16 juli 2017

Så började kändisarnas jobbresor

Känns jobbet eller springvicket tungt och trist? Glöm inte att alla har börjat någonstans. Platsjournalen har genom åren intervjuat allt från kändisar, och toppchefer till idrottsprofiler som alla har gjort den resa som du gör nu.  Låt dig inspireras och kom ihåg att dagens extraknäck kan bli starten på något nytt.


Foto: Wikipedia commons

Erik Haag, programledare


Vilket var ditt första jobb?

– Mitt första jobb var på MatbutikenFavör på Norrtullsgatan när jag var 14 år. Min farsa brukade handla där och såg till att jag fick sommarjobb. Jag gillade inte chefen och hade svårt att hålla käften och göra som jag blev tillsagd,men fick träna på det. Det var jättenyttigt för mig.

Foto: Glenn Mattsing

Ramona Karlsson, rallycrossförare


Vilket var ditt första jobb?

– När jag inledde min första rallysäsong 1999 hade jag inga pengar eller sponsorer och mina föräldrar vände redan på varenda krona. Då hade jag nio olika timanställningar samtidigt. Jag tog både dag- och nattjobb. Det var slitigt, minst sagt.

Foto: Wikipedia Commons

Marcus Samuelsson, kock


Vilket var ditt första jobb?

– Första anställningen var som köksnisse på restaurang Belle Avenue i Göteborg 1989. Jag hade ansvar för kylrummet och alla leveranser av fisk. Det var det fysiskt mest krävande arbete jag haft. Fisken kom i stora, otympliga lådor. Varje skift fick jag släpa flera hundra kilo is för att fisken skulle hålla och jag ägnade flera timmar varje dag till att städa kylrummet från golv till tak, med klor och stålborste. Jag orkade eftersom jag insåg att det jobbet var det första steget om jag ville bli kock.

Foto: Magnus Aronson

Antje Jackelén, ärkebiskop


Vilket var ditt första jobb?

– Jag delade ut tidningar. Det innebar motion och en möjlighet att vara ute mycket. Mitt beslut att sedan bli präst var aldrig någon blixt från klar himmel utan en process som började med intresset för andliga frågor och religion.

Foto: Sanna Dahlén

Özz Nûjen, komiker


Vilket var ditt första jobb?

– Jag började jobba redan när jag gick i skolan för att tjäna pengar. Det var alla möjliga sorters jobb. Jag har sålt skor, jobbat i restaurang, på lager. You name it.


Foto: Peter Knutson

Carin Götblad, regionpolischef


Vilket var ditt första jobb?

– Jag började som förskollärare men kände att jag ville vidareutveckla mitt arbete, därför utbildade jag mig till jurist. Att vara både förskollärare och jurist är en bra grund för att bli polischef.
Foto: Privat

Stig-Björn Ljunggren, filosofie doktor i statsvetenskap


Vilket var ditt första jobb
– Hantlangare åt en murare. Jag fick bland annat köra en skottkärra med sand. Det svåra var att man själv skulle ta initiativ och veta vad muraren behövde hjälp med. Jag var inte så van hemifrån med sådana saker.

Foto: Peter Knutson

Hedvig Andér, stilkonsult och designer


Vilket var ditt första jobb?

– När jag var femton fick jag praktisera på Skansens klädkammare. Det var ett riktigt eldorado för mig som 15-åring att gå runt och rota i de där lådorna. Mitt första betalda, kostymjobb, fick jag 1983 som kostymassistent vid inspelningen av en tvserie åt SVT som hette Svenska brott.

Foto: Skansen

Jonas Wahlström, chef på Skansenakvariet


Vilket var ditt första jobb?

– Jag gick ut nian med dåliga betyg och har bara haft en enda anställning, som djurskötare på Skansen. Folk tror att jag är zoolog, biolog eller annat men jag har ingen formell utbildning.


Foto: Wikipedia commons

Pia Sundhage, förbundskapten


Vilket var ditt första jobb?

– Att städa bussar. Jag var dålig och fick bara skäll. Jag minns också sex traumatiska månader på Skatteverket. Det var ett skitenkelt jobb, men jag gjorde fel ändå. Drömyrket var alltid att bli fotbollsproffs, och jag blev också proffs ett år i Italien.

Foto: TV4

Ida Björnstad, programledare på TV4


Vilket var ditt första jobb?

– Det var när jag som 17-åring fick jobb på Radiosporten på P4 Norrland. Jag satt och läste upp resultat från heockeyns division ett. Jag har fått kämpa för att ta mig dit jag är i dag. Det här är en väldigt tuff bransch.

Foto: johan Larsson

Elaine Eksvärd, retorikproffs och föreläsare

Vilket var ditt första jobb?
– Jag hade praotjänst på Lindex, sedan blev det Konsum som extrajobb. Jag satt i kassan och frontade varor.Läs fler artiklar från Platsjournalen

Kontakta Platsjournalens redaktion

Fotnot.
Citaten är hämtade från intervjuer som under åren har publicerats i tidningen Platsjournalen under vinjetten "Min väg till jobbet". Läs fler berättelser om första jobbet i e-tidningen.

Tillägsinformation


Läs senaste Platsjournalen som e-tidning.

Jobbtips i mobilen?

Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev direkt till din mejl.

Namn
E-postadress