En dag tog det tvärstopp

Tomas Strand hade alla rätt som lyckad kille i innerstan. Men en dag sa kroppen ifrån. Han fick diagnosen utmattningssyndrom och det tog flera år att komma tillbaka till arbetslivet.

Vägen tillbaka

– Nu jobbar jag på ett väldigt speciellt sätt och skapar min egen arbetsrytm. Det var också därför jag startade eget när jag kom tillbaka efter utbrändheten, säger han.

Han berättar att han känner igen sig i utbrändhetens alla faser hos de personer som han har träffat. Själv blev han liggande i över 1 000 dygn i pojkrummet hemma hos föräldrarna i Strängnäs. I 3, 5 år. Vägen tillbaka började lite överraskande med ett jobb som dörrvakt.

Kontakten med Arbetsförmedlingen

Ett halvår senare kände sig Tomas redo att komma tillbaka till kommunikationsbranschen. Han kontaktade Arbetsförmedlingen och fick hjälp med att få sin arbetsförmåga prövad genom arbetsträning på en liten pr-byrå. Det var också här han träffade Mats Ryd, som han sex månader senare startade Priest PR tillsammans med.

– Mitt råd till alla i samma situation är att ta kontakt med Arbetsförmedlingen. De är väldigt proffsiga och kan erbjuda olika vägar för att komma tillbaka. Om du vill göra en insats som arbetsgivare kan du också kontakta dem. Här på byrån har vi anställt före detta utbrända och har just nu en person som arbetstränar. Arbetsförmedlingen har skött både matchning och hela processen på ett mycket bra sätt i samtliga fall, säger Tomas.

Lovorden över Arbetsförmedlingen till trots säger Tomas Strand att det är tufft att lotsa utbrända personer tillbaka till arbetslivet.

– Det är aldrig lätt med arbetsträning och man måste vara beredd på att det tar mycket energi. Å andra sidan finns det inte bättre personer att anställa än personer som har varit utbrända och som har lät sig något av processen. Det gör tyvärr inte alla. Vi är ambitiösa, intelligenta, duktiga och har lärt känns oss själva och hur vi behöver jobba i framtiden. Det gör att vi blir väldigt hållbara anställningar, säger Tomas.

Text: Carina Järvenhag