Bild som visar pengar.
29 september 2017

Nio snabba tips till dig som vill få en bra lön

Om jobbintervjun går bra så kommer tillslut frågan med stort L. Vilken lön har du tänkt dig? Då gäller det att vara väl förberedd!
Här ger jobbsökarexperten Ellinor Wassberg nio snabba tips på hur du gör för att få en rimlig och bra lön.

Läs på innan

Det viktigaste du kan göra innan du går till intervjun är att skaffa dig information om hur löneläget ser ut i just din bransch. Ett bra första steg är att söka på ditt yrke i Statistiska Centralbyråns lönedatabas. Då får du koll på vad genomsnittslönen i ditt yrke ligger på.

Vad säger kollektivavtalet?

Ta reda på vad minimilönen, lägstalönen, ligger på för ditt yrke. Hos fackförbunden hittar du information om kollektivavtalet för din bransch. Många förbund har dessutom bra lönestatistik, till exempel Unionens Löneratorn.

Kontakta facket

Bäst koll på löneläget har såklart de som redan arbetar där du vill jobba. Ofta finns kontaktuppgifter till fackliga kontaktpersoner i jobbannonsen. Ring eller mejla till dem och fråga vilken lön som är rimlig att begära. Passa på att berätta om din ålder, utbildning och om du har yrkeserfarenhet. Då får du så bra information som möjligt.

Sätt en mental gräns

Nu är det dags att förbereda dig inför intervjun. Ett bra knep är att sätta upp en mental lönegräns som du inte är beredd att gå under. Tack vare all löneinformation som du har samlat på dig kan du sätta en undre gräns som du vet är rimlig.

Ta i lite extra

När du väl får frågan om vilken lön du tänkt dig ska du ta i lite extra. Lägg dig någon eller några tusenlappar över din undre mentala gräns. På så sätt kan du gå med på att pruta på ditt löneanspråk. Förhoppningsvis kan du och arbetsgivaren mötas halvvägs.

Satsa inte för högt...

Undvik att lämna ett orimligt högt löneanspråk. Om du vet att andra personer på arbetsplatsen tjänar 20 000 kronor i månaden blir arbetsgivaren såklart ointresserad om du kräver 40 000 kronor i lön.

…men sälj dig inte för billigt

Du vill inte avskräcka rekryteraren med ett för högt löneanspråk – men du ska absolut inte begära för lite i lön. Om du blir anställd så är ingångslönen den lön som du blir sittande med fram till nästa löneförhandling. Om du då ligger 10 000 kronor under andra anställda med samma erfarenhet och ålder som dig kan det ta lång, lång tid att komma i kapp dina kollegor.

Säg inte ja direkt

Ibland händer det att arbetsgivaren ger dig ett löneförslag direkt. Ta då en paus, andas och tänk efter en stund. Även om du är nöjd med summan som hen föreslår så kan du alltid testa att ge ett något högre motbud. Då får du ändå till en förhandling. Behöver du tänka lite till? Säg då att du gärna återkommer med ett löneanspråk längre fram.

Träna, träna, träna

Det kan vara riktigt nervöst att löneförhandla och det gäller att våga stå på sig. Glöm inte att ladda upp med bra och konkreta argument om varför just du är värd den lön som du begär. Sätt dig med en god vän och öva. Ju mer påläst du är och ju vassare dina argument är, desto större är chansen att du får en bra lön som du är nöjd med.

Läs fler artiklar från Platsjournalen