11 december 2017

Goda jobbchanser i it-branschen

Digitaliseringen har skapat ett omättligt personalbehov i it-branschen. Här ger Fredrik von Essen på It- och telekomföretagen tips på hur du skolar om dig och kniper ett jobb i denna framtidsbransch.

Spelutvecklare är ett av många it-yrken med goda framtidsutsikter.

Spelutvecklare är ett av många it-yrken med goda framtidsutsikter.

Hur är läget i it-branschen?

– Det är full fart men det finns stora svårigheter att få tag på kompetens och det innebär att utvecklingen bromsar in. Det finns inte tillräckligt mycket folk som kan genomföra allt det som efterfrågas.

Vilka it-yrken är det störst behov av?

– Man kan dela upp det i två behov. Det handlar dels om de praktiska it-jobben där det krävs handfast programmering och supporttjänster, helpdesk. För den typen av jobb är lång yrkeslivserfarenhet oftast inget krav. Som mest efterfrågas erfarenhet upp emot två år. Det andra behovet är de lite mer kvalificerade it-jobben som ställer höga krav på analytisk förmåga och lång erfarenhet.

Vad ska jag plugga om jag vill knipa ett av dessa jobb?

Fredrik von Essen, IT & Telekomföretagen, Foto: Anette Persson

Fredrik von Essen

– En yrkeshögskoleutbildning är en väldigt bra ingång. De är skräddarsydda efter företagens behov. Där har man bland annat ett inslag av praktik genom lärande i arbete, LIA, vilket gör att du kommer direkt in på en arbetsplats. Utbildningarna är i regel mellan ett till två år.

Vilka passar för att jobba it-branschen?

– Vi ser att det som efterfrågas hos arbetsgivarna är att man gärna får ha en bra systemförståelse, ett intresse för hur it-lösningar fungerar. Men samtidigt så förväntas man också ha goda sociala egenskaper, god kommunikativ förmåga och ha lätt för att samarbeta.

Varför är personalbristen så stor?

– Vi har en missmatch på arbetsmarknaden på grund av digitaliseringen. Personalbehovet sträcker sig långt utanför den egentliga it- och telekombranschen. Det behövs personer som jobbar med digital utvecklig inom handeln, offentlig förvaltning, ja i stort sett alla branscher man kan komma på. Det har skett ett strukturellt skifte i behovet av kompetenser och utbildningssystemet kan inte svara upp mot det idag.

Läs fler artiklar från Platsjournalen

Mer läsning

En rapport från It- och telekomföretagen visar att det behövs 70 000 personer med it- eller digitalt relaterad kompetens innan 2022.

Läs rapporten

Vill du veta mer?

Läs mer om yrken inom it-branschen i Yrken A - Ö

I Yrkeskompassen hittar du framtidsprognoser som visar hur stora jobbchanser du har i ditt önskade yrke.

Yrkeskompassen

Tillägsinformation

Platsjournalens nyhetsbrev ger jobbsökare tips och inspiration.

Vill du få jobbtips direkt i mobilen?

Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev direkt till din mejl.


Prenumerera på Platsjournalens nyhetsbrev.
Namn
E-postadress