17 januari 2017

Bästa chansen till jobb går via gymnasiet

Gymnasievalet närmar sig. I februari ska det vara gjort vilket innebär att landets 103 000 niondeklassare har en del att fundera över. Är du en av dem som funderar? Då kan det vara värt att titta lite extra på utbildningarna som nästan garanterar jobb efter studenten.

Bild på en sjuksköterska

Oavsett vilken utbildning du väljer har du tagit ett stort steg mot att få ett jobb bara genom att göra ditt val till gymnasiet. Siffror från Arbetsförmedlingen visar nämligen att bland unga (18-24 år) är arbetslösheten bara 9,8 procent bland dem som har en gymnasieutbildning, mot 27,6 procent för dem som inte har det.

– Man ska förstås välja en utbildning man är intresserad av, men det är också bra att ta en titt på våra prognoser så att man är medveten om vilken arbetsmarknad som väntar när man går ut gymnasiet, säger Jacob Grönlund, yrkesanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Lär känna yrkena

Bland gymnasieutbildningar där du har störst chans att få jobb direkt efter gymnasiet finns yrkesutbildningar inom främst bygg och anläggning, fordon och transport, industriteknik samt vård och omsorg.

Men känner du att de yrkena inte är något för dig, eller att du ännu inte riktigt vet vad du vill göra i framtiden, kan du ta en titt i Arbetsförmedlingens app Yrkesguiden. Där hittar du ingående beskrivningar på fler än 400 olika yrken. Om du är osäker på vilka alternativ som finns kan Yrkesguiden vara verktyget du behöver för att hitta yrket som är rätt för just dig. Glöm heller inte att besöka Yrkeskompassen för att titta på framtidsprognoser för de yrken du är intresserad av.

Fyra yrken där du har stora chanser att få jobb efter gymnasietAutomationstekniker

Som automationstekniker jobbar du med både händerna och huvudet, med både skruvmejsel och dator. Viktiga komponenter i utbildningen är elektronik, automatik och programmering.  Undersköterska

Tycker du om att jobba med människor? Då kan undersköterska vara det rätta jobbet för dig.


Betongarbetare

Att jobba som betongarbetare kan var tungt, men också utmanande och omväxlande. Hör Linnéa Selin berätta om varför hon lockades av yrket.


Industrielektriker

Om du är en teknikintresserad problemlösare som gillar el i stor skala kan industrielektriker vara ett alternativ för dig.

Tillägsinformation

Ladda ner appen Yrkesguiden