10 februari 2017

Kallprat kan förbättra dina jobbchanser

Laddad för kluriga frågor som kommer att dyka upp på anställningsintervjun?Glöm inte det oskyldiga småsnacket innan bara. Ny amerikansk forskning visar att om du är en fena på att småprata före anställningsintervjun ökar dina chanser att få jobbet. Här följer fem tips om hur du blir en expert på kallprat.

Undvik standardfraser

I stället för att bara fråga ”hur mår du” skruva på frågan till exempelvis ”hur har din dag varit?”. Öppna frågor ger alltid mer information och mer engagerade svar än frågor som bara kan besvaras med ”ja” eller ”nej”.

Komplicera inte Samtalsämnena

Undvik avancerade och alltför personliga samtalsämnen, kör istället säkra kort. Samtal om väder, plats och lokal fungerar alltid. Säg något kort inledande och följ upp med en fråga. Till exempel: ”jag har aldrig varit i denna del av staden tidigare. Hur länge har ni haft kontor här?”

Prata om det ni har gemensamt

Ställ några frågor om hur länge personen har jobbat i företaget, om hen kommer från staden ni befinner er i, eller var personen har gått i skolan. Svaren ger oftast en möjlighet att fördjupa samtalet utifrån den information du får och det blir lättare att haka på med sådant ni har gemensamt. Var försiktig så du inte hamnar i polisfällan dock – ingen vill känna sig förhörd.

Gör motparten till huvudperson

Ett vanligt misstag, speciellt när man är nervös, är att prata för mycket om sig själv. Tänk tvärtom och gör din motpart till huvudperson istället. Ta upp dagsaktuella ämnen som snökaos, schlagerfestivalen, OS eller Nobelfesten genom att fråga ”såg du Nobelfesten?”. De flesta gillar att någon intresserar sig för dem.

Undvik kontroversiella påståenden

Det är alltid en risk att ta upp en politisk värdering, religion eller andra känsliga ämnen – som vilket favoritfotbollslag du har. Detta kan direkt skapa en spänning i samtalet. Skoja heller aldrig om etnisk tillhörighet och försök att vara neutral om sådant som människor kan ha starka åsikter om.

TEXT: TINA HARR
ILLUSTRATION: PELLE FORSHED

FOTNOT: Tipsen kommer från kommunikationskonsulten Leena Männik Styren somanordnar mingelkurser och har skrivit boken ”Mingel – Konsten att knyta kontakter”

Mer läsning från Platsjournalen

Tillägsinformation

Bild av Platsjournalen nummer 6 2017

Läs senaste Platsjournalen

Starta prenumeration
på e-tidningen  


Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev med e-tidningen direkt till din mejl.

Namn
E-postadress

Starta kostnadsfri tidningsprenumeration
  

Fyll i ditt namn och adress och få tidningen Platsjournalen hem till din brevlåda varje måndag.

Starta prenumeration