som du kan ha i ditt cv, även många chefer som kan vara referenser. Den sociala kompetensen man bygger upp är också gångbar för många andra jobb, säger Catharina Utanskog.

Tillvaron för säsongsjobbare blir alltmer etablerad och organiserad. I januari ägde en mässa rum i Sälen där säsongsanställda på orten kunde möta arbetsgivare från sommardestinationer.

– Arbetsförmedlingen arrangerar även fjällmässor i Stockholm, Mora och Åre i augusti varje år. Nytt för i år är att skapa arenor där sommar- och vinterarbetsgivare kan mötas och på så sätt slussa personal mellan sig, säger hon.

Patrik Lundholm vet redan nu att ha ska upp till Sälen även nästa vinter för att jobba. För att säkra säsongarlivet har han ordnat jobb på ett lager i hemstaden Helsingborg under sommaren.

– Det blir väldigt bra att vara nära familjen ett tag när man har varit borta så mycket och lagerjobbet är ganska bra betalt, säger han.

Möjligen att han är bosatt i Sälen och året runt jobbar med något, men Patrik Lundholm tror knappast att han flackar runt mellan turistorter om tio år. Även om det går bra ett tag till.

– Jag gillar den friheten, säger han.

Läs fler artiklar från Platsjournalen

Tips för dig som vill säsonga

Kolla att anställningen har ömsesidig uppsägningstid de två första veckorna (förekommer ofta vid säsongsjobb) så att du kan ändra dig om jobbet skulle vara helt fel.

Kolla om arbetsgivaren erbjuder någon introduktionsutbildning i jobbet du ska utföra så att du kan känna dig trygg med arbetsuppgifterna.

Tänk på att det även går att söka sig utomlands för jobb inom besöksnäringen genom Euressamarbetet. Mer information: http://bit.ly/1QFB6gd

Ska du börja säsonga till sommaren så håll ögonen öppna efter sommarjobbsmässor under vintern och tidig vår. Arbetsförmedlingen har också en app som heter Sommarjobba. Den hjälper dig som ska söka jobb till sommaren.

Tillägsinformation

Bild av Platsjournalen nummer 6 2017

Läs senaste Platsjournalen

Starta prenumeration
på e-tidningen  


Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev med e-tidningen direkt till din mejl.

Namn
E-postadress

Starta kostnadsfri tidningsprenumeration
  

Fyll i ditt namn och adress och få tidningen Platsjournalen hem till din brevlåda varje måndag.

Starta prenumeration