14 juli 2017

Kopiera från andra och skapa ett super-cv

Tecknad bild på ett cv med ett förstoringsglas över

Rabbla inte upp en massa onödig information i ditt cv eller i ditt personliga brev. Gå rakt på sak istället och låna gärna andras lyckade formuleringar.
Det menar Monica Renstig som skrivit boken Planka CV
– Det ska vara pang på! Det handlar om att vara säljande. Vem är du och vad vill du? säger hon

Rekryterare har idag så ont om tid att de ofta bara läser de två första raderna i din jobbansökan. Då är trixet att omvandla dina tidigare erfarenheter och kunskaper till färdigheter och att matcha din kompetens mot det som arbetsgivaren behöver.

– Det är en konst att formulera sig. Om man inte är van vid det kan man kopiera goda formuleringar och tänka att de passar in även på mig, föreslår Monica Renstig, karriärrådgivare och författare.

Hjälpt tusentals personer att skriva cv

Monica Renstig ger följande exempel på en bra början:

”Jag skriver till er då jag söker jobb som (x). Jag har (x) års erfarenhet i yrket, men känner nu att det är dags att byta (alternativt) ta ett kliv i karriären.”

Sedan kan du fortsätta med att klargöra varför du är en lämplig kandidat för just detta jobb, säger Monica Renstig som menar att det vanligaste misstaget är att skriva ett alltför långt cv och rabbla allt i kronologisk ordning.

Ett annat vanligt misstag är att bara fokusera på tidigare anställningar och inte på vad man faktiskt har uppnått.

– Syftet är nämligen inte att ge en heltäckande bild av dig. Och att ta dig till en intervju. Det är på intervjun som du har chansen att verkligen visa vem du är, poängterar Monica Renstig.

Vän av spontanansökningar

Monica förslår att vi ska vända på det hela och se det som att vi har något att erbjuda, istället för att sitta och vänta på ”rätt” annons.

Ett sätt är att göra en mindre kartläggning av företaget som du är intresserad av. Ett annat sätt är inventera den bransch du är intresserad av och mejla till samtliga företag på den egna orten. Det gjorde en adept till henne och hon fick svar från samtliga som hon mejlade till.

Lovisa Malmquist följde råden i Planka CV

Lovisa spontankontaktade sex företag och svarade på två utlysta tjänster med ett kraftigt förkortat cv.

– Jag kom till intervju på alla, tack vare att jag fick hjälp med att förstå hur man ska skriva för att få arbetsgivarens uppmärksamhet. Allt handlar om hur man presenterar sig och hur man framhäver sina kunskaper på bästa sätt. Skriv en proffsig och intressant ämnesrad i ditt mejl när du sänder ansökan, tipsar Lovisa Malmquist som i dag arbetar om butiksdesigner på en stor detaljhandelskedja.

Boken Planka CV är utgiven av Samhällsförlaget och innehåller även konkreta
tips på hur du skriver personliga brev.

Läs fler artiklar från Platsjournalen

Fler tips om hur du skriver ett bra cv

Så skriver du ett bättre cv

Tidigare anställningar

Ta bara upp den kunskap och kompetens som arbetsgivaren behöver veta om. Om du i dag söker jobb som säljare, struntar rekryteraren i om du arbetat som barnvakt
under gymnasietiden.

Referenser

Inkludera inga referenser i ditt cv, utan samla ihop dem och ta med dem på intervjun istället.

Kronologi

Rada inte upp dina anställningar och utbildningar i kronologisk ordning. Det är
okej om det blir luckor i ditt cv. Fokusera på att matcha dig själv mot den tjänst som du söker.

Ålder

Genom utbildningar och tidigare anställningar syns det hur länge du varit verksam. Om du tror att din ålder kan vara till din fördel i sammanhanget, så lyft fram den.

Grundskola och gymnasium

Om du har en universitetsutbildning ska du inkludera vilket år du tog examen och inte nämna någon annan utbildning. Om du inte har en sådan examen kan du nämna vilket år du tog studenten eller när du gick ut grundskolan.

Personliga intressen

När du söker jobb är det enda syftet att sälja in ditt cv. Spara det personliga snacket till intervjun.

Tillägsinformation

Bild av Platsjournalen nummer 6 2017

Läs senaste Platsjournalen

Prenumerera på Platsjournalens nyhetsbrev


Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev direkt till din mejl.

Namn
E-postadress