Så är det att vara deltidsbrandman

Christer Nyberg trivs som deltidsbrandman och kombinerar yrket med att vara byggentreprenör.Foto: Linda Wilson Taylor.

22 augusti 2018

Deltidsbrandmän hett efterfrågade efter bränderna

I samband sommarens många bränder i delar av landet har det också rapporterats om en stor brist på deltidsbrandmän. Platsjournalen ringde upp Christer Nygren med tio år inom yrket för att få veta mer om arbetet.
– Man får verkligen känna att man gör skillnad, säger han.

Christer jobbar med flera olika saker. Han är snickare och jobbar på Brandfacket som analytiker. Men han är också ofta redo att hastigt bege sig till brandstationen i Arkelstorp för utryckningar i Kristianstads kommun.

Varför ska man bli brandman?

– Om man känner att man vill hjälpa till och stötta samhället, vill vara med och hjälpa till där hjälpen behövs som allra mest. Ringer någon och behöver hjälp måste det finnas hjälp att få. Jag vill jobba för ett samhälle där det är en grundläggande rättighet. Det är ett spännande, och livsviktigt arbete som sätter en på prov. Varierande och väldigt givande.

Hur funkar det?

– Man sitter på jobbet och plötsligt piper sökaren. Då gäller det att så snabbt som möjligt ta sig till brandstationen, byta om och sedan in i bilen. Sen ska man vara beredd på att vad som helst kan hända. Det kan handla om allt från ett automatiskt brandlarm till en riktig kris.

Så det gäller att vara tålig och stabil?

– Man ska tåla att se en del, det måste man. Man hamnar såklart i olika obehagliga situationer ibland, kanske vid en trafikolycka där folk sitter fastklämda.  

Hur hanterar ni det?

– Först och främst är man aldrig ensam. Vi jobbar alltid som ett lag där det primära är att hjälpa den utsatte. Stödet man har från sina kollegor i arbetet är en viktig del i att hantera händelsen. Efter en händelse finns det rutiner som fångar upp de få tillfällen man kanske känner att det är jobbigt. Gruppen man jobbar med går igenom samma sak och efteråt pratar man alltid om händelsen.

Vad är tjusningen med jobbet?

– Det är att få hjälpa människor som är i sitt allra mest utsatta ögonblick. Deras värld rasar när de är drabbade. När vi anländer tänder vi hoppet för dem och hjälper dem att klara av händelsen. Individen andas ut och känner lättnad att vi finns där för dem. Efteråt är tacksamheten stor från drabbade och deras anhöriga. Tack vare att man finns där förändrar man deras liv. Då kan man känna att man verkligen hjälpt en annan människa. En oerhört skön känsla som man lever på länge.

Finns det några nackdelar?

– Som deltidsbrandman måste man vara redo att pussla en del med sin familj för att få det att gå ihop. Det kan vara svårt och familjen kan komma i kläm. Men att jobba med detta är något av en livsstil. Det är heller inte bra betalt, det är en avvägning man får göra.

Tips till den som är nyfiken på yrket?

– Ta kontakt med den lokala brandstationen/räddningstjänsten och be att få komma på besök och presentera dig. Prata med dem och känn på utrustningen och känn efter om det kan vara något för dig.