3 februari 2017

Isabelle jobbar som hundinstruktör

Isabelle Ölund visste redan som liten att hon ville jobba med djur. Idag är hon hundinstruktör.

En hund vill alltid springa fram till andra hundar, en annan skäller när den blir lämnad ensam. Då rycker hundinstruktören Isabelle Ölund in.
– Jag vill få hunden och hundägaren att förstå varandra, då kan problemen försvinna!

Som liten tjatade hon varje dag på sina föräldrar om att få en hund. Bara en liten – och hon skulle ta hand om promenaderna helt själv. Men det gick inte.
– När jag var 16 fick jag i alla fall en katt och henne började jag träna apportering med, jag kastade leksaksråttor som hon hämtade. Hon fick också lära sig cirkuskonster och blev riktigt bra på att förstå vad jag ville.

Beröm och belöna

Idag är det ett par hundögon som stirrar uppmärksamt på Isabelle Ölund. Det har gått elva år sedan kattdressyren och hon är mitt uppe i ett träningspass  lydnad med en nio månader gammal hundvalp och dennes matte.
– Stanna upp, backa lite. Nu tittar han på dig, bra! Beröm och belöna! uppmanar Isabelle Ölund.

Vi befinner oss på en grön träningsmatta i Lerkulans hundcenter i Skinnskatteberg, där Isabelle Ölund numera både bor och arbetar. Valpen Hugin har gått på valpkurs hos henne, men matte Anette Almquist vill träna honom i att gå fint i koppel och att möta andra hundar utan att springa fram till dem. Innan träningspasset har hon och Isabelle Ölund gått igenom vilka hennes önskemål är med träningen, vad hon förväntar sig av hunden och vilka belöningsord som ska användas. Hugin tittar nyfiket på hunden som han tränas i att möta, men sedan tittar han på sin matte igen.

– Nu frågar han dig om han får hälsa på hunden och när du ger honom lite godis svarar du honom ’nej, inte just nu’. Bra, det här gick ju mycket bättre än jag trodde! säger Isabelle till Anette Almquist, som lovar att gå hem och träna på all nya knep hon lärt sig.

Gick på djurgymnasiet

Beslutet att utbilda sig till just hundinstruktör tog Isabelle Ölund efter en kurs i hundinlärning på djurgymnasiet i Spånga i Stockholm där hon gick.
– Från början var det egentligen veterinär jag ville bli, det var mitt drömyrke som liten. Men i gymnasiet insåg jag att det trots allt inte var just operationer och djurvård som var min grej – utan hundträning. Framför allt var jag intresserad av att arbeta med problemhundar, hundar som har svårt
med till exempel aggressivitet eller rädslor.

Utbildningen läste hon på utbildningsföretaget Hundens hus i Stockholm, där hon efteråt fick jobb som hundinstruktör. För att bredda sina kunskaper läste hon även vidareutbildningar till hundpsykolog och hundfrisör, samt en hel del andra kurser. Hon arbetade på hunddagis i några år och i samband med instruktörsutbildningen skaffade hon även sin första egna hund, en chihuahua.

Efter en tid lockade en av lärarna från utbildningsföretaget med henne upp till hundcentret hon precis startat i Skinnskatteberg. Isabelle Ölund och hennes pojkvän köpte hus i orten och hon arbetar nu som hundinstruktör, hundpsykolog och hundfrisör här. Framför allt som egenföretagare, men även som deltidsanställd i en liten butik med hundsaker som ligger i hundcentret.

– Det är inte helt lätt att jobba heltid enbart som hundinstruktör. Jag har haft stor nytta av mina vidareutbildningar, som gör att jag kan erbjuda flera olika tjänster till de hundägare som kommer hit med sina hundar. Det är också roligt att göra lite av varje, säger hon.

Håller både valpkurser och ger privatlektioner

Kurserna hon håller i är allt från valpkurser och kurser i agility till privatträning med hundar och deras ägare. Privatlektionerna kan handla om att få hundar att möta andra hundar på ett bra sätt, som i hunden Hugins fall. Men det kan också handla om problemutredningar av hundar som kanske är aggressiva eller mår dåligt och ylar när de lämnas ensamma.

För att kunna hjälpa problemhundar är det viktigt att även vara utbildad till hundpsykolog, menar Isabelle Ölund, eftersom problembeteendet kan bero på ett bakomliggande trauma. I vissa fall kan hunden ha behandlats dåligt av den tidigare ägaren och blivit omplacerad, men den kan också vara stressad av helt andra saker.

– En av de finaste delarna av mitt arbete är att få följa en hund som gått hos mig och höra av hundägaren när hunden gjort framsteg och ägaren har börjat förstå sin hund. Det är jättehäftigt att få vara med om den utvecklingen.

Den främsta utmaningen i jobbet är gruppträningarna och att försöka nå alla deltagare på rätt nivå, eftersom de ofta har olika mycket erfarenhet av hundar.– En sak som är viktigare än jag först trodde när jag utbildade mig är att kunna ta olika sorters människor. För som hundinstruktör jobbar man faktiskt minst lika mycket med hundägarna själva som med deras hundar, säger Isabelle Ölund.

TEXT: ZANDRA ZERNELL
FOTO: SARA FLODIN

Mer läsning från Platsjournalen

Tillägsinformation

Bild av Platsjournalen nummer 6 2017

Läs senaste Platsjournalen

Starta prenumeration
på e-tidningen  


Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev med e-tidningen direkt till din mejl.

Namn
E-postadress

Starta kostnadsfri tidningsprenumeration
  

Fyll i ditt namn och adress och få tidningen Platsjournalen hem till din brevlåda varje måndag.

Starta prenumeration