10 februari 2017

Här är de hetaste framtidsjobben

Här är Arbetsförmedlingens listor över heta yrken med goda jobbchanser 2017. Du får även möta sex personer med heta jobb som berättar om varför de gillar sitt yrke.

Ann Hultman Jacobsson, 35 år, lärare 1-6, Huddinge.

Vad är roligast med ditt jobb?

– Lärandet på alla nivåer. Jag utvecklas hela tiden och får bidra till andras utveckling, skolans och samhällets utveckling. Varje dag jag går till jobbet känner jag att jag gör skillnad.

Varför blev du lärare?

– Jag drömde om det redan som liten men gjorde en avstickare och blev journalist. Sedan tog jag tag i barndomsdrömmen och blev lärare. Jag har alltid haft viljan att informera och upplysa om samhället och det har jag kunnat göra både som journalist och lärare.

Vad tror du om framtiden för dig och din bransch?

– Lärare kommer alltid att behövas även om rollen behöver förändras i takt med att samhället utvecklas. Robotar kommer inte att helt kunna ersätta lärare, eftersom så stor del av yrket handlar om relationella kompetenser för att skapa förutsättningar för utveckling och lärande. 


Karl Werf, 38 år, programmerare, Stockholm.

Vad gillar du mest med att arbeta som programmerare?

– Jag gillar verkligen att försöka förstå hur saker fungerar. Och i det här jobbet uppmuntras man att ta reda på hur precis allting hänger ihop för att kunna komma fram till lösningar. Jag gillar ju också datorspel så det är kul att få jobba med sin hobby. Det är också bra att man får samarbeta mycket med andra, det gillar jag.

Varför valde du att bli programmerare?

– Jag visste att jag ville jobba med datorer men att jag blev programmerare var nog något av en slump. Men efter min civilingenjörsutbildning kändes det som helt rätt inriktning för mig att jobba med programmering av dataspel.

Vad tror du om framtiden för dig och ditt yrke?

– Det ser bara ljust ut, det känns tryggt. Speciellt när man har en civilingenjörsutbildning i botten tror jag det håller långsiktigt. Det enda hotet som jag ser är väl frågan om hur långt man kan gå med artificiell intelligens, om den skulle ersätta yrket


Magda Ayoub, 64 år, tolk, Stockholm.


Vad är roligast med ditt jobb?

– Det är ett fantastiskt jobb, så otroligt berikande. Man lär sig mycket och får vara med överallt på alla nivåer i samhället. Men bäst är att man verkligen får hjälpa andra människor.

Varför blev du tolk?

– Jag har varit auktoriserad tolk sedan 80-talet men har gjort det som frilansare utöver mitt andra jobb på Sigtuna kommun. Sedan jobbade jag med försörjningsstöd i Uppsala. Men när jag fick ett erbjudande om en fast anställning som tolk på Språkservice så tog jag den. Det är mer jag – att få hjälpa människor på arbetstid.

 Vad tror du om framtiden?

– Framtiden ser väldigt bra ut, på gott och ont. Behovet finns ju till stor del eftersom det är krig i Syrien och innan dess i Irak. Det finns hur mycket jobb som helst för oss som talar arabiska. Så länge som jag själv har hälsan och ett bra minne så fortsätter jag att jobba.


Jessica Thorzén, 27 år, Lastbilschaufför, Norrtälje.  

Vad tycker du är roligast med jobbet?

– Variationen. Jag får träffa så otroligt mycket människor och se så många platser, ingen dag är den andra lik. Varje dag är ett äventyr.

Varför valde du att bli lastbilschaufför?

– Jag hade jobbat i flera år på mina föräldrars kafé och var så himla less på jobbet och ville göra något som jag verkligen tycker om. Något som jag själv tycker är roligt och fick höra talas om att det fanns gott om jobb för de som vill köra betongbil, så jag tog de nödvändiga körkorten. Jag körde betongbil i några år men nu kör jag turnélogistik åt Riksteatern det är jättekul

Vad tror du om din egen framtid och branschens?

– Det ser bara ljust ut, transporter med lastbil kommer alltid att behövas och robotar kommer inte kunna ersätta dem mänskliga faktorn i logistiken, transporter är mer komplexa än många tror. Själv kommer jag att köra tills jag stupar.


Alexander Ed, 21år, industrielektriker, Nässjö.  


Vad är roligast med ditt jobb?

– Det roligaste är felsökning, i mitt arbete ingår att automatisera industriprocesser med robotceller och när något inte fungerar är det spännande att dra nytta av sina kunskaper. Ingenting är förutbestämt och man får vara lite klurig för att hitta en lösning.

Varför valde du att bli industrielektriker?

– Jag tyckte det lät spännande att jobba med automation i industrin. Jag har alltid gillat att hålla på med elektronik och är något av en problemlösare så jag tänkte att det skulle passa mig. Och det gör det verkligen.

Hur ser framtiden ut?

– Jag tycker den ser oändligt ljus ut. Det här är det som kommer att hålla industrin levande och vi som jobbar med det här kommer alltid ha jobb känns det som.


Nicklas Carlstedt, 27 år, Malmö, målare.

Vad är roligast med ditt jobb?

– Det är ganska varierande med många olika moment. Det är alltifrån att tapetsera, till att måla fönster, dörrar och lister det finns olika småjobb hela tiden som gör att det inte blir enformigt. Man träffar mycket människor också.

Varför valde du att bli målare?

– Jag tyckte måleriet var roligast när jag gick bygglinjen. Sedan dess har jag stannat och vill fortsätta med det.

Framtiden?

– Jobb kommer alltid finnas, målare kommer alltid att behövas. Även om det är mycket konkurrens mellan olika firmor så känns det tryggt att vara målare. Jag har aldrig varit utan jobb och det kommer alltid att finnas jobb.


Tillägsinformation

Bild av Platsjournalen nummer 6 2017

Läs senaste Platsjournalen

Starta prenumeration
på e-tidningen  


Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev med e-tidningen direkt till din mejl.

Namn
E-postadress

Starta kostnadsfri tidningsprenumeration
  

Fyll i ditt namn och adress och få tidningen Platsjournalen hem till din brevlåda varje måndag.

Starta prenumeration