13 januari 2017

Tipsen som hjälper dig att byta jobb

Är du sugen på att byta jobb - men vet inte riktigt var du ska börja?
Här är 8 tips på vägen.

Planera jobbytet

Börja med att fundera på vad du är bra på, vad du saknar med ditt nuvarande jobb och vad du helst av allt skulle vilja göra i stället. Läs på om branschen du vill jobba i. Vilka företag skulle kunna passa och vad krävs för att få ett jobb där?

Uppdatera ditt cv

Komplettera cv:t med relevanta erfarenheter från jobbet du har nu. Viktiga arbetsuppgifter, interna utbildningar, spännande projekt och utmaningar som du ställts inför. Om du är med i karriärnätverket Linkedin eller i en cv-databas – uppdatera din profil även där!

Var diskret!

Nu är det dags att börja leta jobb – men gör det försiktigt! Mejla inte från din jobbadress, surfa inte på rekryteringssidor från jobbdatorn och var diskret om du frågar efter eventuella jobbmöjligheter hos företagets kunder eller samarbetspartners.

Ta ledigt

Tänk på att det kan verka misstänksamt att gå till tandläkaren tre gånger på en vecka. Eftersom du inte har rätt att gå på jobbintervju på arbetstid är det bästa att ta en semesterdag. Är du uppsagd från ett jobb har du dock rätt att gå på intervju under uppsägningstiden.

Alternativa referenser

Vill du inte använda din nuvarande arbetsgivare som referens? Välj en tidigare arbetsgivare, en kollega du har förtroende för eller
någon annan du haft nära kontakt med i jobbet. Om den nya arbetsgivaren ändå vill prata med din chef– underrätta denne först.

Skriv ett kontrakt

För att undvika problem – se till att få ett skriftligt anställnings-avtal från det nya jobbet innan du säger upp dig från det gamla. Där skabland annat lön, arbetstider och övertidsersättning framgå.

Prata med chefen först

Berätta inte om dina planer för kollegorna om du inte vill att ryktet ska spridas till ledningen. När allt är klart – boka in en tid me din chef och berätta att du tänker sluta. Berätta vad som varit bra med jobbet och hur du har utvecklats.Be också om ett arbetsintyg.

Lämna med stil

För att få med dig bra referenser – se till att avsluta på ett snyggt sätt! Var kvar den tid som krävs, planera för en bra överlämning och
erbjud dig att introducera den som tar över efter dig.

TEXT: ZANDRA ZERNELL
ILLUSTRATION: ANNA WESTIN

Tillägsinformation

Läs senaste   Platsjournalen

Som e-tidning
som PDF


Starta en kostnadsfri prenumeration


Få tidningen till din brevlåda
Få e-tidningen direkt till din mejl