Använd kraften i ditt nätverk

Välj rätt referenser

Många lediga jobb annonseras aldrig ut. Arbetsgivare väljer ibland att leta direkt i sitt nätverk istället. Ditt eget nätverk är större än du tror och kan vara guld värt när du söker jobb. Du känner någon som känner någon som har en vän som letar efter någon precis som du! Låt ditt nätverk bli din förlängda arm ut på arbetsmarknaden.

Penna i ruta

Kartlägg ditt nätverk

Oavsett om du har ett litet eller stort nätverk är det bra att kartlägga det. Då ser du bättre vad du har att utgå från. Gå igenom och gör en lista över vilka du känner. Förutom dina närmaste vänner och familj känner du säkert grannar, före detta kollegor, bekanta från kurser eller träning, kompisars syskon – listan kan bli lång. Ta kontakt och berätta att du söker jobb. Ge inte upp om du inte får napp direkt. Tänk långsiktigt – nästa gång det dyker upp ett ledigt jobb i ditt nätverk kanske det är någon som tänker på just dig.

Kugghjul

Gör ditt nätverk större

Ägna lite tid åt att utveckla ditt nätverk. När grunden väl är lagd kommer ditt nätverk sedan att växa. För att komma i gång och göra ditt nätverk större kan du till exempel:

  • Fundera på vilka person som är smartast att satsa på i ditt nätverk. Är det personer som jobbar i din bransch, eller personer som i sin tur har väldigt många kontakter?
  • Gå på föreläsningar och mässor inom det område som du söker jobb inom. Ta kontakt och prata med folk där!
  • Ta kontakt med någon du vill lära känna bättre och föreslå en lunch- eller fikaträff.
  • Gå igenom dina Facebook- och Linkedin-kontakter noga. Finns det någon som jobbar i din bransch? Eller som i sin tur har kontakter i din bransch? Då kan det vara läge att höra av sig. Fråga din kontakt om hon eller han kan presentera dig för personer som verkar intressanta.

Nyanländ? Här är två satsningar som kommer att bygga ditt nätverk

Penna i ruta

Ditt nätverk är genvägen in i företag

Har du någon i ditt nätverk som jobbar på ett företag där du också vill jobba? Ta kontakt och berätta att du söker jobb och att du är intresserad av att arbeta på företaget och med vad. Föreslå gärna en lunch eller fika. Då kan du både få veta mer om företaget och berätta mer om vem du är. Börja gärna med att lyssna och ställa frågor. Var uppmärksam på områden där du kan passa in och led samtalet vidare till de bitar du är intresserad av. Kanske kan din kontakt förmedla kontakt med den som är ansvarig för ditt område.

Penna i ruta

Leta upp nyckelpersoner

Ta reda på var och när olika mässor, frukostseminarier, efter-jobbet-mingel och andra evenemang äger rum, och där din yrkeskår rör sig. Gå dit och mingla, ensam eller tillsammans med en kompis. Kom ihåg att chanserna är goda att ni har gemensamma intressen. Det blir en naturlig ingång till samtal. Berätta att du söker jobb. Vid sådana här tillfällen kan det vara bra att ha visitkort att dela ut till personer du har pratat med.

Penna i ruta

Sociala medier

I sociala medier är det enklare än någonsin att både utforska, utveckla och använda ditt nätverk för att söka jobb. Grupper på sociala medier är till exempel en väldigt bra plats att knyta kontakter. Fundera över vilka slags jobb du vill söka och inom vilken bransch du vill jobba. När du vet det är det enklare att ta reda på vilka personer i ditt nätverk som kanske kan hjälpa dig på vägen.

Läs mer om hur du kan använda sociala medier när du söker jobb.

Tänk på det här

  • Fundera på vad du själv kan göra för att hjälpa någon i ditt nätverk. Är du hjälpsam mot personer i ditt nätverk så kommer du att ha igen det.

  • Om du jobbar aktivt med ditt nätverk kan du få tillgång till jobb där konkurrensen är minimal. Lyckas du sälja in dig själv på ett bra sätt kan du till och med få möjlighet att påverka tjänstens utformning.

  • Att lämna ifrån sig ett visitkort som sticker ut är ett effektivt sätt att bli ihågkommen. Ett kort med foto på dig själv, en kort beskrivning av vad du kan och vill och med länk till din Linkedinprofil, blogg, webbplats etc är bra att ge till personer du träffar. Sök på nätet efter företag som trycker visitkort gratis eller nästan gratis!

  • Föreställ dig att du kliver in i en hiss och att du endast har den tid det tar att åka mellan ett par våningsplan att både presentera dig själv och etablera en kontakt att bygga vidare på. Hur presenterar du dig på bästa sätt? Kom igång med ditt hisstal på hisstal.se
Penna i ruta

Titta på filmen om hur du gör en hisspresentation

Poängen med en så kallad hisspresentation är att på kort tid väcka arbetsgivarens intresse. I den här filmen berättar arbetsförmedlaren Susanna om hur du på bästa sätt visar vem du är, vad du kan och varför arbetsgivaren ska anställa just dig.

Hur du gör en hisspresentation

Penna i ruta

Lyssna på podcast om hur du får jobb via ditt nätverk

Vilka ingår i just ditt nätverk och hur kan du använda dig av det när du söker jobb? Podgäst är nätverksexperten Peter Meurling och han delar med sig av sina bästa tips på hur du kommer igång med nätverkandet.