16 oktober 2017

”Rekryteringsträffen på Arbetsförmedlingen är det bästa vi har gjort”

– Arbetsförmedlingen gjorde ett urval av intressanta kandidater. Sedan hade vi femton minuter på oss att träffa var och en. Det kändes som ett bra upplägg, säger Josefin Mazzarolli på Scandichotellen i Umeå. Hon är glad över att hon hittade Recep, en av deras nyanställda servitörer, på en rekryteringsträff.

Josefin Mazzarolli, restaurangansvarig för Scandichotellen i Umeå, tillsammans med servitören Recep Akyol, som hon hittade på Arbetsförmedlingens rekryteringsträff. ”Eller om det var han som hittade oss”, säger hon.

Josefin Mazzarolli är food and beverage manager för båda Scandichotellen i Umeå, med ansvar för restaurang- och konferensverksamheten. Behovet av kockar, servitörer och annan restaurangpersonal är stort och på sistone har hon funnit en bra rekryteringspartner i Arbetsförmedlingen.

Tidigare gick rekryteringen ofta till så att hon annonserade i Platsbanken och det brukade komma in runt 300 mejl på fasta tjänster.

– Det var väldigt tidskrävande att gå igenom och det fanns också en risk att man missade bra kandidater, säger hon.

Superbra samarbete med Arbetsförmedlingen

Sedan ringde Anna Wennberg, som arbetar med arbetsgivarservice på Arbetsförmedlingen i Umeå.

– Jag hade haft kontakt med Arbetsförmedlingen några gånger tidigare kring olika anställningsstöd, men aldrig på ett så personligt vis. Anna berättade att de skulle ha en stor rekryteringsträff med flera olika arbetsgivare och undrade om vi ville vara med. Jag tackade ja.

– Det var fantastiskt. Det bästa vi har gjort! Det blev ett superbra samarbete med Arbetsförmedlingen och deras personal, som roterade i mötesrummen, hade koll på kandidaterna och frågade om vi ville ha kaffe.

”Det är mer ordning och reda, fler hygienregler och bättre arbetsvillkor i Sverige än i Turkiet. Det är bra”, säger Recep Akyol, servitör på Scandichotellen i Umeå.

Hittade varandra

Även en egen rekryteringsträff de höll lite senare blev väldigt lyckad. Där hade Arbetsförmedlingen gjort ett urval av kandidater som fick femton minuter var på sig att presentera sig.

Vid den första rekryteringsträffen gick det lite snabbare. Där träffade arbetsgivarna kandidaterna ungefär fem minuter var.

– Det var där vi hittade Recep, eller om det var han som hittade oss, säger Josefin Mazzarolli och nickar mot sin nyanställde servitör, som sitter med vid samtalet i matsalen på Scandic Plaza.

Recep Akyol, som har kurdiskt ursprung, har varit i Sverige fyra år och arbetade innan dess i Alanya i Turkiet, bland annat på sin brors restauranger.

– Innan jag kom till Scandic jobbade jag på en pizzeria i Umeå, men jag kände att jag ville göra något annat. Nu har jag fast jobb på Scandic.

Mycket positiv energi

Om rekryteringsträffen berättar han:

– Det var mycket positiv energi, men det var nära att jag missade Scandic eftersom jag var tvungen att åka iväg på ett ärende. I dag är jag glad att jag träffade dem.

– Det satt två änglar i rummet och redan samma kväll fick jag ett SMS från Josefin som undrade om jag kunde arbeta dagen efter på ett bröllop.

I just Receps fall finns inget anställningsstöd från Arbetsförmedlingen.

– Nej, det söker vi bara för personer som går utöver den ordinarie driften. De blir en extra resurs medan vi lär upp dem, säger Josefin Mazzarolli, som också berättar att de lärt upp två nyanlända kockar som ingått i snabbspåret, en regeringssatsning för att påskynda nyanländas etablering på arbetsmarknaden.

Hur är då den fortsatta relationen med Arbetsförmedlingen?

– Anna ringer emellanåt och kollar läget. Jag tycker att Arbetsförmedlingen har blivit jättebra på uppföljningar och inser värdet i att vårda sina kunder.

Recep Akyol, servitör på Scandichotellen i Umeå, är glad över att han träffade sin chef Josefin Mazzarolli på Arbetsförmedlingens rekryteringsträff. Redan dagen efter fick han hoppa in och jobba på ett bröllop.

Tillägsinformation

Mer information

Artikeln är ett utdrag ur vårt nyhetsbrev för arbetsgivare,
oktober 2017.

Läs hela nyhetsbrevet

Prenumerera på nyhetsbrevet