27 januari 2017

Sebastian fick både utbildning och fast jobb

Bild på undersköterskan Sebastian Svensson som fick fast jobb efter att ha gått en utbildning i kommunen Trollhättans regi.

Trollhättans stad behöver rekrytera 100 undersköterskor per år. Ett sätt att lösa bristen är att utbilda timanställda och vikarier. Sebastian Svensson tog examen i oktober och gick direkt till fast jobb.

Antalet äldre i Sverige ökar och det har lett till ett större vårdbehov. Samtidigt har gymnasiets vård- och omsorgsprogram svårt att locka sökande. Ekvationen bidrar till att det är stor brist på undersköterskor i hela landet.

Sebastian Svensson är 22 år och utbildad murare. Han kom snart på att det var mer meningsfullt att arbeta med människor och började vikariera inom äldreomsorgen i Trollhättan för fyra år sedan.

Utbildning krävs för fast jobb. Sebastian Svensson har ofta hört att han passar i vården och har god hand med människor. När kommunens timvikarier fick chans till utbildning var han intresserad. Med goda vitsord i ryggen kunde han sätta sig i skolbänken i februari 2016.
– I början var det tufft eftersom jag har dyslexi, men jag fick hjälp med det.

Jobbgaranti till de som gick utbildningen

Utbildningen var en snabbvariant på åtta månader. Sebastian Svensson fick med sig mycket, även om det aldrig går att läsa sig till allt när man arbetar med människor.

– Utöver vård och omsorg lärde vi oss om brandsäkerhet, hur man går till väga med de äldre om det börjar brinna. Det hade jag inte så stor koll på innan. Jag känner mig aldrig helt säker i min roll, men är säkrare nu.

Trollhättans stad gav jobbgaranti till vikarier som klarade utbildningen. När Sebastian Svensson tog examen gick han till en fast pooltjänst. Han utgår ifrån demensboendet Kastanjebacken och går in på en annan enhet vid behov.

Redan fått många jobberbjudanden

Han känner större stolthet efter utbildningen, men tycker att jobbet förtjänar högre status.
– Tyvärr ser många ner på undersköterskor, men det är ett väldigt bra yrke. Jag får vara med om allt och kan lysa upp en dag för en människa.

Som utbildad undersköterska är Sebastian Svensson eftertraktad. Han har redan fått frågor om jobb från flera håll, men trivs på Kastanjebacken.
– Jag väntar på en nattjänst, om jag får ett sådant erbjudande nappar jag. Det passar mig att vara vaken på natten.
Tror du att du blir kvar inom vården?
– Ja! Jag vill jobba med äldre ett tag framöver. Mitt slutmål är att arbeta med ambulanssjukvård, men det ligger långt fram.

TEXT OCH FOTO: MINNA ULIN

Stort behov av undersköterskor i hela landet

Samarbete resulterar i fler undersköterskor
  

Trollhättans stad och Arbetsförmedlingen har samarbetat kring två snabbutbildningar på åtta månader. Normalt är utbildningen mellan 12-15 månader. Vikarier i kommunal omsorg fick jobbgaranti efter examen. Fler utbildningar pågår i Arbetsförmedlingens regi. Trollhättans stad satsar också på egen upphandling, som Lärcentrum vann. Nu studerar 40 personer som tar undersköterskeexamen i december 2018.

Tillägsinformation

Bild av Platsjournalen nummer 4 2017

Läs senaste Platsjournalen

Starta en kostnadsfri prenumeration