Bild som visar telefonförsäljare, städare och personlig assistent.
22 augusti 2018

10 jobb du kan söka om du saknar erfarenhet

Erfarenhet och högre utbildning är ett måste för många arbetsgivare. Men det finns fortfarande yrken där du kommer långt med en bra inställning och rätt personlighet. Här tipsar vi om tio sådana yrken - och hur du söker dem på ett smart sätt.

En avslutad gymnasieutbildning har blivit allt viktigare om man vill öka sina chanser att få ett jobb. Med rätt gymnasieutbildning i ryggen så är jobbchanserna till och med stora, även om du inte har hunnit skaffa dig yrkeslivserfarenhet.

– Om du har en yrkesutbildning är jobbchanserna goda i de allra flesta fall även om du saknar erfarenhet. Till exempel bygg- och anläggning, vård- och omsorg eller hotell- och restaurang, säger Annelie Almérus, yrkesanalytiker på arbetsförmedlingen.

Jobb där erfarenhet inte är ett krav

Men det finns fortfarande yrken där du kan få in en fot på arbetsmarknaden även om du saknar erfarenhet och en yrkesinriktad gymnasieutbildning.

– Några exempel på sådana yrken är butikssäljare i dagligvaruhandeln, restaurang- och köksbiträde, telefonförsäljare eller personlig assistans. För de två senare är personlig lämplighet i vissa fall till och med viktigare än erfarenhet, säger Annelie Almérus.

Hög omsättning

Men det är många som söker jobben vilket gör att konkurrensen om dessa jobb ofta blir väldigt stor.

– I vissa fall är det också hög omsättning på personal, till exempel i telefonförsäljarbranschen. Det gör att arbetsgivarna ofta letar ny personal. Det gör att chansen att få ett sådant jobb ändå är relativt god, säger Annelie Almérus.

Anpassa din jobbansökan

Men hur söker man då den här sortens jobb på bäste möjliga sätt? Vi frågade Arbetsförmedlingens jobbsökarexpert Ellinor Wassberg.

– Grundtipset är att du alltid ska försöka anpassa din ansökan till den tjänst som du söker. Men om du ska söka många jobb är det bra om du kan spara lite tid, säger hon.

– Om du till exempel söker jobb som telefonförsäljare, skapa då ett cv och personligt brev som är riktat till just den branschen. Sen kan du anpassa dina ansökningshandlingar lite grann utifrån varje tjänst som du söker. Det gör att du inte behöver börja om från början varje gång, tillägger hon.

Lyft fram rätt saker

Om man saknar erfarenhet är det extra viktigt att tänka på vad du väljer att lyfta fram i dit personliga brev.

– Jag tycker att det viktigaste att lyfta fram är ditt engagemang! Visa att du brinner för jobbet. Beskriv konkret varför du är intresserad. Berätta också om dina egenskaper som gör att du är rätt person för jobbet.

– Kom också ihåg att det inte bara är tidigare jobb och utbildningar som är intressanta. Du kan också ta med saker som att du har suttit med i elevrådet, varit tränare i din förening, varit hundvakt och annat som kan visa på viktiga egenskaper som du har. Berätta vad du har lärt dig och förklara hur det är relevant för det jobb som du söker, säger Ellinor Wassberg.

Testa att spontansöka jobb

Om du söker jobbet utifrån en annons så är det bäst om du följer arbetsgivarens instruktioner.

– Men du kan ju också söka jobb spontant. Ett tips är att om du söker ett jobb där du ska möta kunder - i butik, på restaurang, på café – så kan det vara bra att gå förbi där och presentera dig samtidigt som du lämnar in din ansökan. Välj då ett tillfälle på dagen när de har lite mindre att göra så att de har tid över för att prata med dig. Har du tur kanske du kan få komma på intervju direkt! säger Ellinor Wassberg.