Bild 640x480
23 november 2018

Allt fler byter jobb

Det är högkonjunktur och allt fler passar på att byta jobb. Såpass många att antalet som söker sig vidare närmar sig 1980-talets höga nivåer. Bygga på sitt cv, höja lönen kan vara motiveringen till att många fler rör på sig mellan olika arbetsplatser.

Arbetsmarknaden är het vilket ger många effekter. Bland annat byter svenskarna jobb som aldrig förr. Eller åtminstone närmar det sig åttiotalets nivåer och rörliga arbetsmarknad.

Säljarens marknad

Under 2015 fram till 2016 bytte nästan 15 procent jobb. Det motsvarar nära 700 000 av landets alla förvärvsarbetande bytte jobb, visar siffror från Statistiska centralbyrån, SCB. Det kan jämföras med 30 år gamla toppnoteringar 1988 – 1989 då nästan 17 procent bytte jobb under året. Konjunkturen är förklaringen menar, Agneta Tjernström Lustig, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

– Det är inte konstigt, inom många yrken på arbetsmarknaden finns det fler jobb än det finns arbetskraft. Det är säljarens marknad för de som har efterfrågade kompetenser. I många fall är det alltså arbetsgivarna som konkurrerar om arbetskraften istället för tvärtom. Är man inte nöjd där man är så byter man jobb

Bättre arbetsvillkor

Men det kan också finnas fler anledningar till att arbetsmarknaden är så rörlig nu.

– Man byter också för att man kan bygga på sin cv, höja lönen eller få bättre arbetsvillkor, säger Agneta Tjernström Lustig.

Alltså funderar många nu på att söka sig vidare. Det kan förstås kännas lite knepigt med tajmingen och svårt att veta hur man ska göra. Arbetsförmedlingens jobbsökarexpert Ellinor Wassberg, menar att det handlar om att göra det som man själv känner är rätt i situationen man befinner sig i.

– Det finns inga regler för när det är läge att berätta för din chef och din kollegor att du söker nytt jobb. Du får känna efter vad som blir bäst i just den här situationen.

Ha en professionell relation

Ett grundtips tycker hon är att göra ett bra avslut.

– Även om du kanske är trött på arbetsplatsen nu finns det säkert saker du har lärt dig och som du har uppskattat under din anställning. Lägg fokus där och tacka för de sakerna. Era vägar kanske kommer att korsas igen framöver och då är det bra att ha en fortsatt professionell relation, säger hon.