Nyheter för dig som söker jobb

 • 2019-04-11
  Praktisera som ingenjör - och få lön
  Nu kan du som är under 21 år och gått ut gymnasiet söka till höstens praktikomgång inom Tekniksprånget. Där får du prova att jobba som ingenjör i fyra månader med lön.
 • 2019-04-11
  Årets it-tjej vill kombinera vård och teknik
  It-branschen är het och har stora rekryteringsbehov samtidigt  som få kvinnor söker sig dit. Ebitsam Mohammedsalih, som läser programvaruteknik på Linnéuniversitetet och nyligen utsågs till årets it-tjej av Microsoft är dock ett undantag. – It är för alla, säger hon .
 • 2019-04-11
  Så framhäver du dig på rätt sätt
  Man ska visa framfötterna när man söker jobb. Men hur framhäver du dig själv utan att det upplevs för skrytigt och tippar över till din nackdel? Här tipsar experterna om hur du kan hitta rätt balans.
 • 2019-04-05
  Rättning av felaktiga beslut för programdeltagare
  Har du fått ett brev med information om ändringar i ett beslut kopplat till din aktivitetsrapport? Det är resultatet av en granskning där vi kommit fram till att vissa arbetssökande i program fått felaktiga sanktioner.
 • 2019-03-28
  Ny väg in i byggbranschen
  Är du ny i Sverige eller har varit arbetslös länge och vill jobba som till exempel snickare, målare eller elektriker? Då har du chansen nu tack vare ett nytt avtal mellan Arbetsförmedlingen och byggsektorns parter. – Det råder stor brist på personal i byggsektorn så det handlar om ett mycket stort antal jobb i hela landet, säger Aryan Khaffaf, verksamhetsutvecklare på Galaxen Bygg.
 • 2019-03-27
  Ställ smarta frågor till rekryteraren
  Arbetsförmedlingens rapport ”Sveriges framtida sysselsättning” pekar på att hundratusentals personer behöver anställas de kommande tio åren. När arbetsgivarna i många branscher har stora rekryteringsbehov har du chansen att ställa motfrågor som kan öka dina jobbchanser och hjälpa dig hitta jobbet du kommer att trivas på.
 • 2019-03-27
  Studenternas bästa högskoletips
  Plugga till sjuksköterska? Många funderar på hur de ska välja i högskolevalet. Emma Åsard ville ha ett jobb där man kan hjälpa människor i olika skeden av livet och läser nu till sjuksköterska på Karolinska institutet. Här kan du läsa hur andra tänkte när de valde och vad de tycker om sina utbildningar.
 • 2019-03-27
  Så kan du tänka inför högskolevalet
  ”Vad ska jag plugga?” Svaret på den frågan funderar många på nu när sista ansökningsdatumet till högskolan närmar sig, den 15 april. Ska du följa ditt hjärta eller din hjärna i det viktiga valet? Therese Hedström är studie- och yrkesvägledare på Arbetsförmedlingen och har svaren på dina frågor.
 • 2019-03-27
  10 hetaste yrkena som kräver högskoleutbildning
  Siktar du in dig på utbildningar inom hälso- sjukvård, pedagogiskt, tekniskt eller socialt arbete gör du smarta val för framtiden, visar rapporten ”Var finns jobben” från Arbetsförmedlingen.   – Rapporten visar vilka yrken som har goda och mindre goda jobbmöjligheter om fem år och är ett bra stöd vid valet av utbildning, säger Annelie Almérus, analytiker på Arbetsförmedlingen.
 • 2019-03-26
  Bussen som ger dig digitalt kunnande
  När du söker jobb är det viktigt med digitalt kunnande och till en mängd yrken efterfrågar arbetsgivare personer med digital kompetens. Nu kan du lära dig mer när Digitalakademiens buss med kostnadsfria utbildningar kommer till dig.
 • 2019-03-19
  Så kan du påverkas av brexit
  Vilket stöd ska brittiska medborgare få när Storbritannien lämnar EU? Kan brittiska medborgare anvisas till arbetsmarknadspolitiska program, och har de rätt att arbeta i Sverige? 
 • 2019-03-15
  Elin och Mattias fann jobb i Lissabon
  Att jobba utomlands kan vara ett bra sätt att utvecklas och få nya perspektiv. Vi har intervjuat Elin Ulfhager och Mattias Hasselquist som jobbar på ett callcenter i Lissabon. – Den personliga utvecklingen det innebär att bli tvingad att klara sig på egen hand och på så sätt att lära sig mer om sig själv är jättenyttig, säger Elin Ulfhager.
 • 2019-03-15
  Här är framtidens nya heta yrken
  Trygghetsrådet TRR har tillsammans med ett antal experter i sin nya rapport ”Framtidens arbetsliv är här” listat tio tänkbara framtidsyrken. Vad sägs om en karriär som exempelvis gig-manager, robot-personlighets-designer eller molnvakt. – Tekniska framsteg, historiskt sett, har alltid lett till att nya jobb skapats, kommenterar Johan Egebark på Arbetsförmedlingens analysdelning.
 • 2019-03-15
  Vad händer med Arbetsförmedlingen?
  4 500 anställda har varslats och mer än hälften av Arbetsförmedlingens kontor kommer att avvecklas. Det får konsekvenser, men möjligheten att få hjälp via telefon, chatt och video ökar och dessutom pågår ett arbete med att ta fram mötesplatser där lokalkontor försvinner.
 • 2019-03-15
  Nio saker du kan göra utan att besöka Arbetsförmedlingen
  Många kontor kommer att avvecklas. Men du vet väl att många av Arbetsförmedlingens tjänster nås via mobilen? Här får du nio tips på saker du kan göra utan att besöka ett Arbetsförmedlingskontor.
 • 2019-02-28
  Här hittar du sommarjobben
  Är det svårt att hitta sommarjobb? Kolla in Arbetsförmedlingens listor som talar om var de flesta jobben finns. Det finns till exempel inom industrin, hotell- och restaurang, kriminalvården och lager. Jobben inom sjukvård och omsorg är fortsatt vanligast, visar listorna.
 • 2019-02-28
  5 tips inför sommarjobbsökande
  Det är dags att söka sommarjobb! Börjar du söka redan nu ökar chanserna för dig att få en tjänst. Tänk på att du konkurrerar med många som redan har extrajobb på företagen, vänta inte för länge!
 • 2019-02-28
  Fördel för 50-plussarna
  50-plussare är mer engagerade i sitt jobb än yngre. En ny stor livsstilsundersökning som  företagshälsovården Feelgood genomfört pekar på flera anledningar för arbetsgivare att rekrytera personer som varit med ett tag. – Det finns självklart många fördelar med att vara lite äldre, säger Arbetsförmedlingens jobbsökarexpert Ellinor Wassberg.
 • 2019-02-28
  Så rensar du din jobbansökan från klyschor
  Klyschor är ord och uttryck som används ofta, slitna fraser som ”Jag gillar att jobba med människor” eller ”Motiverad”. Rekryterare dränks i klyschor när de läser ansökningar i jakt på rätt person.  Om du kan städa bort eller byta ut en del av dem i din ansökan sticker den ut mer och blir mer personlig.
 • 2019-02-14
  Så vägleder du din egen karriär
  Känner du dig vilsen i jobbsökandet? Då ska du inte missa Arbetsförmedlingens nya webbinarieserie om hur du karriärvägleder dig själv. – Tanken är att du ska bli medveten om dina styrkor och kunna välja en väg som passar dig, säger Nina Kjellmark, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen och programledare i webbinarierna.