Nyheter för dig som söker jobb

 • 2018-12-13
  Vår chattbot hjälper dig med aktivitetsrapporten på webben
  Om du har frågor om aktivitetsrapporten kan du få hjälp av vår nya chattbot. Då slipper du ringa oss och får svar direkt på webbsidan om aktivitetsrapporter .
 • 2018-12-12
  Fortsatt stark arbetsmarknad – 111 000 fler jobb till 2020
  Under de kommande åren kommer det att finnas goda förutsättningar att få jobb. Tillväxten av nya jobb fortsätter, men ökningen blir inte lika snabb som tidigare. Det visar Arbetsförmedlingens nya prognos över arbetsmarknaden.
 • 2018-12-07
  Flera varsel i Skåne men ingen trend i landet
  Under hösten har det lags ut flera stora varsel i Skåne och hundratals riskerar att tvingas lämna sina jobb. Men Arbetsförmedlingens siffror pekar knappast på att en ny våg av varsel sköljer in över landet. Arbetsmarknaden är fortsatt stark, även i Skåne, berättar Mona Mårtensson, Arbetsförmedlingens biträdande marknadschef i länet för Platsjournalen.
 • 2018-12-07
  SJ söker hundratals tågvärdar och lokförare
  SJ är just nu i stort behov av tågvärdar och lokförare på ett stort antal orter i hela landet. 300 tågvärdar och 225 lokförare ska anställas de kommande tre åren. Vi ringde upp Madeleine Raukas, chef för division Trafik och Service på SJ för att få veta lite mer om jobben.
 • 2018-11-29
  Nu samlar vi all telefonservice under samma nummer
  Från och med den 6 december kan du som är arbetssökande få hjälp med alla dina ärenden på telefonnummer 0771-416 416. Då kan du ringa det här numret för att prata med en arbetsförmedlare men även när du behöver teknisk support, har frågor om ersättningar eller vill boka en intervjuresa.
 • 2018-11-23
  Uppdrag: Få fler att bli undersköterskor
  Hon är undersköterska och yrkesambassadör. Hennes uppdrag är att locka fler unga till undersköterskeyrket. Vi ringde upp Anna Lindkvist för att få veta lite mer om hennes speciella jobb.
 • 2018-11-23
  Allt fler byter jobb
  Det är högkonjunktur och allt fler passar på att byta jobb. Såpass många att antalet som söker sig vidare närmar sig 1980-talets höga nivåer. Bygga på sitt cv, höja lönen kan vara motiveringen till att många fler rör på sig mellan olika arbetsplatser.
 • 2018-11-15
  Ställ rätt motfrågor under arbetsintervjun
  Under en anställningsintervju kan du få frågan om du har några frågor till arbetsgivaren. Vilka frågor är egentligen bra att ställa för att visa intresse och samtidigt se om det är rätt arbetsgivare för dig? Och vilka frågor bör du undvika? Här ger journalisten Anna Åslund sina bästa tips.
 • 2018-11-08
  Fortfarande många lediga jobb att söka i fjällen
  Flera arbetsgivare har svårt att rekrytera till fjällsäsongen. Vi ringde upp Arbetsförmedlingens branschstrateg Catharina Utanskog för att få veta mer om jobbläget i fjällen.
 • 2018-11-08
  Alexandra: Därför ska du söka till Polishögskolan
  Fram till sista november kan du söka till Polishögskolan, och ta dig an ett yrke med mycket goda framtidsutsikter. Vi ringde upp Alexandra Goncalves som medverkar i barnprogrammet ”Brottsligt” på SVT och arbetar som områdespolis i Rosengård för att få veta varför hon gav sig in i yrket.
 • 2018-11-06
  Nya öppettider när du ringer till oss på Arbetsförmedlingen
  Från och med den 15 november har vi nya telefontider när du ringer för att prata med en arbetsförmedlare på 0771-416 416. Då når du oss på måndag till fredag klockan 8-17.
 • 2018-10-29
  10 vanligaste intervjufrågorna – så förbereder du dig
  Ingen jobbintervju är den andra lik. Men oavsett vilken typ av jobb det handlar om finns det en del frågor som brukar återkomma. Här har vi samlat tio av de vanligaste intervjufrågorna och hur du ska tänka för att svara så bra som möjligt.
 • 2018-10-24
  Experterna: Så visar du dina bästa sidor för rekryteraren
  Som jobbsökare visar du upp dig digitalt, i verkliga livet och i dina ansökningshandlingar. Här tipsar experterna hur du sticker ut från mängden och gör ett bra intryck.
 • 2018-10-10
  Kortkurserna som kan vässa ditt cv
  Behöver du något extra för att locka rekryterarna? Nu kan du söka enstaka kurser inom olika yrken via Yrkeshögskolan och öka dina chanser att få jobb.
 • 2018-10-10
  Jobben där du kan få vidareutbildning på köpet
  Många arbetsgivare skriker efter personal – men har svårt att hitta rätt kompetens. Därför erbjuder allt fler företag en anställning där du kan vidareutbilda dig på arbetstid. Letar du nytt jobb kan det alltså löna sig att leta efter arbetsgivare som är villiga att kompetensutveckla dig.
 • 2018-10-04
  Många fördelar med att anställa äldre
  Att anställa äldre personer kan både berika företagsklimatet på arbetsplatsen och skapa en tryggare arbetsmiljö för kollegorna på företaget. – Det finns många skäl till att välja senior kapacitet när man ska rekrytera, konstaterar John Mellkvist, Head of Future and Strategy på Mindmakers PR.
 • 2018-09-26
  AI skapar fler jobb
  Artificiell intelligens, AI tar jobben från människorna, heter det ofta. Men det finns hopp! En ny rapport visar att AI skapar fler jobb än de som försvinner. – Den forskning som finns på området visar tydligt att nya tekniska framsteg, historiskt sett, alltid lett till att nya jobb skapas, konstaterar Johan Egebark på Arbetsförmedlingens enhet för forskning och utvärdering.
 • 2018-09-26
  Studera högst ett år – få jobb direkt
  Du måste inte läsa i fyra år vid högskola för att få ett jobb. Det finns kortare vägar till en mängd yrken - som dessutom kan ge dig en anställning direkt. – Många yrken med kort utbildningsväg är bristyrken där det är lätt att få arbete just nu, säger Maria Lundquist, yrkesvägledare Arbetsförmedlingen.
 • 2018-09-26
  Så fångar du juljobbet
  Tomten kan inte göra allt, det blir ingen jul om inte också andra rycker in. Nu finns gott om jobböppningar när arbetsgivarna börjar söka personal för att klara kommersen och ledigheterna under den fröjdefulla perioden.
 • 2018-09-12
  12 saker att göra när inget händer med ditt jobbsök
  Inte klart med något jobb eller någon utbildning i höst? Känns det som ett mellanläge där inget händer? Här tipsar Platsjournalen om tolv saker du kan göra under tiden som förbättrar dina jobbchanser.