8 januari 2018

Så fick Hernán nytt jobb i Tyskland

Hernán Concha Quezada, 63, tröttnade på alla nej på sina jobbansökningar i Sverige. I Europa fick han napp direkt. Efter utlandsflytten jobbar han nu som medicinteknikerassistent i Frankfurt am Main.
– Tänk större om du märker att ditt sökande inte ger något i Sverige, tipsar han.

Hernan Concha Quezada

Hernán Concha Quezada sökte och fick jobb i Tyskland.

En av grupperna som har svårt att få jobb i Sverige är äldre arbetssökande. Något Platsjournalen uppmärksammat i flera artiklar. En av dem som drabbats är Hernán Concha Quezada.

Hans meritlista är lång. Han har bland annat jobbat som laboratorieingenjör på patologen Huddinge och på Karolinska Institutet, KI, inom klinik och forskning. Efter 15 år på KI sades Hernán Concha Quezada plötsligt upp på grund av arbetsbrist.

Kändes hopplöst

Tiden som följde var mörk och det kändes stundtals hopplös. Trots mycket goda kvalifikationer fick han inga nya jobberbjudanden i sin bransch

– Det verkar som om de flesta arbetserbjudanden i Sverige är ”öronmärkta” för redan valda personer. Jag kunde inte ens komma vidare till en intervju, säger han.

Men istället för att ge upp vände Hernán Concha Quezada blicken ut i Europa. Och där fick hans cv en helt annan respons

– Rätt snabbt blev jag inbjuden till intervju på plats vid Bristol University och Newcastle University i Storbritannien. Och jag fick göra fler anställningsintervjuer via Skype med arbetsgivare i London, Belgien och Tyskland, säger han.

Upptäckte Reactivate and relocate

Efter en tid fick han upp ögonen för det Europeiska mobilitetsprojektet Reactivate and relocate. Det riktar sig till arbetssökande som är över 35 år som söker jobb i Europa.

– När jag blivit inbjuden till en intervju vid Universitätsklinikum i Frankfurt am Main så kontaktade jag Arbetsförmedlingen. Via Reactivate kunde jag då ansöka om ekonomiskt stöd för flygresan till intervjun, säger han.

På plats i Frankfurt fick han göra flera intervjuer. Efter besöket hade han med sig en bra känsla och resan gav resultat. Han erbjöds snabbt en anställning som medicinteknikerassistent vid Klinikum der J.W. Goethe-Universität Frankfurt/Main.

– Bara tanken på att arbeta 100 procent igen kändes väldigt bra, säger han om beskedet.

Ekonomiskt stöd till flytten

Via Reactivate and Relocate fick han ekonomiskt stöd till flytten från Sverige till Tyskland och stöd till boendet den första tiden i Frankfurt.

– Stödet var bra, men ett generösare ekonomiskt stöd hade varit ännu bättre. Det är inte en enkel sak att flytta utomlands när man har bott och arbetat i Sverige i nästan 30 år.

Nu är Hernán Conha Quezada igång och han stortrivs både i sitt nya hemland och på sin nya arbetsplats.

– På jobbet får jag utveckla mig ytterligare med nya kompetenser inom och utanför mitt yrkesområde. På fritiden så gillar jag verkligen Frankfurts kulturscen.

Prova att söka jobb i Europa

Nu vill han tipsa andra arbetssökande om att våga söka jobb i Europa om man inte får napp i Sverige.

– Vidga din horisont och undersök situationen för ditt yrke i andra länder. För du mår bra av att söka arbete inom ditt yrke och din kompetens i stället för att göra något som du inte tycker om. Varför jobba med något som du är överkvalificerad för eller kanske inte har rätt kvalifikationer för, säger han.

Läs fler artiklar från Platsjournalen

Hernán tipsar – så söker du jobb i Europa

  • Våga sök jobb inom din kompetens i Europa. Speciellt om du får nej på dina ansökningar i Sverige. Här hittar du lediga jobb i Europa:
    Sök arbete i Euresportalen
  • Läs på om vilken sorts stöd du kan få från Reactivate and relocate (35 +) eller Eures (18-35). Bland annat stöd till intervjuresan och stöd till ditt nya boende.
    Läs om Reactivate and relocate
    Ditt första Eures jobb
  • Kom ihåg att du måste skriva dina ansökningar och ditt cv på engelska för att kunna söka arbete inom EU.
  • Sverige är bra. Men glöm inte att det finns bra trygghetssystem och god levnadsstandard även i andra EU-länder.


Tillägsinformation

Platsjournalens nyhetsbrev ger jobbsökare tips och inspiration.

Vill du få jobbtips direkt i mobilen?

Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev direkt till din mejl.


Prenumerera på Platsjournalens nyhetsbrev.
Namn
E-postadress