12 januari 2018

100 000-tals jobb krävs för ny infrastruktur

Vill du vara med och bygga Sveriges framtida infrastruktur? Jätteinvesteringar ska göras på underhåll och utbyggnad av nya vägar, snabbtågstrafik och flygplatser de närmaste 12 åren. Trafikverket flaggar för att 230 000 jobb behövs för att klara utmaningen.

Många jobb skapas när landets infrastruktur ska moderniseras.

Trafikverket räknar med att 230 000 nya jobb skapas under de kommande 12 åren för att modernisera järnväg och vägar. Foto: Kasper Dudzik.

Trafikverkets förslag till transportplan för åren 2018 – 2030 talar om vad som behöver göras för att alla trafikslag i hela landet ska kunna flyta på i framtiden. I planen som regeringen väntas besluta om i vår ska enorma satsningar göras på utbyggnad och modernisering av vägar, järnvägar och anläggningar för luftfart. En stor del av satsningen handlar om att bygga spår för snabbtåg som kan köra 250 kilometer i timmen. 

Analysen pekar på stora behov

Men för att planerna ska kunna förverkligas behövs också mycket kunnande och arbetskraft.  I analysen av hur många jobb som behövs för att klara utvecklingen pekar verket på att 20 000 årsarbetare måste till varje år under perioden.

­– Vi räknar fram detta utifrån hur mycket pengar vi tilldelas för investeringar och underhåll för infrastrukturen och har kommit fram till de här siffrorna, förklarar Rolf Haraldsson, nationell projektledare på Trafikverket.

Huvuddelen av den stora mängden jobb väntas uppstå hos olika aktörer inom anläggningsbranschen när nya tåg- och vägsträckor ska byggas.

Många pensionsavgångar

Även Trafikverket själva är på jakt efter folk. För att hänga med i teknikutvecklingen, klara pensionsavgångar och personalomsättning behöver verket rekrytera 3000 medarbetare.

– De kommande åren har vi ett stort rekryteringsbehov kopplat till digitaliseringen. Infrastruktur- och transportsektorn står inför ett omfattande teknikskifte, vi behöver både säkerställa att vi kan underhålla det nuvarande samtidigt som vi behöver bygga nytt med ny teknik, säger Gordana Markovic som leder Trafikverkets rekryteringsarbete.

De yrken som myndigheten behöver folk till är planerare, inköpare, projektledare och it-medarbetare. Även specialister inom signalteknik, elkraft och markförhandling finns på önskelistan.
Läs fler artiklar från Platsjournalen

Tillägsinformation

Platsjournalens nyhetsbrev ger jobbsökare tips och inspiration.

Vill du få jobbtips direkt i mobilen?

Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev direkt till din mejl.


Prenumerera på Platsjournalens nyhetsbrev.
Namn
E-postadress