Det finns många enkla servicejobb i sommar

Sommaren är ett bra tillfälle att hitta sitt första jobb, många behövs till enkla servicejobb.

5 juni 2018

Många enkla jobb i besöksnäringen

Sommaren är här och besöksnäringen går på högvarv. Platsjournalen ringde upp och ställde några frågor till Peter Thomelius, Utbildnings- och HR-chef på branschorganisationen Visita om säsongens jobbmöjligheter. 

Vad är det som händer så här års branschen?

– Många semestrar och passar på att göra härliga saker, äta ute och åka till andra delar av landet och bor borta på hotell eller campingplatser. Någon måste serva dem och ta emot dem. Personalbehoven blir väldigt stora.

Vilka är behoven nu när det är högsäsong ?

– Det finns många jobb där det inte behövs så mycket förkunskaper eller någon särskild utbildning. Det är en bra bransch för ungdomar och nyanlända att börja jobba i och få in en fot på arbetsmarknaden. Många har sitt första jobb inom besöksnäringen.

Vilken sorts jobb tänker du på då?

– Det kan vara diskare, enklare serveringsuppgifter, städning, man kan vara en värd på en camping eller i en nöjespark. 

Varför skulle du rekommendera någon att jobba i besöksnäringen i sommar?

– Det är en rolig bransch som ger lär en mycket om människor och service Det är relativt lätt att få ett jobb och visar man framfötterna kan man ofta få ett större ansvar. Har man inte jobbat så mycket tidigare får man arbetslivserfarenhet och kontakter.  Man kan visa upp för kommande arbetsgivare att man har jobbat och att man kan jobba.

Vilka egenskaper tror du är bra för att kunna jobba inom branschen?

– Det är helt klart en fördel att man gillar att jobba med människor, eftersom man ofta ger service till olika besökare.

Något tips till den som söker jobb i branschen i sommar?

– Mitt råd är att bara ta jobb hos arbetsgivare som är anslutna till Visita, de allra flesta aktörerna i branschen är det. Då vet man att det finns kollektivavtal, etiska regler, försäkringar och att det görs pensionsinbetalningar.

Och om man trots allt vill jobba hos en arbetsgivare som inte är ansluten till er?

­– Då ska man kontrollera noga att det finns ett hängavtal mellan facket och arbetsgivaren, så att det finns ett avtal om villkoren.

Ditt bästa jobbsökartips till någon som vill jobba i branschen?

– Ta kontakt, visa framfötterna! Ta med ditt cv och gå förbi och visa upp dig på olika arbetsplatser.