Stöd för dig som är varslad eller nyligen blivit arbetslös

Tips, råd och stöd för dig som nyss blivit varslad eller arbetslös, eller som riskerar att bli det.

Har jag rätt till arbetslöshetsersättning?

Arbetslöshetsförsäkringen ger dig som är arbetssökande ekonomisk ersättningunder den tid det tar att söka och få ett nytt jobb Försäkringen gäller alla som arbetar eller har arbetat i Sverige. För att ha rätt till arbetslöshetsersättning finns det vissa villkor som du måste uppfylla.

Förutom att hjälpa dig på vägen till ett nytt jobb, är det också Arbetsförmedlingens uppgift att kontrollera att du uppfyller villkoren. Det är din a-kassa som utreder och beslutar om du har rätt till arbetslöshetsersättning.

Läs mer om ersättning från a-kassan

Vad ska jag tänka om jag blir varslad eller uppsagd?

Jag omfattas av ett trygghetsavtal – hur fungerar det?

Kontakta din fackliga organisation för att få veta vilken organisation du ska vända dig till för omställningsstöd. Arbetsförmedlingen, trygghetsorganisationerna och arbetsgivaren samarbetar ofta för att kunna ge dig ett bra stöd.

Arbetsförmedlingen har även beredskap för att sätta in särskilda resurser på de orter där de varslande företagen finns.

Arbetsförmedlingen – på din sida

Arbetsförmedlingen är till för att föra samma dig som söker jobb och arbetsgivare som behöver rekrytera de kompetenser du har. Vi kan bland annat erbjuda dig

  • En konkret handlingsplan med strategi och aktiviteter för att snabbt hitta job
  • Matchning, rekryteringsträffar och jobbmässo med arbetsgivare som söker nya medarbetare
  • Information om att starta egen verksamhet.

Kontakta gärna oss!

Du är alltid välkommen att kontakta oss för att prata jobb eller ställa frågor om hur vi kan hjälpa dig på bästa sätt. Ring oss på 0771-416 416. Vi svarar från klockan 8 till 20, samt mellan 9 och 16 på helgerna.

Titta även vidare här på webbplatsen. Här finns mängder av användbara tips och råd för dig som söker jobb. I Platsbanken finns det tusentals lediga jobb varje vecka.

Du är också välkommen in på närmaste arbetsförmedling. Vi har erfarna arbetsförmedlare som hjälper dig att se möjligheterna och stöttar dig på vägen till ett nytt jobb.

Hitta din närmaste arbetsförmedling

Tillägsinformation