27 mars 2019

Så kan du tänka inför högskolevalet

”Vad ska jag plugga?” Svaret på den frågan funderar många på nu när sista ansökningsdatumet till högskolan närmar sig, den 15 april. Ska du följa ditt hjärta eller din hjärna i det viktiga valet? Therese Hedström är studie- och yrkesvägledare på Arbetsförmedlingen och har svaren på dina frågor.

Therese Hedström
Studie- och yrkesvägledare
Nyköping

Jag har ingen aning om vad jag vill bli, hur ska jag tänka med mitt val?
– Det viktiga är att gå på dina intressen. Gå in på vår hemsida och gör intressetest för att få en aning om vilken bransch som intresserar dig mest. Du kan sedan läsa på om de olika yrken som finns inom den bransch som intresserar dig, utifrån det får du fram vilken utbildning som krävs och en bild av hur arbetsmarknaden ser ut för yrket.

Ska man välja en bred utbildning eller en nischad utbildning?
– Att välja en nischad utbildning kan innebära färre möjligheter till yrken. När du väljer en bred utbildning finns det fler jobb att söka. Genom Komvux kan du till exempel komplettera din utbildning så att fler dörrar öppnas.

  Studenternas bästa högskoletips

Är det bäst att satsa på yrken där jobben finns eller yrket man faktiskt brinner för, men som kan vara svårt att få jobb inom?  
– Ingenting är omöjligt! Om det är ett yrke med stor konkurrens i branschen, men som du faktiskt brinner för, är sannolikheten ändå stor att du hittar arbete, anser jag. Eftersom din egen drivkraft så småningom kommer ge dig jobb, så var noga med att visa denna drivkraft för arbetsgivaren. Under tiden du jagar ditt drömjobb finns det möjligheter att hitta deltidsjobb för att få ekonomin att gå runt. Du kan också ta kontakt med branschen! Intervjua personer som jobbar med det du drömmer om och ställ frågor, hur det egentligen ser ut med möjligheter att få jobb.

Är det helt kört för mig om jag inte skickar in min ansökan den 15 april?
– Om du söker till högskolor/universitet som har sista ansökningsdatum 15 april, kan det vara stängd för sen anmälan, men i vissa fall kan det vara öppen. Du kan hamna som reserv och beroende på hur många som väljer att inte starta sin utbildning eller som eventuellt hoppar av precis i början, finns det givetvis chans att du kommer in. Du kan också ringa skolan.

Hur många kurser eller utbildningar kan jag söka totalt?
– Du kan högst läsa 45 högskolepoäng per termin. En termins studier på heltid är 30 högskolepoäng, vilket gör att du kan läsa en kurs på högst 15 högskolepoäng. Det viktiga för dig är att tänka igenom vad du verkligen vill plugga.

Jag vill studera på distans. Vad behöver jag tänka på?
– Att du har disciplin! Se till att avsätta tid för dina studier. Gör ett schema för studierna, se till att vara i en ostörd miljö. Kontakta skolan, det brukar finnas möjlighet att låna grupprum att studera i. Vissa distansstudier har obligatoriska träffar, var noga med att kolla upp detta med den skola du studerar via.

Vad ska jag tänka på om jag vill skapa mitt egna program, utifrån enskilda kurser eller läsa ett färdigt program?
– Det är svårt att sätta ihop eget paket med en bra examen och processen att få ihop ett paket tar tid. Viktigt att veta är att det tar längre tid att läsa dessa kurser eftersom de som sökt till ett program har förtur att gå kurserna. Enklast är att leta igenom program och se om man hittar ett som passar. Eventuellt kan man läsa mindre kurser vid sidan av tillsammans med utbildningen. Läs istället på om program utifrån dina intressen (t.ex. utifrån intressetestet du gjort) och boka tid hos en studie- och yrkesvägledare för vidare coachning mot rätt utbildning. Kom ihåg, om tio år kanske du vill jobba med annat, då kan du ju alltid utbilda dig till något nytt, det är aldrig för sent.