Bild som visare läkare, lagerarbetare och sotare.

Vilket yrke passar dig? Intresseguiden har svaret.

26 juni 2018

Så hittar du ett yrke som passar dig

Vet du inte vad du ska bli? Funderar du på att börja plugga eller vill du kanske byta karriär? Då får du inte missa Intresseguiden som snabbt ger förslag på yrken som passar dig utifrån just dina intressen.


Vad är Intresseguiden?

Intresseguiden är ett snabbt och enkelt verktyg för att få inspiration och information om olika yrken eller studievägar. Genom att besvara tolv frågor matchas dina intressen med yrken där andra personer som har liknande profil ofta trivs och arbetar. Intresseguiden ger därefter tips om hur och var du skulle kunna gå vidare i din karriär. Det tar bara några minuter att svara på frågorna.

Vem är Intresseguiden till för?

– Alla som är nyfikna på att få uppslag om yrken eller utbildning på ett översiktligt sätt. Det finns oerhört många möjligheter inom arbetslivet. Genom Intresseguiden kan du få tips om områden du kanske inte tänkt på eller hjälp att hitta rätt yrke inom ett område som du är nyfiken på.

Hur funkar det?

– Du svarar på tolv korta frågor med fasta svarsalternativ. Välj det alternativ som bäst stämmer överens med dina intressen. Om det saknas ett perfekt svar för dig, välj det som känns bäst. När du svarat på alla frågor matchas du mot yrken där personer med en profil som liknar din ofta jobbar. Klicka på något av yrkena så får du veta mer om vad man jobbar med inom yrket, hur man utbildar sig till det och tips om andra närliggande yrken.

Vad är labb-funktionen och hur funkar den?

– Du kan själv redigera din profil om du anser att den inte stämmer helt. Klicka då på rutan ”Förnya resultatet” och dra i de olika reglarna som beskriver olika intressedrag. Titta sen på hur yrkestipsen förändrats och se om det finns något nytt och intressant som dykt upp i listan.

Hur använder jag guidens resultat på bästa sätt?

– Svara snabbt och spontant på alla frågor och titta sedan igenom den yrkeslista som dyker upp. Klicka och läs om de yrken som presenteras. Passa även på att göra någon förändring i labb-funktionen. Prata gärna med personer i din omgivning om de olika jobben du tipsats om. De kan komma med idéer om vart du skulle kunna söka dig vidare. Hör gärna av dig till oss på Arbetsförmedlingen för att prata om olika möjligheter och vägar vidare. Du kan också kolla om du kan få en mer omfattande vägledning tillsammans med någon av Arbetsförmedlingens experter.

    Frågorna i Intresseguiden bygger på psykologen John L. Hollands yrkesvalsteori som handlar om hur en persons intressen kopplas till yrken och arbetsuppgifter.

    Holland såg individens intresseutveckling som ett resultat av en ömsesidig påverkan mellan person och miljö. En persons intressestruktur och yrkets struktur kan kopplas samman och beskriva samspelet mellan människor och miljöer. Han utvecklade sex grundläggande antaganden och byggde en typologi, kallad RIASEC-modellen. I modellen står varje bokstav för ett antagande (praktisk, ordningsam, driven, analytisk, konstnärlig, omsorgsfull).

    En av grundtankarna med teorin är att du kommer att trivas i ett yrke vars profil överensstämmer med din egen profil. Målet med yrkesvalsteorin är att hitta din intresseprofil som ger vidare vägledning mot yrken som passar just dig.