16 maj 2018

Så gör du en bra videopresentation

ILLUSTRATION: BJÖRN ÖBERG

Är du ung och söker servicejobb, till exempel inom hotell och restaurang eller feriearbete i en nöjespark? Då är det stor chans att arbetsgivarna vill ha en filmsnutt i ansökan. Här är tipsen som hjälper dig att lyckas.

Visa vem du är!

En videopresentation är ett bra sätt att visa vem man är, särskilt för den som inte är så vass på att uttrycka sig i skrift och inte har någon tidigare arbetslivserfarenhet. Även om arbetsgivaren inte har frågat efter det kan du skicka med ett filmklipp som komplement till ditt cv och det personliga brevet.

Mobilen funkar bra

Du behöver ingen proffsig kamera för att göra en snabb videopresentation. Det räcker alldeles utmärkt med din mobiltelefon. Håll den själv, köp ett litet billigt stativ eller låt en kompis filma dig. Hur du gör spelar ingen roll. Det viktiga är att du vågar prova.

En arbetsgivare - en film

Spela in unika filmer till varje arbetsgivare. Var noga med att tala om varför du vill jobba för just dem. Nämn gärna företagets namn!

Berätta en historia

Klippet bör vara kort (1-2 minuter) och kärnfullt, med mycket energi hela vägen. Antingen kan du tala om vem du är, varför du vill ha jobbet och vad du kan bidra med. Eller så kan du använda dig av storytelling och berätta om någon situation när du gjorde en extra bra insats.

Förbered dig

Förbered dig så att du vet vad du ska säga. Om du skriver ett manus eller stolpar – öva några gånger tills du kan det utantill. Då klarar du att titta rakt in i kameran och kan förmedla det du vill ha sagt utan tvekan.

Tänk på miljön

Välj en lugn och tyst miljö med neutral bakgrund. Inte din obäddade säng! Sitt stilla, gå inte omkring. Kläder med mycket mönster går också bort. Fokus ska ligga på det du säger, inte på vad du har på dig. Anpassa klädkoden till vad man har på sig på det jobb du söker, så att du är lagom snyggt klädd. Tänk på samma sätt som du skulle göra inför en intervju.

Var noga med ljussättningen

Ljussättningen spelar stor roll för resultatet på film. Använd en bra taklampa hellre än att rikta en bordslampa rakt i ansiktet. Ofta ser man blekare ut på film än i verkligheten. Kanske behövs det lite kajal eller puder för att ge en skarpare blick eller dämpa en blank nästipp?

Ta om tills det känns rätt

Lyssna och titta igenom klippet innan du skickar det. Går allt fram? Behöver du tala tydligare? Finns engagemanget där? Det ska märkas på ansiktsuttrycket och rösten att du är en trevlig person, som gärna vill ha jobbet. Gör nya tagningar tills du är nöjd.

TEXT: KARIN HYLANDER


Tillägsinformation