Nyheter för dig som söker jobb

 • 2018-10-10
  Kortkurserna som kan vässa ditt cv
  Behöver du något extra för att locka rekryterarna? Nu kan du söka enstaka kurser inom olika yrken via Yrkeshögskolan och öka dina chanser att få jobb.
 • 2018-10-10
  Jobben där du kan få vidareutbildning på köpet
  Många arbetsgivare skriker efter personal – men har svårt att hitta rätt kompetens. Därför erbjuder allt fler företag en anställning där du kan vidareutbilda dig på arbetstid. Letar du nytt jobb kan det alltså löna sig att leta efter arbetsgivare som är villiga att kompetensutveckla dig.
 • 2018-10-04
  Många fördelar med att anställa äldre
  Att anställa äldre personer kan både berika företagsklimatet på arbetsplatsen och skapa en tryggare arbetsmiljö för kollegorna på företaget. – Det finns många skäl till att välja senior kapacitet när man ska rekrytera, konstaterar John Mellkvist, Head of Future and Strategy på Mindmakers PR.
 • 2018-09-26
  AI skapar fler jobb
  Artificiell intelligens, AI tar jobben från människorna, heter det ofta. Men det finns hopp! En ny rapport visar att AI skapar fler jobb än de som försvinner. – Den forskning som finns på området visar tydligt att nya tekniska framsteg, historiskt sett, alltid lett till att nya jobb skapas, konstaterar Johan Egebark på Arbetsförmedlingens enhet för forskning och utvärdering.
 • 2018-09-26
  Studera högst ett år – få jobb direkt
  Du måste inte läsa i fyra år vid högskola för att få ett jobb. Det finns kortare vägar till en mängd yrken - som dessutom kan ge dig en anställning direkt. – Många yrken med kort utbildningsväg är bristyrken där det är lätt att få arbete just nu, säger Maria Lundquist, yrkesvägledare Arbetsförmedlingen.
 • 2018-09-26
  Så fångar du juljobbet
  Tomten kan inte göra allt, det blir ingen jul om inte också andra rycker in. Nu finns gott om jobböppningar när arbetsgivarna börjar söka personal för att klara kommersen och ledigheterna under den fröjdefulla perioden.
 • 2018-09-12
  12 saker att göra när inget händer med ditt jobbsök
  Inte klart med något jobb eller någon utbildning i höst? Känns det som ett mellanläge där inget händer? Här tipsar Platsjournalen om tolv saker du kan göra under tiden som förbättrar dina jobbchanser.
 • 2018-09-12
  Bästa bussföraren: bussjobb = bra fritid
  Det finns yrken som tar över hela din tillvaro och det finns de som går att koppla bort när du gått hem. Just det senare tycker Anders Norell Bergendahl, nyligen Sveriges bästa busschaufför 2018, är en klar fördel med sitt jobb. – Att köra buss är en sysselsättning som gör livet trivsamt på fritiden, säger han.
 • 2018-09-11
  Därför kan du få "konstiga" frågor på anställningsintervjun
  Tänk dig att du blir intervjuad för ett jobb och plötsligt får en fråga om varför en tennisboll är luddig. Hur ska du svara för att göra ett så bra intryck som möjligt? I det här poddavsnittet svarar vi på annorlunda intervjufrågor och funderar på varför arbetsgivaren ställer dem.
 • 2018-09-07
  Sharif fick en nystart på Liseberg
  Ryggmärgsskadan gjorde det svårt för Sharif Weroow att få jobb. Men genom ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Liseberg har han kommit vidare. Nu är han entrévärd och kassör på Göteborgs stora nöjespark och prisas för sin goda service.
 • 2018-08-30
  Tips till dig som är ung och ny på arbetsmarknaden 
  I det här poddavsnittet får du tips från Sofie von Krusenstierna på jobbappen Yepstr om hur du kommer igång med ditt jobbsökande om du inte har så mycket erfarenhet.
 • 2018-08-29
  Här är listan med heta yrken där du bor
  Det är stora chanser till jobb inom tre av fyra yrken i Sverige. Men hur ser arbetsmarknaden ut där du bor? Här hittar du listan med de tio hetaste jobben i ditt län.
 • 2018-08-29
  50 000 lastbilsförare behövs närmaste tio åren
  Lastbilsförare pekas ut som ett av de hetaste bristyrkena av Arbetsförmedlingen de närmaste fem åren. Helt i linje  med TYA, Transportfackens Yrkes och Arbetsmiljönämnd, årliga trendindikator. – Det finns ett stort glapp mellan de som utbildas och antalet som efterfrågas, säger Lasse Holm, projektledare på organisationen.
 • 2018-08-29
  Ali ger nyanlända jobbsökartips
  Lär dig svenska och skaffa kontakter. Det är författaren Ali Alabdallahs hetaste tips för personer som kommer från andra länder och behöver få jobb i Sverige. Själv kom han från Syrien för fem år sedan och ger nu ut boken ”Nytt jobb i nytt land”, med jobbsökartips för nyanlända.
 • 2018-08-22
  10 jobb du kan söka om du saknar erfarenhet
  Erfarenhet och högre utbildning är ett måste för många arbetsgivare. Men det finns fortfarande yrken där du kommer långt med en bra inställning och rätt personlighet. Här tipsar vi om tio sådana yrken - och hur du söker dem på ett smart sätt.
 • 2018-08-22
  Så söker du jobb i sociala medier
  Många jobböppningar finns i olika grupper på till exempel Facebook. Där söker arbetsgivare personal och även jobbsökande lägger in egna annonser om att de söker jobb. Här ger digitala strategen Hanaw Rashid från PR-byrån The Amazing Society några tips som kan hjälpa dig att landa jobbet i sociala medier.
 • 2018-08-22
  Deltidsbrandmän hett efterfrågade efter bränderna
  I samband sommarens många bränder i delar av landet har det också rapporterats om en stor brist på deltidsbrandmän. Platsjournalen ringde upp Christer Nygren med tio år inom yrket för att få veta mer om arbetet. – Man får verkligen känna att man gör skillnad, säger han.
 • 2018-08-20
  Hur viktiga är ansökningshandlingar?
  I det här poddavsnittet får du tips från vår arbetsförmedlare Therese Halldén om hur du ska tänka kring cv och personligt brev när du söker jobb personligen och digitalt.
 • 2018-08-13
  Så tar du vara på rekryteringstoppen
  Nu är jobbsökarsäsongen som allra hetast. Här tipsar Arbetsförmedlingens jobbsökarexpert Ellinor Wassberg om hur du utnyttjar läget nu när rekryterarna är på hugget.
 • 2018-08-13
  Nu inleds årets hetaste rekryteringsperiod
  Goda nyheter för dig som söker jobb. Just nu är arbetsmarknaden inne i årets absolut hetaste period. Siffrorna är på din sida – rekryteringarnas högtid är nu.