30 maj 2018

Murare är ett yrke med goda jobbchanser

Albert som är sveriges bästa murare 2018 tipsar om vad som är bra förutsättningar för att jobba inom yrket.

Albert Åhlénius renoverar fasaden på att gammalt hus i Uppsala. Det är en fördel att gilla höjder och att inte störas av att man blir smutsig, berättar han. Foto: Adrian Rosén

Murare är ett yrke med mycket goda framtidsutsikter, visar Arbetsförmedlingens prognoser. Platsjournalen har träffat Albert Åhlénius, Sveriges bästa murare efter seger i Yrkes-SM, som här berättar om fördelarna med sitt jobb. 

Fem våningar upp i ett gammalt hus på Skolgatan i Uppsala hittar man Albert Åhlénius, 20 år. Fasaderna ska renoveras och det det är ett noggrant arbete som ska utföras när stuckaturen återskapas.

­– Det är ganska pilligt med detaljerna och det krävs att man är ganska fingerfärdig när man arbetar. Men alla kan lära sig, det är bara att ha tålamod så kommer tekniken, säger han.

Vad är det bästa med jobbet som murare?      

– Jag tycker det är mycket variation, ett tag kan man jobba med att restaurera en herrgård i naturmiljö, nästa gång kan det vara ett hus i stan. Jag tycker om att jobba med något där man ser vad det blir, man skapar något som går att ta på.Visst kan det vara slitigt och högt tempo på stora nybyggen där man får göra samma sak hela tiden, men det är inte hela sanningen, det finns många olika sorters projekt att jobba med.

Varför valde du att bli att bli murare?

– Jag tänkte länge bli snickare men kom i kontakt med en murare som fick mig att bli mer intresserad av det yrket. Jag tycker man är friare att forma och skapa som murare, säger han.

Hur utbildade du dig?

– Jag gick tre-årig bygg och anläggning på gymnasiet. Det första året fick man prova på många olika saker, alltifrån att köra grävmaskin till att snickra. När man valde inriktnng kunde man fördjupa sig mer, det var kul.

Vilka är dina bästa tips till den som funderar på att jobba som murare?

­–Var inte rädd för att bli smutsig, för det blir man verkligen. Det är bra om man tycker det känns okej med höga höjder, man kan också vänja sig med sådant. Sen ska man ha klart för sig att det tar tid att lära sig yrket. Det gäller att ha tålamod.

Läs fler artiklar från Platsjournalen

Stort behov av murare både nu och om fem år

På ett års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att murare kommer ha mycket goda möjligheter till arbete. Även på fem års sikt bedöms yrkesgruppen ha mycket goda möjligheter till arbete. Murare behövs både vid nybyggnationer, renoveringar och ombyggnationer. Behovet av nya bostäder bedöms fortsatt vara stort om fem år på grund av en stark befolkningstillväxt. Möjligheterna till arbete varierar dock mellan olika delar av landet.

Kolla här hur jobbutsikterna ser ut i ditt län här

Läs mer om yrket här

Tillägsinformation

Platsjournalens nyhetsbrev ger jobbsökare tips och inspiration.

Vill du få inspiration och jobbsökartips direkt i mobilen

Starta en prenumeration på Platsjournalens nyhetsbrev
Klicka här