Här hittar du jobben

Välj rätt referenser

Smarta metoder för att leta rätt på de lediga jobben är en viktig del när du söker jobb. Alla jobb annonseras heller inte ut, så öva dig på att hitta de osynliga jobben.

Kugghjul

Leta bland platsannonser på nätet

Det finns mängder av olika webbplatser och appar som publicerar platsannonser. Platsbanken är bara ett exempel. Vissa av de här kanalerna har särskilda inritningar som till exempel bransch, geografisk placering eller tillfälliga jobb, medan andra är mer heltäckande. Vilka kanaler du väljer beror förstås på var du tror att du bäst hittar den typ av jobb du söker.

Ett tips är att börja med att söka fritt på nätet. Eftersom utbudet är stort så gäller det att vara lite smart när du formulerar dina sökningar. Om du till exempel söker jobb som målare kan du börja med att söka på frasen "lediga jobb" +målare. Söker du jobb på en specifik ort så lägger du till det i sökfrasen, till exempel så här: "lediga jobb" +målare +linköping. De sökresultat du får kommer sedan att kunna lotsa dig vidare.

Penna i ruta

Gör dig synlig för arbetsgivare

Genom att logga in på arbetsformedlingen.se och andra rekryteringssajter blir du synlig och sökbar för mängder av arbetsgivare som söker nya medarbetare. Du skapar en eller flera profiler som matchas mot lediga jobb och arbetsgivare kan dessutom kontakta dig direkt om din profil är intressant för dem.

Loggar du in på arbetsformedlingen.se kan du också bli inbjuden till rekryteringsträffar som bara är till för personer med en specifik profil. Rekryteringsträffar kan äga rum antingen i Arbetsförmedlingens lokaler eller via videosamtal.

Penna i ruta

Kontakta företag direkt

Är du intresserad av att arbeta på ett speciellt företag? Gå in på företagets webbplats och kolla om de har information om lediga tjänster eller om det finns möjlighet att skicka en intresseanmälan för framtida behov. Om du inte hittar något på webbplatsen kan du kontakta företaget direkt. Be att få prata med den som är ansvarig för ditt område. Fråga om de har några lediga jobb och om du får skicka in ditt cv. Eller ännu hellre: fråga om du kan få komma och presentera dig, kanske över en lunch eller fika. Kanske dyker du upp innan de hinner annonsera ut ett jobb som blivit ledigt.

Penna i ruta

Gå vägen via bemanningsföretagen

Ett bemanningsföretag hyr ut personal till andra företag under en begränsad period, och är ofta specialiserade på ett visst område. Arbetsgivare använder sig av bemanningsföretag av flera olika skäl. Det kan handla om att arbetsgivaren snabbt behöver hitta personal när en medarbetare har blivit sjuk, när man väljer att först hyra personal för att prova sig fram eller när man står inför en större omställningsprocess och behöver extra personal. Här kan du alltså hitta både korta och långa uppdrag. Leta upp de bemanningsföretag som är verksamma inom ditt yrke och registrera ditt cv och sök bland lediga jobb.

Penna i ruta

Utforska ditt eget nätverk

Väldigt många jobb annonseras inte ut. Många arbetsgivare väljer i stället att leta direkt i sitt nätverk. Ditt eget nätverk är större än du tror och kan vara värt mycket när du söker jobb. Gå igenom och lista vilka du känner. Förutom dina närmaste vänner och familj känner du säkert grannar, före detta kollegor, bekanta från kurser eller träning, kompisars syskon – listan kan bli lång! Ta kontakt och berätta att du söker jobb. Ge inte upp om du inte får napp direkt. Tänk långsiktigt – nästa gång det dyker upp ett ledigt jobb i ditt nätverk kanske det är någon som tänker på just dig.

Läs mer om hur du kan använda ditt nätverk när du söker jobb.

Med sociala medier kan du både hitta jobb och enkelt få nya kontakter genom ditt nätverk. Här snappar du dels upp tips om lediga jobb, dels visar du upp vad du kan och vad du har gjort – allt för att locka arbetsgivaren att anställa just dig. Linkedin är ett renodlat yrkesnätverk som med sina nischade grupper är ett kraftfullt verktyg när du söker jobb. Även Facebook och Twitter blir allt vanligare mötesplatser för jobbsökande och arbetsgivare. Berätta i dina sociala kanaler att du söker jobb, och be dina vänner att sprida. Länka gärna till ditt cv eller en Linkedin-profil.

 Läs mer om hur du kan använda sociala medier i ditt jobbsökande.


Tänk på det här

  • Finns det företag på din ort som det går lite extra bra för? Då är chansen stor att de behöver folk också. Ta kontakt och hör efter om de behöver anställa.

  • Berätta för din omgivning att du söker jobb och vad för slags jobb du söker. Varje kontakt är en möjlighet, och du visar samtidigt att du är aktiv.
Penna i ruta

Skapa en eller flera profiler hos oss

Öka dina chanser till jobb. Skapa en eller flera profiler och matchas mot arbetsgivare som söker just din kompetens.

Skapa en profil

Penna i ruta

Se filmen om hur du gör en prioriteringstrappa

När du söker jobb är det viktigt att veta hur du ska tänka kring kontakten med arbetsgivare och hur du ska prioritera vem du kontaktar först. Här berättar arbetsförmedlaren Susanna Westgren om hur du kan tänka kring detta för att göra ditt jobbsökande mer effektivt.

Så här gör du en prioriteringstrappa

Penna i ruta

Lyssna på podcast om hur du hittar dolda jobb

Vad är ett dolt jobb och hur hittar man dem egentligen? Podgäst är arbetsförmedlaren Priya Eklund, hon ger alla sina tips på hur du bäst hittar de dolda jobben.