30 maj 2018

Tips till dig som ska gig-jobba som egenanställd

Funderar du på att börja gig-jobba som egenanställd? Här tipsar Ann-Therese Enarsson, vd på tankesmedjan Futurion, om vad du kan tänka på innan du knyter dig till ett egenanställningsföretag.

Man med gitarr. Ordet gig-jobb kommer urprungligen från musikbranschen.

Ett gig-jobb är ett en tillfällig anställning eller ett kort inhopp. Ordet kommer urprungligen från musikbranschen där musiker som gjort en konsert, ett gig, fick sin lön direkt efter jobbet som de har utfört.

Räkna och jämför

Om du har tänkt att försörja dig som egenanställd – se då till att räkna på om egenanställningsbolagets modell funkar för dig och dina inkomster. Jämför till exempel med företagsformen enskild firma. Det är inte så krångligt som man kan tro.

Läs igenom villkoren

Läs igenom villkoren noga när du skaffar ett konto hos egenanställningsföretaget. Många viktiga villkor i er relation sätts nämligen redan då. Du bör till exempel vara medveten om att egenanställningsföretagen inte är kollektivavtalsreglerade. Semesterersättningen på 12 procent är lagstadgad i Sverige. Den kan du genom avtal baka in i den lön som egenanställningsföretaget betalar ut till dig.

Vad händer om du blir sjuk?

Kolla upp vad egenanställningsföretaget erbjuder i form av sjuk- arbetsskade- och pensionsförsäkring. Villkoren varierar. Ju mer du vet, desto bättre.

Oklart med A-kassan

Det är inte säkert att du har rätt till a-kassa mellan dina uppdrag som egenanställd. A-kassorna lämnar inga förhandsbesked utan bedömningarna görs från fall till fall. De prövar då hur självständig du har varit som uppdragstagare. Kontakta din egen a-kassa och informera dig om läget.

Utlägg och avdrag

Du kan lämna in kvitton och utlägg som du haft för att utföra ditt uppdrag till egenanställningsföretaget. Men kom ihåg att det är Skatteverket som gör den slutliga bedömningen. Var därför noggrann med att kolla att alla kvitton som du vill dra av följer Skatteverkets regler.

Vem äger datorn?

Om du har skaffat dig en dator för att kunna jobba som egenanställd så kan det vara bra att komma ihåg att det är egenanställningsföretaget som äger den, i rättslig mening. Om du vill behålla den måste du betala löneförmån för datorns värde.

Viktigt om upphovsrätt

Faller din verksamhet inom upphovsrätt? Skapar du till exempel musik, konst eller design? Då ska du vara medveten om att du måste avtala om din upphovsrätt särskilt. Annars går intäkterna för upphovsrätten till egenanställningsföretaget. Det är också bra att veta att du inte kan fakturera artistarvoden utan moms om du är egenanställd.

Läs fler artiklar från Platsjournalen

Tillägsinformation

Platsjournalens nyhetsbrev ger jobbsökare tips och inspiration.

Vill du få inspiration och jobbsökartips direkt i mobilen

Starta en prenumeration på Platsjournalens nyhetsbrev
Klicka här