Här ges tips på hur du kan karriärvägleda dig själv.

Du kan komma långt på egen hand och vägleda dig själv till en bra karriär.

14 februari 2019

Så vägleder du din egen karriär

Känner du dig vilsen i jobbsökandet? Då ska du inte missa Arbetsförmedlingens nya webbinarieserie om hur du karriärvägleder dig själv.
– Tanken är att du ska bli medveten om dina styrkor och kunna välja en väg som passar dig, säger Nina Kjellmark, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen och programledare i webbinarierna.

Vad är jag bra på? Vad vill jag bli? Hur ska jag gå vidare? Det är frågor som du som arbetssökande säkert kan rabbla i sömnen men sällan känner att du har svar på.

– Vi är ofta ganska blinda för våra egna kvaliteter. Ofta vet vi mer än väl vad vi är dåliga på medan våra starka sidor tycks leva lite i skymundan. Det vill vi ändra på, säger Nina Kjellmark på Arbetsförmedlingens enhet för digitala möten och den som skapat och programleder Arbetsförmedlingens nya webbinarieserie om karriärvägledning.

Webbinar karriärvägledning

För den som kört fast i sitt jobbsökande och kanske tappat såväl självförtroende som kompassriktning finns massor av stöd att tillgå i form av exempelvis studie- och yrkesvägledare, coacher och en mängd olika digitala verktyg. Men det är inte alldeles lätt att hitta i djungeln av karriärtips och det kan vara svårt att ha koll på vad som är bra och vad som är mindre bra.

– Som arbetssökande gäller det att vara ekonomisk med sin tid så vi ville vända på processen och låta arbetssökande äga sin egen karriärvägledning. Vi är ju faktiskt experter på oss själva och har vi bara rätt verktyg kan vi hitta rätt väg på egen hand, säger Nina Kjellmark när vi ber henne berätta om webbinarieserien och karriärplanering.

Hur fungerar ett webbinar?

– Det är en livesändning online. Du deltar i föreläsningen via din dator, mobil eller surfplatta med uppkoppling, på valfri plats. Du kommer att se och höra föreläsarna och du har också möjlighet att ställa frågor via en chatt. Du kan också delta på ett webbinar även om du inte har sett föregående avsnitt.

Vad tar ni upp i serien?

– I första delen får du verktyg att ta reda på mer om dig själv och kunna svara på frågorna: Vem är jag? Vad kan jag? Vad vill jag? I del två pratar vi om arbetsmarknaden och du reda på om var jobben finns just nu – och på sikt. I sisa avsnittet gäller det att väga dina olika alternativ och bestämma dig för vilken riktning du vill gå. För att kunna göra det får du tips på bra övningar och metoder för att kunna nå ditt mål.

Går det att karriärplanera utan erfarenhet eller cv?

Absolut, alla människor har kompetenser av olika slag. De behöver man inte ha skaffat sig i arbetslivet utan också på andra håll som till exempel i föreningslivet, idrottsklubben och genom ideella uppdrag och liknande. Ett sätt att få erfarenhet och referenser är att försöka få en praktikplats på ett företag.

Om självförtroendet är i botten, hur gör jag då?

– Då är du inte ensam. En sak med att vara arbetslös är att det händer mycket på insidan, man blir väldigt isolerad och det är lätt att tappa självförtroendet. Ett sätt då är att karriärplanera i små steg. Du kan till exempel börja med att gå på en rekryteringsträff utan att fråga något. Nästa gång när du vet hur det fungerar kanske du våga prata med arbetsgivare.

Hur kan jag använda Arbetsförmedlingen för karriärplaneringen?

– På arbetsformedlingen.se finns väldigt mycket av tips och verktyg. Du kan till exempel göra ett intressetest och få koll på arbetsmarknaden genom att titta på yrkesfilmer och ta del av de senaste yrkesprognoserna.