Nyheter för dig som söker jobb

 • 2018-09-12
  12 saker att göra när inget händer med ditt jobbsök
  Inte klart med något jobb eller någon utbildning i höst? Känns det som ett mellanläge där inget händer? Här tipsar Platsjournalen om tolv saker du kan göra under tiden som förbättrar dina jobbchanser.
 • 2018-09-12
  Bästa bussföraren: bussjobb = bra fritid
  Det finns yrken som tar över hela din tillvaro och det finns de som går att koppla bort när du gått hem. Just det senare tycker Anders Norell Bergendahl, nyligen Sveriges bästa busschaufför 2018, är en klar fördel med sitt jobb. – Att köra buss är en sysselsättning som gör livet trivsamt på fritiden, säger han.
 • 2018-09-11
  Därför kan du få "konstiga" frågor på anställningsintervjun
  Tänk dig att du blir intervjuad för ett jobb och plötsligt får en fråga om varför en tennisboll är luddig. Hur ska du svara för att göra ett så bra intryck som möjligt? I det här poddavsnittet svarar vi på annorlunda intervjufrågor och funderar på varför arbetsgivaren ställer dem.
 • 2018-09-07
  Sharif fick en nystart på Liseberg
  Ryggmärgsskadan gjorde det svårt för Sharif Weroow att få jobb. Men genom ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Liseberg har han kommit vidare. Nu är han entrévärd och kassör på Göteborgs stora nöjespark och prisas för sin goda service.
 • 2018-08-30
  Tips till dig som är ung och ny på arbetsmarknaden 
  I det här poddavsnittet får du tips från Sofie von Krusenstierna på jobbappen Yepstr om hur du kommer igång med ditt jobbsökande om du inte har så mycket erfarenhet.
 • 2018-08-29
  Här är listan med heta yrken där du bor
  Det är stora chanser till jobb inom tre av fyra yrken i Sverige. Men hur ser arbetsmarknaden ut där du bor? Här hittar du listan med de tio hetaste jobben i ditt län.
 • 2018-08-29
  50 000 lastbilsförare behövs närmaste tio åren
  Lastbilsförare pekas ut som ett av de hetaste bristyrkena av Arbetsförmedlingen de närmaste fem åren. Helt i linje  med TYA, Transportfackens Yrkes och Arbetsmiljönämnd, årliga trendindikator. – Det finns ett stort glapp mellan de som utbildas och antalet som efterfrågas, säger Lasse Holm, projektledare på organisationen.
 • 2018-08-29
  Ali ger nyanlända jobbsökartips
  Lär dig svenska och skaffa kontakter. Det är författaren Ali Alabdallahs hetaste tips för personer som kommer från andra länder och behöver få jobb i Sverige. Själv kom han från Syrien för fem år sedan och ger nu ut boken ”Nytt jobb i nytt land”, med jobbsökartips för nyanlända.
 • 2018-08-22
  10 jobb du kan söka om du saknar erfarenhet
  Erfarenhet och högre utbildning är ett måste för många arbetsgivare. Men det finns fortfarande yrken där du kommer långt med en bra inställning och rätt personlighet. Här tipsar vi om tio sådana yrken - och hur du söker dem på ett smart sätt.
 • 2018-08-22
  Så söker du jobb i sociala medier
  Många jobböppningar finns i olika grupper på till exempel Facebook. Där söker arbetsgivare personal och även jobbsökande lägger in egna annonser om att de söker jobb. Här ger digitala strategen Hanaw Rashid från PR-byrån The Amazing Society några tips som kan hjälpa dig att landa jobbet i sociala medier.
 • 2018-08-22
  Deltidsbrandmän hett efterfrågade efter bränderna
  I samband sommarens många bränder i delar av landet har det också rapporterats om en stor brist på deltidsbrandmän. Platsjournalen ringde upp Christer Nygren med tio år inom yrket för att få veta mer om arbetet. – Man får verkligen känna att man gör skillnad, säger han.
 • 2018-08-20
  Hur viktiga är ansökningshandlingar?
  I det här poddavsnittet får du tips från vår arbetsförmedlare Therese Halldén om hur du ska tänka kring cv och personligt brev när du söker jobb personligen och digitalt.
 • 2018-08-13
  Så tar du vara på rekryteringstoppen
  Nu är jobbsökarsäsongen som allra hetast. Här tipsar Arbetsförmedlingens jobbsökarexpert Ellinor Wassberg om hur du utnyttjar läget nu när rekryterarna är på hugget.
 • 2018-08-13
  Nu inleds årets hetaste rekryteringsperiod
  Goda nyheter för dig som söker jobb. Just nu är arbetsmarknaden inne i årets absolut hetaste period. Siffrorna är på din sida – rekryteringarnas högtid är nu.
 • 2018-08-07
  Experternas tips: Så kickar du igång höstens jobbsök
  Kanske tog sommarvicket slut, eller saknar du jobb i höst? Här ger experterna sina bästa tips på hur du kommer igång och kan styra upp ditt jobbsökande i höst.
 • 2018-07-02
  Tips för en digital jobbsökarsommar
  Du vet väl att många av Arbetsförmedlingens tjänster nås via mobilen? Här får du tips på hur du på ett enkelt sätt kan sköta ditt jobbsökande från strandstolen eller hängmattan i sommar.
 • 2018-07-02
  Här är höstens hetaste yrken
  Arbetsgivarna i Sverige skriker efter arbetskraft. Det närmaste året kommer det att vara personalbrist i tre av fyra yrken. Mest eftertraktade är personer med utbildning inom hälso- och sjukvård, pedagogik, bygg eller data och IT.
 • 2018-06-29
  Volvosteget - utbildning med lön
  Fram till och med 9 september kan arbetslösa ungdomar mellan 18 och 24 år söka till Volvosteget - en ettårig yrkesutbildning i industriproduktion med lön. – Det är en unik möjlighet, att gå en kvalificerad utbildning och få betalt för det, säger Lina Jansson, som började Volvosteget i höstas.
 • 2018-06-27
  Ludwig är Sveriges bästa unga plåtslagare
  18-årige Ludwig Uhrbom från Norrköping vann nyligen guld i SM för unga plåtslagare. Platsjournalen ringde upp guldmedaljören för att få veta lite mer om hur det är att vara ”plåtis” och hur man blir en sådan.
 • 2018-06-27
  Fem tips inför sommaren till dig som söker jobb
  Sommaren är här – men hur ska man tänka som arbetssökande under den här perioden? Hur söker man egentligen jobb på bästa sätt under en period när många är lediga? Här ger vår jobbsökarexpert Priya Eklund fem tips till sommaren.