12 januari 2018

Experterna: Så kickstartar du jobbsökaråret

Gick jobbsökandet trögt år 2017? Här är experternas bästa tips till dig som vill börja om, komma vidare till fler jobbintervjuer och öka chanserna att få ett jobberbjudande.


Ellinor Wassberg

Ellinor Wassberg

"Skapa ett jobbsökarschema"


Ellinor Wassberg, jobbsökarexpert,  Arbetsförmedlingen

– Strukturera upp ditt sätt att söka jobb på: sätt specifika mål och skapa ett jobbsökarschema. Konkretisera mer än ”hitta ett jobb”: vilken typ av jobb, vilka arbetsuppgifter, jobbar du i grupp eller ensam, vilka önskemål har du på arbetstider, lön, förmåner, utvecklingsmöjligheter och utmaningar? Ett specifikt mål är lättare att rikta in sig på och kämpa mot när det känns tungt. Lycka till!


Jonas Wall

Jonas Wall

"Ta del av intressanta webbinarier"


Jonas Wall, arbetsförmedlare, Arbetsförmedlingen

– Har du pratat med alla dina kontakter, tidigare arbetsgivare och så vidare? Vad söks för kompetens i sociala mediers olika nätverk? Att söka arbete är att använda sig av olika vägar och kanaler för att göra sig känd när du söker arbete. Det räcker inte med att se vad som finns i platsbanken. Om du vill slipa på ditt cv och personliga brev kan du få tips och idéer på vår hemsida under ”Tips och råd”. Du kan även ta del av intressanta webbinarier om vad du kan träna på och tänka innan, om du skulle bli kallad på en intervju, lycka till!

Camilla Hermelin

Camilla Hermelin

"Gör personlighetstester"


Camilla Hermelin, VD, Karriärkonsulten

– Vem inspirerar dig? Ta kontakt med hen. Ta chansen att lära känna dig själv, gör personlighetstester om vad du kan passa som, träffa en studie- och yrkesvägledare i din kommun. Läs en bok om jobbsökande, läs om andra som lyckats, fråga någon du känner hur hen har lyckats eller om hen kan ge dig några tips. Ensam är inte stark – ta den hjälpen du behöver och be om råd och tips.

Lena Friberg

Lena Friberg

"Var aktiv på Linkedin"


Lena Friberg, rådgivare, Trygghetsrådet

– Planera och sätt mål för ditt jobbsök – om du har en tydlig uppfattning om vad du ska göra varje vecka så ökar sannolikheten att jobbet blir gjort. Nätverka och var tydlig i din kommunikation vad du kan och vad du söker för typ av jobb för att få tips om personer och företag som du kan kontakta. Var aktiv på LinkedIn. Där finns stora möjligheter för dig att ta hjälp av ditt nätverk. Här finns också flera jobbannonser som inte finns på andra sajter. Dessutom letar många arbetsgivare kandidater till lediga tjänster här. Vad ger dig energi? – fundera över vad du tycker är kul och vilka personer som påverkar dig positivt.

Gun Almryd

Gun Almryd

"Pröva en tvärsemot övning"


Gun Almryd,  Leg. Psykolog, Arbetsförmedlingen

– Det kan vara svårt att pusha på sig själv och när orken och lusten försvunnit behöver du inspiration. Ett sätt att komma igång är att gå in på Arbetsförmedlingens hemsida och ta del av ”Tips och råd”. Där kan du också delta i webbinarier eller lyssna på en podcast. För dig som vill testa något nytt rekommenderas att pröva en "tvärsemot övning". Plocka fram alla negativa tankar du har och måla upp dem ”på väggen”. Betrakta dem kritiskt, gärna tillsammans med en kamrat som du litar på. Beskrivningen framstår oftast som orimlig och du får distans till dig själv, dina tankar och känslor. I bästa fall får tankarna sitta kvar ”på väggen” och lämnar fritt för ett mer konstruktivt tankearbete.


Linus Zackrisson

Linus Zackrisson

"Gör en konkret målbild"


Linus Zackrisson, rådgivare, Optimal Advice

– Börja med att rannsaka dig själv vad du faktiskt kan. Gör en konkret målbild av vad du vill arbeta med och kanske även var du vill arbeta. Leta upp fem intressanta arbetsgivare och ta reda på hur de gör när de rekryterar. Via rekryteringsföretag, eller annonserar de på sin hemsida eller i någon facktidning, eller rekryterar de på något annat sätt? På så vis vet du att du söker rätt tjänst på rätt sätt.

Läs fler artiklar från Platsjournalen

Tillägsinformation

Platsjournalens nyhetsbrev ger jobbsökare tips och inspiration.

Vill du få jobbtips direkt i mobilen?

Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev direkt till din mejl.


Prenumerera på Platsjournalens nyhetsbrev.
Namn
E-postadress