Bild 640x480

Spindeln i nätet, många bollar i luften och många järn i elden. Uttrycken är välbekanta i ansökningar och just därför kan de vara bra att undvika när du söker jobb.

28 februari 2019

Så rensar du din jobbansökan från klyschor

Klyschor är ord och uttryck som används ofta, slitna fraser som ”Jag gillar att jobba med människor” eller ”Motiverad”.
Rekryterare dränks i klyschor när de läser ansökningar i jakt på rätt person.  Om du kan städa bort eller byta ut en del av dem i din ansökan sticker den ut mer och blir mer personlig.

Peppra inte

Som när man har för mycket krydda i maten är det också med klyschor i en ansökan, det kan bli svårsmält. Det kan låta alltför skrytigt och mindre trovärdigt att bara rada upp en massa tomma ord om saker man är bra på. Det blir också väldigt tjatigt för rekryteraren att om och om igen läsa samma ord som alla andra skriver.

Säg inte emot dig själv

Det går ju att både vara en "lagspelare” och ”gilla att jobba självständigt” men kan ändå verka lite motsägelsefullt. Klyschor används ibland lite hastigt och ogenomtänkt. Se upp för krockar.

Beskriv dig själv istället

Utbildningar och kompetens har du oftast papper på. Klyschor är ofta egenskapsord som talar om hur du är. Kanske social eller mångsidig. Det är ord som är svåra att kontrollera för rekryteraren. Försök istället beskriva i ord hur du är. Den som läser får då en bättre bild av dig och du får också tänka igenom hur du verkligen är och kan stå för det.

Byt ut klyschorna

Ord som används för ofta blir urvattnade på sin betydelse och tappar värde. Så är det också med klyschor. Därför kan det ibland istället vara bättre att hitta synonymer – andra ord som betyder samma sak. ”Strategisk” kan istället vara ”välplanerad”, ”erfaren” kan vara ”kunnig” och så vidare.

Bli inte mossig

Om du nu använder klyschor eller klyschiga uttryck försök undvika de mossigaste. Många bollar i luften, många järn i elden, spindeln i nätet. Uttrycken har använts jättelänge och känns gamla. Använder du dem kan det uppfattas som om du inte hänger med alls eller samlar damm.

Var uppdaterad

Specialiserad, fokuserad och ansvarsfull är några av de vanligast förekommande orden i ansökningar i Linkedin förra året. Varje år presenterar nätverket en lista på ord. Googla runt och håll koll på vad som gäller så du kan du undvika de mest uttjatade orden för tillfället.