19 januari 2018

Smarta telefontips till dig som söker jobb

Har du börjat det nya jobbsökaråret med att skicka iväg massor av jobbansökningar? Då kan nästa person som ringer dig vara en rekryterare. Här kommer några tips på hur du hanterar dessa samtal på bästa sätt.

Tänk gärna en gång extra på hur du svarar när det ringer från ett okänt nummer.

Tänk gärna en gång extra på hur du svarar när det ringer från ett okänt nummer.

Var beredd

Har du nyligen skapat en profil hos Arbetsförmedlingen, i cv-databaser och Linkedin? Då ökar såklart chanserna att nästa samtal är ett erbjudande om en intervju. Både Arbetsförmedlingen och privata rekryteringsföretag kan behöva komma i kontakt med dig när de söker efter passande kandidater till arbetsgivarnas lediga tjänster. Så var beredd att svara när du får ett samtal från ett okänt nummer eller Arbetsförmedlingens 0771-416 416.

Svara smart

Ditt svar är faktiskt det första intrycket som rekryteraren eller arbetsgivaren får av dig. Därför kan det löna sig att svara med ditt förnamn och ditt efternamn även om du inte vet vem det är som ringer. Det ger ett mer professionellt intryck än om du svarar med ett irriterat ”Ja?” eller ett argt ”Hallå!”.

Vad vill du säga?

Plötsligt ringer det. Ibland handlar samtalet om att hitta en tid för en intervju men det är också vanligt med en kort förintervju över telefonen. Då är det bra om du har övat in några korta rader som beskriver dig själv och vad du kan på bästa möjliga sätt.

Be att få ringa tillbaka

Ett oväntat samtal kan lätt skapa plötsligt tunghäfta. Få inte panik. Om det händer dig, be bara om att få ringa tillbaka om fem minuter. Ta sedan ett djupt andetag, hitta ditt professionella jobbjag och bestäm dig för vad du vill förmedla. När det är gjort är du redo att ringa tillbaka till rekryteraren.

Visa ditt intresse

Har du sökt jobb hos din drömarbetsgivare? Då kan du ge dig själv ett plus i kanten genom att komma ihåg några korta frågor om just det företaget. De kan du sedan ställa om du blir uppringd av just det företaget. Det visar att du är extra intresserad av att jobba för dem.

Glöm inte ditt mobilsvar

Är du inne i en aktiv jobbsökarperiod? Glöm då inte att uppdatera ditt mobilsvar. Det viktiga är att den som ringer får veta att hen har kommit rätt och att numret tillhör dig. Se till att presentera dig själv med för och efternamn och lägg gärna till att du snart ringer tillbaka.

Läs fler artiklar från Platsjournalen

Tips om var du hittar du de lediga jobben

Tillägsinformation

Platsjournalens nyhetsbrev ger jobbsökare tips och inspiration.

Vill du få jobbtips direkt i mobilen?

Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev direkt till din mejl.


Prenumerera på Platsjournalens nyhetsbrev.
Namn
E-postadress