Arbetsförmedlingen
 • Kontakt
 • Other languages
 • Teckenspråk

Så fungerar Platsbanken

Nu har vi gjort flera förbättringar i Platsbanken för att du som söker jobb och den som erbjuder jobbet lättare och snabbare ska hitta varandra.

Nya sökfunktionerna i Platsbanken bygger på kompetens, vad du kan och vill och vad arbetsgivaren efterfrågar. Det innebär att du i din sökning uppger de kompetenser du har. Arbetsgivarna uppger i sin tur de kompetenser de söker för en specifik tjänst.

Om du lägger lite extra tid åt att lägga till dina kompetenser i din sökning ökar dina chanser till bättre träffar vilket leder till att du kan söka ett jobb som passar just dig.

Du kan ha flera profiler för att söka olika typer av jobb och därigenom bredda ditt jobbsökande. På det sättet får du också fler jobbförslag.

För dig som vill byta bransch är det bra att ha flera olika profiler så du kan lyfta fram rätt kompetens för de jobb du söker.

När du fyller i eller uppdaterar en profil på Min sida får du genast en lista med jobbförslag som passar just dig. Du behöver  inte lägga lika mycket tid på att scrolla och läsa igenom många annonser som kanske ändå inte passar dig.

Likaså får arbetsgivare automatiskt förslag på lämpliga kandidater direkt när de söker efter en person till ett visst jobb. Är du den arbetsgivaren söker efter kan de ta direktkontakt med dig. Det ska helt enkelt gå snabbare att hitta varandra!

Vanliga frågor och svar

Funktionen att skriva ut exempelvis en profil kommer i nästa version innan nyår.

Du kan välja att granska profilen och sedan skriva ut sidan med webbläsarens utskriftsfunktion ”Ctrl+P”. Där kan du också välja att spara som PDF.

För att hitta din profil behöver du logga in och därefter gå till ”Mina profiler”. Där hittar du din tidigare profil markerad med texten "Byt till valfritt namn". Du kan också gå till "Min sida" och klicka på knappen "Hantera min profil".

I de annonser där arbetsgivaren valt att ta emot ansökningar på arbetsformedlingen.se finns en knapp för att skicka din ansökan.

Om arbetsgivaren däremot valt att ta emot ansökningar via e-post måste du som söker jobbet använda din egen e-post för att skicka en ansökan och cv.


Du kan söka på både yrke, yrkesgrupp och yrkesområde.

Knappen ”Skicka ansökan” syns bara när arbetsgivaren valt att ta emot ansökningar på arbetsformedlingen.se. Om arbetsgivaren istället valt att ta emot ansökningar via e-post får du använda din egen e-post för att skicka ansökan och cv.

Du kan välja att visa annonslistan i två lägen, ett mindre och ett större. I det större läget visas mer information, bland annat datum för publicering. Du kan också välja att sortera listan efter relevans, publiceringsdatum och sista ansökningsdag. Du kan även filtrera annonser så att du kan se vilka annonser som har kommit in det senaste dygnet, den senaste veckan och den senaste månaden.

Följande funktioner ingår inte i första leveransen av Min profil:

 • Din profil från inskrivningen kommer in som en profil i Min profil. Tillbaka till inskrivningen kommer framöver.
 • Hela Sverige som arbetsort finns ej mer. De som har angett det kommer att få 'Alla Län' när deras profiler flyttas över.
 • Man kan inte ange att man INTE har körkort.
 • Publicering i datumintervaller är borttaget
 • Avsnitt om Villkor är borttaget och ersätts till viss del av Anställningsvillkoren.
 • För förfrågningar så är aviseringssätt är ej valbart. Endast via e-post och fast intervall.
 • För kontaktuppgifter; Behöver inte ange kön, Fax nummer är borttagen, dölja uppgifter ligger på profilnivå.

Detta kommer att förbättras innan nyår:

 • Du kommer kunna ange Arbetsort även med postnummer och radie (som på Platsbanken).
 • Vi ger förslag på kompetenser utifrån det yrke du har valt.
 • Du kommer kunna namnge profilen redan då du skapar den.
 • Vi lägger in en varning om utloggning om du varit inaktiv för länge.

Vi kommer lägga ut information om att arbetssökande bör specificera var du kan och vill jobba.

Följande funktioner finns inte kvar i Platsbanken:

 • Påminnelse via mejl när sparade annonser avpubliceras eller raderas
 • Skapa nya prenumerationer
 • Delafunktion (Facebook, Twitter, mejl, Linkedin etc)
 • Spara annons som PDF
 • Sortering efter arbetsgivare, ort, rubrik
 • Genvägar till annonser (inkomna senaste dygnet, tillfälliga jobb)
 • Filtrering på löneform
 • Filtrering på varaktighet
 • Skapa nytt RSS-flöde. Du som har ett RSS-flöde kommer dock att fortsätta att få svar. Med tiden kommer vi att ta bort funktionen.
 • Välja antal annonser i resultatlistan
 • Koppling till rekryteringsträffar
 • Fliken Sparade uppgifter
 • Skicka ansökan med bilaga
 • Skicka ansökan med mejlformulär. Du använder istället din egen mejlklient.

Koppling till Aktivitetsrapporteringen är bara på ansök via arbetsförmedlingen.se så betydligt färre sökta jobb kommer i början in i aktivitetsrapporteringen.

Vi arbetar ständigt med att förbättra Platsbanken efter våra kunders önskemål.Du kan fritextsöka i alla tre textfält. Skriv in ditt sökord så dyker det upp som fritext i slutet på ordförslagen.

Vi förbättrar fritextsökningen löpande.

Du rensar i listan genom att klicka ur stjärnmarkeringen under Sparade jobb.

Har du många kriterier får du ett snävare urval. Upplever du urvalet som för snävt kan du prova att dela upp kriterierna på flera profiler. Fler profiler gör också att arbetsgivare som tittar på din profil upplever den som mindre ”spretig” eftersom de bara ser de kriterier de söker på.

Vässa din profil

Alla ansökningar du skickat, inloggad i Platsbanken, från och med den 1 november kommer att föras över till aktivitetsrapporteringen efter den 15 november. Har du sökt arbete, inloggad via nya Platsbanken, den 31 oktober, och vill få med detta i din rapport för oktober, måste du fylla i dessa ansökningar själv i aktivitetsrapporten.

Personligt brev är numera inbakat i Min profil och kallas istället för Presentation.

Prenumerationer på lediga jobb som lagts in före 30 oktober 2016 är fortfarande aktiva. För närvarande kan du inte själv avbryta dem. Önskar du avsluta en prenumeration eller göra uppehåll, skicka e-post till: support@arbetsformedlingen.se

Den funktionen är borttagen. Vill du se vilka träffar du får utifrån din profil kan du i Platsbanken välja ”Sparade sökningar”. Har du ingen sparad sökning kan du välja att söka på din profil. Den kommer vara döpt till ”Byt till valfritt namn”, om du inte döpt om den i Min profil.

Om arbetsgivaren valt att de vill ta emot jobbansökningar via arbetsförmedlingen.se öppnas vår nya jobbansökningstjänst. I nästa release kommer vi hantera utkast och kopiering, men till en början så stödjer vi tyvärr inte det.

Vi arbetar just nu på att kunna kopiera uppgifter från din profil till en jobbansökan.

Inom kort kommer du att kunna prenumerera på nyinkomna lediga jobb när du är inloggad på arbetsformedlingen.se. 

Du kan spara sökningar i Platsbanken. Under "Mina profiler" kan du sedan söka i Platsbanken med knappen "Sök i Platsbanken".

Tillägsinformation