Arbetsförmedlingen
  • Kontakt
  • Other languages
  • Teckenspråk

Stöd och service hos Arbetsförmedlingen

Har du nyligen blivit arbetslös, ska söka ditt första jobb eller har ett jobb men vill byta? Vi erbjuder hjälp och stöd till alla som söker jobb. Här är några saker som kan vara viktiga för dig att känna till när du nyligen har börjat söka jobb.

Penna i ruta

Skriv in dig och kom igång

Skriv in dig som arbetssökande på Arbetsförmedlingen så snart som möjligt. Då blir du synlig för arbetsgivare som söker personal och du kan bli matchad mot lediga jobb. Om du vill ansöka om arbetslöshetsersättning är ett av villkoren att du är inskriven hos oss.

Skriv in dig hos oss

När du har skrivit in dig och haft ditt första möte med oss är det dags att börja söka jobb. Vi ger dig stöd och råd på vägen, till exempel i form av

söka jobb-kurser på webben

olika aktiviteter på våra kontor

tips och råd på vår webbplats

Delta på webbinar och få tips när du är ny på Arbetsförmedlingen

Webbinariet vänder sig till dig som nyligen har skrivit in dig som arbetssökande på Arbetsförmedlingen och/eller vill få bättre koll på vilket stöd du kan få från oss medan du söker jobb.

Här får du information om vad du behöver känna till när du är i kontakt med oss. Vi går också igenom olika vägar till nytt jobb!

Aktiviteten är ett webbinar, som seminarier via webben kallas. Du deltar via din dator med uppkoppling, där du väljer att sitta. Du ser och hör föreläsaren och du har också möjlighet att ställa frågor via en chatt.

Tid: 11 maj klockan 13-14.15

Anmäl dig här

Kugghjul

Ekonomiskt stöd

När du är arbetslös kan du få ekonomiskt stöd från arbetslöshetsförsäkringen. För att ansöka om ersättning måste du vara inskriven på Arbetsförmedlingen. Det finns också andra villkor som du måste uppfylla för att få ersättning. Vi hjälper dig att få koll på vad som gäller så att du inte går miste om någon ersättning. Om du ska på anställningsintervju på annan ort kan du också i vissa fall få ersättning för dina resekostnader.

Så fungerar a-kassan

Ersättning vid program och resor

Penna i ruta

Handlingsplan och aktivitetsrapporter

När du har skrivit in dig som arbetssökande hos oss gör du och din arbetsförmedlare upp en handlingsplan med konkreta aktiviteter som hjälper dig att snabbt nå målet – att få ett jobb. Med din personliga handlingsplan får du struktur på ditt jobbsökande. Handlingsplanen är också en överenskommelse mellan dig och Arbetsförmedlingen om vad du ska göra för att hitta ett jobb och hur vi kan stötta dig på vägen.

Varje månad rapporterar du dina söka jobb-aktiviteter till oss. Med aktivitetsrapporterna håller du koll på att du följer din handlingsplan. Det är ett bra verktyg för att inte tappa farten när du söker jobb. Aktivitetsrapporteringen är också viktig för att

  • vi ska kunna ge dig rätt stöd på vägen till jobb
  • du ska få rätt ekonomiskt stöd under tiden du är arbetslös.

Aktivitetsrapporten fyller du enklast i på webben.

Håll koll på din handlingsplan

Rapportera dina aktiviteter

Penna i ruta

När du behöver extra stöd

I vissa fall kan du få extra stöd från oss. Det gäller om du

är ung och saknar yrkeserfarenhet

är ny i Sverige

har en funktionsnedsättning

har varit arbetslös länge

Det kan till exempel handla om att du kompletterar din utbildning, får praktisk erfarenhet genom en praktikplats eller att en arbetsgivare får ekonomiskt stöd i form av bidrag till din lön eller hjälpmedel. Du och din arbetsförmedlare ser tillsammans över vilket stöd som passar dig bäst för att du så snabbt som möjligt ska få ett jobb.

Vanliga frågor

När du skriver in dig hos oss registrerar vi vissa uppgifter om dig. Uppgifterna om dig omfattas av sekretess. Det betyder att dina uppgifter inte får lämnas ut till obehöriga. Du bestämmer tillsammans med oss vilka uppgifter om dig som får lämnas till arbetsgivare som har ett ledigt jobb. I vissa fall är vi skyldiga att lämna uppgifter om dig till andra myndigheter, till exempel Försäkringskassan. Du kan alltid be din arbetsförmedling att få se vilka uppgifter om dig som vi har registrerade.

När du har kontakt med oss behöver du kunna legitimera dig eller ha med dig en person som är godkänd för att intyga vem du är. För att legitimera dig på webben använder du e-legitimation.

Uppgifter om dig i vårt register

Om du är varslad om uppsägning och omfattas av stöd från någon trygghetsorganisation kan vi erbjuda dig ett gemensamt samtal tillsammans med en representant från din trygghetsorganisation. Om du vill ha ett sådant samtal ska du berätta det för oss och ge oss tillåtelse att kontakta din trygghetsorganisation. 

Titta på filmen om hur vi kan hjälpa dig

Vilket stöd kan du få från Arbetsförmedlingen när du söker jobb? Klicka på bilden och starta filmen så berättar vi. Du kan välja att få informationen som text, lättläst text eller med berättarröst på teckenspråk, svenska och fyra andra språk.

Ny på Arbetsförmedlingen - film
Penna i ruta

Lyssna på podcasts

Hur hittar du sommarjobb, nätverkar eller söker jobb via sociala medier? I vår podcast bjuder vi på inspiration till dig som söker jobb, med olika ämnen och gäster. Du lyssnar i din smartphone eller på en dator. Nytt avsnitt varje måndag.

Lyssna på jobbpodden

Kugghjul

Bli bättre på att söka jobb

Vill du bli bättre på att söka jobb? Ta del av våra tips till exempel om var du hittar jobben, hur du skriver ett cv och personligt brev som väcker intresse och vad du ska tänka på när det är dags för jobbintervju. Läs på webben, delta i webbinarier eller var med i aktiviteter på våra kontor.

Tips och råd till dig som söker jobb

Kugghjul

Se filmer om hur du blir ännu bättre på att söka jobb

Vill du bli mer effektiv när du söker jobb? I tre korta filmer får du knep för hur du kan bli mer effektiv och tips på hur du får ny energi.

Boosta ditt jobbsökande