Studielån för att ta körkort.

Att ha körkort kan förbättra chanserna att få jobb.

20 juni 2018

Nu kan du ta körkort med lån från CSN

Text

Behöver du ett körkort för att få jobb? Nu kan man söka ett körkortslån hos CSN för att gå en körkortsutbildning. Möjligheten gäller vissa arbetssökande som varit inskrivna hos Arbetsförmedlingen en längre tid.


Mer information på csn.se

Körkort är en dörröppnare till många lediga jobb. Utöver de uppenbara chaufförs- och budbilsjobben så vill arbetsgivarna ofta att du ska ha körkort för jobb inom till exempel städ och hemtjänsten.

Detsamma gäller för fastighetsskötare, företagssäljare och ofta även i byggbranschen. Även för jobb med obekväma arbetstider kan körkort vara en förutsättning för att ta sig till jobbet. Det kan gälla allt från industrijobb till personlig assistans.

För att öka jobbchanserna införs nu nya möjligheter för att ta lån till körkortsutbildning hos CSN, Centrala studiestödsnämnden. Den nya reformen riktar sig till olika grupper av arbetssökande i åldrarna 18-47 år (se detaljerna nedan) som har varit inskrivna en längre tid.

Lånet räknas inte som ett ordinarie studielån. Det har därför ingen påverkan på antalet veckor som studiemedel eller studiestartsstöd kan betalas ut eller eventuell rätt till aktivitetsstöd eller a-kassa.

Detta under förutsättning att körkortsstudier inte påverkar tiden och möjligheten att aktivt söka arbete eller studier, alltså reglerna för arbetslöshetsersättning.

Under 2019 ska körkortslånet utvidgas till unga i åldern 19–20 år som har avslutat en gymnasieutbildning.