7 maj 2018

Så hittar du jobben i den nya gig-ekonomin

I den nya gig-ekonomin finns chansen att ta på sig korta jobb när man själv vill och kan. Cykelbud ena dagen, skruva ihop Ikea-möbler den andra. Men hur funkar gig-jobben egentligen - vilka är fördelarna och nackdelarna?
Platsjournalen har pratat med experterna för att få svar.

Cykelbud, programmering och trädgårdsarbete är alla exempel på gig-jobb som du kan utföra.

I den nya gig-ekonomin kan du ta korta jobb - gig - som cykelbud, programmering och trädgårdsarbete. Men läs på vad som gäller innan du tar på dig uppdrag, speciellt om du får ersättning från a-kassan.

Ett gig-jobb är ett kort tillfälligt jobb – ett gig – som du tar för en dag eller en kortare period. Det mest kända exemplet är Uber vars app skapar gig-jobb genom att koppla samman chaufförer med kunder i städer världen över.

– Gig-jobb är egentligen ett nytt ord för något som har funnits i alla tider. Förr gick man kanske ner till hamnen och väntade på att någon skulle hugga tag i en, sedan fick man lön när man gick hem. Det nya är att de digitala plattformarna möjligör en mycket mer effektiv matchning, säger Johan Egebark på Arbetsförmedlingens enhet för forskning och utvärdering.

Cykelbud eller programmering

I dag kan du till exempel gig-jobba som bilbud, cykelbud, skruva ihop Ikea-möbler eller klippa gräs. Men du kan också jobba med mer kvalificerade arbetsuppgifter som programmering och marknadsföring. Och med teknikens hjälp kan du idag nå ut till potentiella kunder på ett mycket mer effektivt sätt än innan.

Gig-jobb kan passa väldigt bra för vissa personer. En app riktar till exempel in sig på att ge snabba jobb till studenter.

– Studenter passar ju precis för det som den här teknikern erbjuder. De kanske inte vill ha ett 9-17-jobb. Istället uppskattar de flexibiliteten och kan ta jobb när känner att de har tid över, säger Hanna Thunström på Arbetsförmedlingens enhet för forskning och utvärdering.

Många fördelar med gig-jobb

Ann-Therese Enarsson, vd på tankesmedjan Futurion som är kopplad till TCO, håller med om att det finns många fördelar med gig-jobb.

– Ett gig-jobb kan innebära ett första steg in på arbetsmarknaden. För vissa kan det vara en chans att prova på sin affärsidé eller möjliggöra att tjäna pengar på sin hobby eller ett intresse som personlig tränare, måleri eller andra kreativa yrken.

Men hon tillägger:

– Att gig-jobba som frilansare passar vissa utmärkt och andra mindre bra. Det viktiga tycker jag är om det är självvalt eller inte. Sätts det i system att ”slippa anställa” är det risk för lönedumpning på området.

Se upp med a-kassan

För arbetssökande som har a-kassa kan det vara problematiskt att ta kortare gig-jobb. Det går till exempel inte att få ett förhandsbesked från a-kassan om hur ett gig-jobb som egenanställd påverkar din rätt till ersättning.

– A-kassornas bedömningar är inte på förhand given, utan prövas från fall till fall.  Ser man på de domar som finns bedöms de flesta egenanställda som självständiga uppdragstagare och därmed är de inte berättigade till a-kassa, säger Ann-Therese Enarsson.

Som gig-jobbare är man oftast varken anställd eller företagare. Därför är det bra att ha koll på vad som gäller för just dig när du tar ett gig-jobb.

– I många fall flyttas all risk över till dig som arbetstagare eftersom det inte finns någon tydligt definierad arbetsgivare. Då uppstår en inte helt oproblematisk situation där vi har cykelbud och chaufförer som saknar både kollektivavtalad lön och försäkringar, säger Johan Egebark.

Gig-jobb – bra eller dåligt?

Debatten om gig-jobben är väldigt tudelad. Ska man tro de som är positiva till gig-ekonomin så innebär gig-jobben bara möjligheter, medan de som är negativa anser att de kommer att slå undan benen för många branscher och då ta med sig kollektivavtalen i fallet.

– Gig-jobben har stor potential att växa i takt med att tekniken utvecklas. Men än så länge är gig-jobben en väldigt liten del av den totala arbetsmarknaden och det finns lite forskning på vad de leder till på längre sikt, konstaterar Hanna Thunström.

Läs fler artiklar från Platsjournalen

Exempel på plattformar för gig-jobbare

 • Gigstr - plattform som är skräddarsydd för att koppla samman studenter med företag. Som giggjobbare hos Gigstr är du anställd av dem. Därmed får du kollektivavtalad lön, är försäkrad och får semesterersättning.
 • Universal avenue - en plattform som kopplar samman frilansande försäljare med  varumärken och företagskunder.
 • Taskrunner - plattform där beställare kan få hjälp från gig-jobbare med allt från trädgårdsskötsel och flytthjälp till möbelmontering.
 • Uber - plattform som kopplar samman förare med kunder. För att få köra åt Uber måste man vara 21 år, ha körkort och taxilegitimation.
 • Yepstr - plattform som kopplar samman ungdomar med kunder som vill ha hjälp med allt från barnpassning och läxhjälp till trädgårdsskötsel.
 • Instajobbs - plattform som kopplar samman gig-jobbare med arbetsgivare inom bland annat butik, restaurang, kontor och it-stöd. Som gigjobbare är du anställd av Instajobbs och får därmed lön, försäkringar och pensionsavsättningar enligt kollektivavtal.
 • Foodora - plattform där gig-jobbar som cykelbud. För att få jobba måste man ha arbetstillstånd, vara 18 år, ha en smartphone och cykel.
 • Freelancer - plattform där beställare kan registera och prissätta projekt som frilansande gig-jobbare sedan kan ta på sig.
 • Diretto - plattform där gigjobbare inom trädgårds- och hushållsarbete samt hantverkare kan få kontakt med uppdragsgivare.
 • Egenanställningsföretagens branschorganisation - samlar de största egenanställningsföretagen som du kan använda dig av om du vill frilansa som egenanställd.

  Fotnot: Listan är ej en komplett förteckning över alla gig-arbetsgivare. Vissa jobbplattformar har kritiserats för låga löner och otrygga arbetsvillkor. Glöm därför inte att läsa på om vilka avtal och villkor som gäller innan du tar på dig uppdrag via ett gig-företag.

Mer om gig-jobb

 • Gig-jobb skulle lika gärna kunna kallas för extrajobb eller springvikariat. Till gig-jobbarna brukar också egenanställda räknas in, alltså personer som utför jobb på samma sätt som egenföretagare men som fakturerar via ett egenanställningsföretag. Man kan också säga att frilansare och anställda hos bemanningsföretag är gig-jobbare.
 • De allra flesta egenanställda verkar än så länge vara så kallade kombinatörer. De har en anställning i botten men är dessutom egenanställda för att kunna tjäna pengar på sin hobby vid sidan av.
 • En färsk undersökning från Novus visade att över 44 000 personer var egenanställda i Sverige under 2017. Det var ökning med 31 procent jämfört med året innan.
 • Enligt en rapport från McKinsey Global Institute kan så många som 20 - 30 procent ha någon form av gig-jobb i USA och Europa. Men det är än så länge få som enbart försörjer sig på gig-jobb.


Tillägsinformation

Platsjournalens nyhetsbrev ger jobbsökare tips och inspiration.

Vill du få inspiration och jobbsökartips direkt i mobilen

Starta en prenumeration på Platsjournalens nyhetsbrev
Klicka här