27 januari 2017

Byggnadsplåtslagaren Rebecca fick jobb direkt efter gymnasieutbildningen

Bild på plåtslagerskan Rebecca Diaz Nilsson somf ick jobb direkt efter sin gymnasieutbildning

                                                                                                        Foto: PhilipTruong

Är du kreativ, gillar att arbeta med kroppen och i behov av ett jobb? Då kan utbildningen till byggnadsplåtslagare vara ett smart val.
– Företagen skriker verkligen efter oss, säger Rebecca Diaz Nilsson.

Som byggandsplåtslagare jobbar du mycket utomhus. Till de vanligaste arbetsuppgifterna hör att montera tak och fasader av plåt. Du måste alltså klara av att jobba på höga höjder eftersom en stor del av arbetet sker uppe på tak eller byggnadsställningar.

Som byggnadsplåtslagare tillverkar du också plåtdetaljer som beslag, lister och fönsterbleck efter egna ritningar och måttagningar.
– Det är faktiskt ett väldigt kreativt yrke. Ofta krävs det att man tänker på vad som blir bäst för det kan finnas många olika sorters lösningar på ett och samma problem, säger Rebecca Diaz Nilsson.

Ljus framtid för byggnadsplåtslagare

De vanligaste arbetsmaterialen är rostfritt stål, tunnplåt av stål, koppar, aluminium eller zink. Under arbetet använder de både handverktyg och maskiner.
– Arbetet är varierande och ganska fritt. Om det är dåligt väder ute så kan man själv planera in tillverkning i verkstaden, säger Rebecca Diaz Nilsson.

Enligt Arbetsförmedlingens yrkesprognoser ser framtiden ljus ut för byggnadsplåtslagare. Konkurrensen om jobben är liten, både idag och om fem och tio års sikt.

Finns flera vägar in i yrket  

Utbildning till byggnadsplåtslagare finns på Bygg- och anläggningsprogrammet inom gymnasieskolan, inriktning plåtslageri.
– Jag fick jobb på min praktikplats direkt efter examen från byggnadsutbildningen på gymnasiet. Och det var likadant för de andra i klassen. Sköter du dig visar dig intresserad under praktiken är du i stort sett garanterat ett jobb efter skolan.

Andra ingångar i yrket är att gå en yrkesutbildning och man kan också att få hela utbildningen genom lärlingsanställning i ett företag. Det är en modell som kräver en kompletterande utbildning fastställd av PVF, Plåt och Vent Yrkesnämnd.

Rebecca Diaz Nilsson har jobbat i ett drygt år och hon trivs verkligen med sitt jobb. – Det här yrket passar i stort sett alla som gillar fysiskt arbete och att få använda händerna till att göra ett fint hantverk, säger hon.

TEXT: DANIEL SIKSJÖ

Läs fler artiklar från Platsjournalen

Tillägsinformation

Bild av Platsjournalen nummer 4 2017

Läs senaste Platsjournalen

Starta en kostnadsfri prenumeration