Att tänka på innan du åker tillbaka till Sverige

När ditt utlandsjobb är över och du åker tillbaka till Sverige och är arbetslös finns det saker du behöver förbereda. Här är några viktiga saker att tänka på.

Bild på en hand som skriver

Enligt EU/EES-reglerna har en person sina rättigheter i socialförsäkringen, dit även arbetslöshetsersättningen räknas, i det land där personen senast arbetade. Det är alltså inte självklart att du har några rättigheter i Sverige om du återvänder som arbetslös, efter arbete i ett annat land. Spara alla skattekvitton, lönebesked och så vidare. Skaffa arbetsbetyg/intyg från de jobb som du har haft.

Läs mer i broschyren om arbetslöshetsersättning inom EU

Arbetslös efter utlandsjobbet?

Återvänder du till Sverige efter arbete inom EU/EES och Schweiz och är arbetslös, är det viktigt att du anmäler dig på Arbetsförmedlingen den första arbetslösa dagen.

Försäkrad och arbetad tid i annat EU/EES-land och Schweiz tillgodoräknas genom intyg U1. Vänd dig till en svensk arbetslöshetskassa för information om medlemskap och arbetslöshetsersättning. Särskilda regler gäller om du under ditt arbete i EU/EES eller Schweiz har bott kvar i Sverige.

Kontaktuppgifter till arbetslöshetskassornas EU/EES-ansvariga