Stöd och service hos Arbetsförmedlingen

Har du nyligen blivit arbetslös, ska söka ditt första jobb eller har ett jobb men vill byta? Vi erbjuder hjälp och stöd till alla som söker jobb. Här är några saker som kan vara viktiga för dig att känna till när du nyligen har börjat söka jobb.

Penna i ruta

Skriv in dig och kom igång

Skriv in dig som arbetssökande på Arbetsförmedlingen så snart som möjligt. Då blir du synlig för arbetsgivare som söker personal och du kan bli matchad mot lediga jobb. Om du vill ansöka om arbetslöshetsersättning är ett av villkoren att du är inskriven hos oss.

Enklare inskrivning – skaffa e-legitimation

E-legitimation är ett smart och säkert sätt att skriva in dig och logga in på Mina sidor. Det ger oss möjlighet att ge dig snabbare hjälp med dina personliga ärenden. Du skaffar e-legitimation genom din bank.

Läs mer om e-legitimation

Penna i ruta

Du kan välja att få service via telefon och webb istället för att besöka en arbetsförmedling

När du skriver in dig på webben med e-legitimation och bokar tid för ditt planeringssamtal kan du välja att ha mötet på telefon. Boka en tid som passar dig så ringer en arbetsförmedlare när det är dags för mötet. Du behöver inte besöka ett kontor.

Det här är möjligt både för dig som är ny på Arbetsförmedlingen och för dig som har varit inskriven tidigare.

För att kunna ta del av den här servicen ska du bo i ett område där det erbjuds – titta på din närmaste arbetsförmedlings kontorssida. Vi bygger ut möjligheten för arbetssökande att få allt stöd på telefon och webben stegvis fram till 2019.

Så här går det till

Arbetsförmedlaren och du gör en planering för hur du ska få fortsatt service på bästa sätt – på telefon och webben eller på din lokala arbetsförmedling. Det finns alltså möjlighet att fortsätta få all service av oss på telefon och webben om din arbetsförmedlare bedömer att det motsvarar dina behov.

Om du får all service i jobbsökandet av oss på webben och på telefon men känner att du vill byta till din lokala arbetsförmedling istället så ordnar vi det.

Du är alltid välkommen till de aktiviteter som erbjuds på din närmaste arbetsförmedling och på webben.

Kugghjul

Ekonomiskt stöd

När du är arbetslös kan du få ekonomiskt stöd från arbetslöshetsförsäkringen. För att ansöka om ersättning måste du vara inskriven på Arbetsförmedlingen. Det finns också andra villkor som du måste uppfylla för att få ersättning. Vi hjälper dig att få koll på vad som gäller så att du inte går miste om någon ersättning. Om du ska på anställningsintervju på annan ort kan du också i vissa fall få ersättning för dina resekostnader.

Så fungerar a-kassan

Ersättning vid program och resor

Penna i ruta

Planering och aktivitetsrapporter

När du har skrivit in dig som arbetssökande hos oss gör du och din arbetsförmedlare upp en planering med konkreta aktiviteter som hjälper dig att snabbt nå målet – att få ett jobb. Med din personliga planering får du struktur på ditt jobbsökande. Planeringen är också en överenskommelse mellan dig och Arbetsförmedlingen om vad du ska göra för att hitta ett jobb och hur vi kan stötta dig på vägen.

Varje månad rapporterar du dina söka jobbaktiviteter till oss. Med aktivitetsrapporterna håller du koll på att du följer din planering. Det är ett bra verktyg för att inte tappa farten när du söker jobb. Aktivitetsrapporteringen är också viktig för att

  • vi ska kunna ge dig rätt stöd på vägen till jobb
  • du ska få rätt ekonomiskt stöd under tiden du är arbetslös.

Aktivitetsrapporten fyller du enklast i på webben.

Håll koll på din planering

Rapportera dina aktiviteter

Penna i ruta

När du behöver extra stöd

I vissa fall kan du få extra stöd från oss. Det gäller om du

är ung och saknar yrkeserfarenhet

är ny i Sverige

har en funktionsnedsättning

har varit arbetslös länge

Det kan till exempel handla om att du kompletterar din utbildning, får praktisk erfarenhet genom en praktikplats eller att en arbetsgivare får ekonomiskt stöd i form av bidrag till din lön eller hjälpmedel. Du och din arbetsförmedlare ser tillsammans över vilket stöd som passar dig bäst för att du så snabbt som möjligt ska få ett jobb.

Coachning genom Stöd och matchning

Stöd och matchning är en tjänst för dig som behöver intensivt och individuellt anpassat stöd i jobbsökandet. Tjänsten ges av privata aktörer som har avtal med Arbetsförmedlingen.

Hitta en coach för Stöd och matchning

Vanliga frågor

När du skriver in dig hos oss registrerar vi vissa uppgifter om dig. Uppgifterna om dig omfattas av sekretess. Det betyder att dina uppgifter inte får lämnas ut till obehöriga. Du bestämmer tillsammans med oss vilka uppgifter om dig som får lämnas till arbetsgivare som har ett ledigt jobb. I vissa fall är vi skyldiga att lämna uppgifter om dig till andra myndigheter, till exempel Försäkringskassan. Du kan alltid be din arbetsförmedling att få se vilka uppgifter om dig som vi har registrerade.

När du har kontakt med oss behöver du kunna legitimera dig eller ha med dig en person som är godkänd för att intyga vem du är. För att legitimera dig på webben använder du e-legitimation.

Uppgifter om dig i vårt register

Om du är varslad om uppsägning och omfattas av stöd från någon trygghetsorganisation kan vi erbjuda dig ett gemensamt samtal tillsammans med en representant från din trygghetsorganisation. Om du vill ha ett sådant samtal ska du berätta det för oss och ge oss tillåtelse att kontakta din trygghetsorganisation. 

Penna i ruta

Lyssna på podcasts

Hur hittar du sommarjobb, nätverkar eller söker jobb via sociala medier? I vår podcast bjuder vi på inspiration till dig som söker jobb, med olika ämnen och gäster. Du lyssnar i din smartphone eller på en dator. Nytt avsnitt varje måndag.

Lyssna på jobbpodden

Kugghjul

Bli bättre på att söka jobb

Vill du bli bättre på att söka jobb? Ta del av våra tips till exempel om var du hittar jobben, hur du skriver ett cv och personligt brev som väcker intresse och vad du ska tänka på när det är dags för jobbintervju. Läs på webben, delta i webbinarier eller var med i aktiviteter på våra kontor.

Tips och råd till dig som söker jobb

Kugghjul

Se filmer om hur du blir ännu bättre på att söka jobb

Vill du bli mer effektiv när du söker jobb? I tre korta filmer får du knep för hur du kan bli mer effektiv och tips på hur du får ny energi.

Boosta ditt jobbsökande