Olika anställningsformer och egenföretagande

Det finns många olika anställningsformer, men grunden är densamma – att du utför ett uppdrag och får lön för det. Här är några exempel.

Tillsvidareanställning

En tillsvidareanställning, kallas även för fast anställning i vardagligt tal, betyder att anställningen fortsätter tills du själv vill sluta, blir uppsagd eller går i pension. Det finns inte något tidsbestämt datum när anställningen upphör.

Ferie- och säsongsarbete

Sommarjobb eller jobb under till exempel julhelgen kallas för feriearbete. Andra jobb som bara finns under vissa delar av året kallas för säsongsjobb. Det kan till exempel vara att jobba på en campingplats på sommaren eller en skidort på vintern.

Frilans

En frilansare är ofta egenföretagare och säljer in sina produkter eller tjänster till ett företag. Det kan vara en artikel till en tidning. Vanliga yrkesgrupper som arbetar som frilansare är journalister och fotografer. En del jobbar hemifrån, vissa delar arbetslokal med andra frilansare.

Heltid eller deltid

En normal heltidsanställning i Sverige är 40 timmars arbetstid per vecka. Heltid är detsamma som 100 procent. Om du jobbar deltid får du en lön som är uträknad efter hur många procent av en heltidstjänst du jobbar. Om du har deltidsjobb och arbetar under oregelbundna arbetstider är du timanställd och får lön per timme.

Lärling

En lärlingsanställning är en speciell anställningsform som innebär att du fortsätter att utbilda dig inom ditt yrkesområde, men inte i skolan utan på en arbetsplats, med lärlingslön. En vanlig utbildningstid för till exempel elektriker eller skomakarlärling är ungefär ett år.

Projektanställning

Projektanställd är du när du är anställd för att genomföra ett visst projekt. När projektet är klart är också jobbet slut. Vill du eller arbetsgivaren bryta kontraktet måste ni tillsammans komma överens om detta.

Provanställning

När du får ett nytt jobb kan det börja med att du får en provanställning. Det innebär att både du och din arbetsgivare har en prövotid på sex månader för att se om du passar för jobbet. Om arbetsgivaren är nöjd och om du själv vill fortsätta övergår provanställningen sedan automatiskt till en fast anställning.

Provisionsjobb

Provisionsjobb innebär att du får lön efter prestation. Det kan till exempel vara telefonförsäljning eller att värva abonnenter av tv-kanalpaket. Ibland kombineras provisionslönen med någon form av grundlön.

Vikariat

Ett vikariat är en tidsbegränsad anställningsform och innebär att du hoppar in som ersättare för någon som till exempel är sjuk, på semester, tillfälligt har något annat uppdrag eller är barnledig. Inom flera branscher går vägen till ett fast jobb via ett vikariat.

Visstidsanställning

Visstidsanställningen är tidsbegränsad. Det kan vara ett vikariat, ett sommarjobb, ett projektarbete eller ett tillfälligt inhopp när arbetsgivaren behöver mer personal.  Visstidsanställningen ska övergå i en tillsvidareanställning om du har arbetat hos arbetsgivaren i sammanlagt två år under en femårsperiod.

Egenanställning

När du jobbar som egenanställd har du ett avtal med ett egenanställningsföretag. Du kan jobba utan att vara anställd och utan att vara egenföretagare. Egenanställningsföretaget sköter fakturering och all annan administration mellan dig och din uppdragsgivare. Egenanställningsföretaget har också arbetsgivaransvaret, redovisar arbetsgivaravgifter, gör skatteavdrag och betalar ut lön till dig.

Uthyrd

Är du anställd av ett bemanningsföretag som hyr ut personal till ett annat företag är du uthyrd som konsult. Du får månadslön av bemanningsföretaget, men utför dina arbetsuppgifter ute hos en kund.

Arbetsmiljöverket - Du har rätt till en säker arbetsdag