Yrkesintroduktionsanställning

Är du ungdom, nyanländ eller långtidsarbetslös? Då kan du vara aktuell för att lära dig ett yrke och få hjälp av en handledare samtidigt som du jobbar och får lön. Anställningen kallas för en yrkesintroduktionsanställning.

Då kan du lära dig ett yrke och få hjälp av en handledare samtidigt som du jobbar och får lön. Anställningen kallas för en yrkesintroduktionsanställning.

Du får lön som motsvarar minst 75 procent lönen i arbetsgivarens kollektivavtal beroende på hur stor del av arbetstiden som är handledning eller utbildning. Minst 15 procent av tiden ska bestå av utbildning eller handledning.

Med yrkesintroduktionsanställning lär du dig ett yrke, skaffar dig erfarenhet och ökar dina chanser att komma in på arbetsmarknaden.
  
Arbetsgivaren som anställer dig får ett ekonomiskt stöd. För att arbetsgivaren ska kunna få stödet måste det finnas ett så kallat centralt kollektivavtal för yrkesintroduktion för branschen. Avtalen ser olika ut för olika branscher och kan ha speciella villkor för exempelvis ålder eller krav på gymnasieutbildning.
 
Du kan ha en yrkesintroduktionsanställning i minst sex månader. Du behöver inte vara inskriven på Arbetsförmedlingen, men du behöver göra en enkel registrering innan du kan få en anställning.

Gör så här om du uppfyller något av villkoren och vill ha en yrkesintroduktionsanställning:

  • Hitta arbetsgivare som vill anställa dig eller ta hjälp av Arbetsförmedlingen att hitta arbetsgivare. Det är viktigt att arbetsgivaren har ett kollektivavtal och ett yrkesintroduktionsavtal eller ett hängavtal till ett sådant för branschen.
  • Be arbetsgivaren skicka in en ansökan till Arbetsförmedlingen.
  • Kontakta Arbetsförmedlingen och registrera dig.

- Det bästa är att man får utbildning och jobb samtidigt. Yrkesintroduktion är väldigt bra, det är något jag verkligen rekommenderar, säger Emil Magnusson, yrkesintroduktionsanställd på Örtofta Sockerbruk . Vill du veta mer om fördelarna med att vara anställd på yrkesintroduktion? Se IKEM:s, Industriarbetsgivarnas och IF Metalls film om yrkesintroduktionsanställda som berättar om vilka nya möjligheter yrkesintroduktion gett dem.

Tillägsinformation

Mer information

Bild på en verkstadskille