Så fungerar Platsbanken

Nu har vi gjort flera förbättringar i Platsbanken, och jobbar löpande med att vässa tjänsten ännu mer. Vårt mål är att du som söker jobb och den som erbjuder jobbet lättare och snabbare ska hitta varandra.

Sökfunktionerna i Platsbanken bygger på kompetenser, vad du kan och vill och vad arbetsgivaren frågar efter. Det innebär att du i din sökning uppger de kompetenser du har. Arbetsgivarna uppger i sin tur de kompetenser de söker för en specifik tjänst.

Om du lägger lite extra tid på att lägga till dina kompetenser i din sökning ökar dina chanser till bättre träffar. Då ökar också chanserna att hitta ett jobb som passar just dig.

Du kan ha flera profiler för att söka olika typer av jobb. På det sättet får du också fler jobbförslag. Det kan till exempel passa bra för dig som vill byta bransch. Då kan du lyfta fram rätt kompetenser för de jobb du söker.

När du fyller i eller uppdaterar en profil på Mina sidor får du genast en lista med jobbförslag som passar just dig. Du behöver inte scrolla och läsa igenom annonser som kanske ändå inte passar dig.

Arbetsgivare får också automatiskt förslag på lämpliga kandidater direkt när de söker efter en person till ett visst jobb. Om du är den som arbetsgivaren söker efter kan de ta direktkontakt med dig. Det ska helt enkelt gå snabbare att hitta varandra!

Vanliga frågor och svar

Vi arbetar med en utskriftsfunktion. Innan den är klar kan du kan välja att granska profilen och sedan skriva ut sidan med webbläsarens utskriftsfunktion. Där kan du också välja att spara som PDF.

För att hitta din profil behöver du logga in och därefter gå till ”Mina profiler”. Där hittar du din tidigare profil markerad med texten "Byt till valfritt namn". Du kan också gå till "Mina sidor" och klicka på knappen "Hantera min profil".

I de annonser där arbetsgivaren valt att ta emot ansökningar på arbetsformedlingen.se finns en knapp för att skicka din ansökan.

Om arbetsgivaren däremot valt att ta emot ansökningar via mejl måste du som söker jobbet använda din egen mejl för att skicka en ansökan och cv.


Du kan söka på både yrke, yrkesgrupp och yrkesområde.

Knappen ”Skicka ansökan” syns bara när arbetsgivaren valt att ta emot ansökningar på arbetsformedlingen.se. Om arbetsgivaren istället valt att ta emot ansökningar via mejl får du använda din egen mejl för att skicka ansökan och cv.

Du kan välja att visa annonslistan i två lägen, ett mindre och ett större. I det större läget visas mer information, och där hittar du bland annat datum för publicering. Du kan sortera listan efter relevans, publiceringsdatum och sista ansökningsdag. Du kan även filtrera annonser så att du kan se vilka annonser som har kommit in det senaste dygnet, den senaste veckan och den senaste månaden.

Följande funktioner finns inte längre kvar:

 • Påminnelse via mejl när sparade annonser avpubliceras eller raderas
 • Skapa nya prenumerationer
 • Delafunktion för Twitter, mejl, Linkedin etc.
 • Spara annons som PDF
 • Sortering efter arbetsgivare, ort, rubrik
 • Genvägar till annonser (inkomna senaste dygnet, tillfälliga jobb)
 • Filtrering på löneform
 • Filtrering på varaktighet
 • Skapa nytt RSS-flöde. Du som har ett RSS-flöde kommer dock att fortsätta att få svar. Med tiden kommer vi att ta bort funktionen.
 • Välja antal annonser i resultatlistan
 • Koppling till rekryteringsträffar
 • Fliken Sparade uppgifter
 • Skicka ansökan med bilaga
 • Skicka ansökan med mejlformulär. Du använder istället din egen mejlklient.

Om aktivitetsrapportering

Observera att det är bara när du är inloggad på arbetsformedlingen.se och söker ett jobb via knappen ”Skicka ansökan” som din ansökan automatiskt förs över till din aktivitetsrapport. Om du söker jobb på annat sätt måste du själv fylla i dessa ansökningar i din aktivitetsrapport.

Du kan fritextsöka i båda textfälten. Skriv in ditt sökord så dyker det upp som fritext i slutet på ordförslagen.

Du rensar i listan genom att klicka ur stjärnmarkeringen under Sparade jobb.

Har du många kriterier får du ett snävare urval. Prova att dela upp kriterierna på flera profiler. Då kan du lyfta fram rätt kompetens för de jobb du söker. Arbetsgivare som tittar på din profil upplever den då också som mindre ”spretig”.

Vässa din profil

Personligt brev är numera inbakat i Mina profiler och kallas istället för Presentation.

Prenumerationer på lediga jobb som lagts in före 30 oktober 2016 är fortfarande aktiva. För närvarande kan du inte själv avbryta dem. Önskar du avsluta en prenumeration eller göra uppehåll, skicka e-post till: support@arbetsformedlingen.se

Vill du se vilka träffar du får utifrån din profil väljer du ”Sparade sökningar”. Har du ingen sparad sökning kan du välja att söka på din profil.

Du kan spara sökningar i Platsbanken. Under "Mina profiler" kan du sedan söka i Platsbanken med knappen "Sök i Platsbanken".

Vi arbetar med en prenumerationsfunktion för lediga jobb.

Tillägsinformation