Bild som visar vårdpersonal, lärare och byggjobbare.

Brist på arbetskraft i tre av fyra yrken, bland annat inom vård, utbildning och bygg.

2 juli 2018

Här är höstens hetaste yrken

Arbetsgivarna i Sverige skriker efter arbetskraft. Det närmaste året kommer det att vara personalbrist i tre av fyra yrken.
Mest eftertraktade är personer med utbildning inom hälso- och sjukvård, pedagogik, bygg eller data och IT.

Nu uppdateras Arbetsförmedlingens ettåriga prognoser för närmare 200 yrken. Du hittar de nya prognoserna i Yrkeskompassen.

De yrken som kommer att vara hetast på arbetsmarknaden ett år framåt domineras av jobb som kräver utbildning. För att öka chanserna att få ett jobb behövs minst gymnasiekompetens eller längre utbildningar på högskolenivå.

Heta yrken

På topplistan över yrken med goda jobbchanser finns bland annat civilingenjörsyrken, förskollärare, sjuksköterskor, ingenjörer och tekniker, IT-specialister och läkare.

Elektriker, fordonsförare, fordonsmekaniker, kockar, svetsare, undersköterskor och flera bygg- och anläggningsyrken är också hett eftertraktade.

Svårt att få jobb

Bland de yrken där det kommer att vara svårare att få jobb det närmaste året återfinns många med lägre utbildningskrav, till exempel handpaketerare, vaktmästare, telefonister, butikssäljare och bensinstationspersonal.

När det gäller yrken på högskolenivå är arbetsmarknaden kärvare för till exempel banktjänstemän, finansanalytiker, journalister och chefssekreterare.

Brist i tre av fyra yrken

Det kommer att vara stor brist på arbetskraft i tre av fyra yrken det närmaste året. Det beror dels på att den svenska arbetsmarknaden går väldigt bra, dels på att både privata och offentliga arbetsgivare har svårt att få tag i personal med rätt utbildning.

Men för dig som söker arbete innebär detta att det finns goda eller mycket goda möjligheter att få jobb inom många yrken.